Prvi primeri okužbe z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji

N. K., 02. september 2024
Infektologija
Ženska z repelentom šprica otroka
Foto: Profimedia

V severovzhodnem delu Slovenije, v Pomurski in Podravski regiji, so bili potrjeni prvi trije primeri okužbe z virusom Zahodnega Nila letos.

Sicer je bilo nekaj prijavljenih primerov že v preteklosti: leta 2013 in 2017 po ena prijava, v letu 2018 pa pet. V letošnjem letu v Sloveniji do zdaj ni bilo nobenega prijavljenega primera, so se pa v državah Evropske unije in sosednjih državah primeri okužb začeli pojavljati že zgodaj v sezoni. O okužbah so poročali iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Španije, Francije, Bolgarije, Nemčije, Romunije, Srbije, Albanije in Kosova.

Okužba poteka brez simptomov ali pa so simptomi podobni gripi

Večina okuženih ljudi ne kaže znakov bolezni (približno 80 odstotkov bolezni), manjši del okuženih pa razvije kratkotrajno vročinsko bolezen (vročica Zahodnega Nila) s simptomi, podobnimi gripi: slabo počutje, vročina, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, utrujenost, lahko tudi izpuščaji. Približno ena oseba na 150 okuženih pa razvije težjo obliko bolezni s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema in znaki, kot so okrnjena zavest, krči, nevrološki izpadi in motnje gibanja.

Zboli lahko vsak, ki bolezni še ni prebolel, po preboleli okužbi pa je oseba najverjetneje trajno imuna. Večje tveganje za hujši potek bolezni imajo osebe, starejše od 50 let, ter osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Okužba se na človeka običajno prenese s pikom okuženega komarja (rodu Culex). Komarji pa se okužijo ob sesanju krvi okuženih ptic, ki so naravni rezervoar bolezni. Bolezen se ne more prenesti na človeka zaradi stika z okuženo ptico. Možni so drugi načini prenosa, vendar so redki: denimo prek transfuzije krvi in komponent ali preko darovanih organov. Je pa mogoč prenos z matere na nerojenega otroka in prenos preko materinega mleka.

Zmanjšanje tveganja za okužbo

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) navaja, da je najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje okužbe na območjih, kjer kroži virus Zahodnega Nila, preprečevanje pikov komarjev:

  • Nosimo svetla oblačila, ki pokrivajo čim večji del telesa.
  • Izogibamo se zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja (zjutraj in pozno popoldne).
  • Uporabljamo repelente.
  • Preprečujemo vstop komarjem v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem.
  • Odstranimo stoječe vode v svoji bližnji okolici (zastala voda v vazah, podstavkih za rože, zamašeni žlebovi), saj komarjem zadostujejo že majhne količine vode za uspešno razmnoževanje.
Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close