Tudi vi narobe shranjujete sir?

N. K., 30. avgust 2024
Prehrana
Sir, laktoza, mlečne beljakovine,
Foto. Profimedia

Kot kaže, je mesto v hladilniku, kjer shranjujemo sir, pomembno. Kje pa ga shranjujete vi?

Najslabše mesto za shranjevanje sira v hladilniku so sprednje police in vrata od hladilnika. Razlog za to je, da se temperatura med odpiranjem in zapiranjem vrat hladilnika rahlo spreminja, in bližje, ko je sir vhodu hladilnika, večja je verjetnost, da bodo te spremembe vplivale nanj.

“Sire v zaščitni embalaži shranjujmo v predalu za sir ali v predalu za zelenjavo, kjer je temperatura bolj stabilna in vlaga višja,” svetuje Madeline Kuhn, strokovnjakinja iz podjetja Roth Cheese. Dodala je, da morda le pazimo, da sire, kot je parmezan, ločujmo od zelenjave z močnim vonjem, kot je denimo čebula, saj lahko vpliva na okus.

Sirov tudi ne zavijajmo v plastično folijo

Sir, shranjen v plastični foliji, zadržuje vlago, zaradi česar lahko hitreje splesni, poleg tega pa lahko dobi okus po plastiki oziroma izgubi svoj okus.

Sire je bolje kupovati sproti

Na portalu Naša super hrana navajajo, da je sire najbolje hraniti v hladilniku, v posebni zračni posodi za sir: “Posoda ne sme biti nepredušno zaprta, saj sir med zorenjem oddaja vlago, kar lahko v zaprti posodi povzroči nastanek plesni. Najprimernejša temperatura za shranjevanje sira je med 2 in 12 stopinj Celzija, odvisno od vrste. Ker je primerno temperaturo za hranjenje sirov v domačem hladilniku težko doseči, je najbolje, da sir kupujemo sproti in si ne delamo večjih zalog.”

Sir je splesnel: ga obrežemo ali zavržemo?

Kot smo že pisali, NIJZ priporoča, da sira, ki je splesnel, ne obrežemo, temveč zavržemo. “Kadar opazimo plesen na živilu, se moramo zavedati, da s prostim očesom ni možno ugotoviti, ali je plesen strupena ali ne. Prav tako s prostim očesom ni vidno, kako daleč po živilu se je plesen že razširila. Zato v vsakem primeru priporočamo, da zavržete celotno živilo.”

Zdravstvene posledice uživanja plesnivih živil

Uživanje plesnive hrane lahko povzroči akutne simptome, kot so slabost, bruhanje, driska, vročina in težave z dihanjem. Plesen je lahko še posebej nevarna za dojenčke, majhne otroke, nosečnice, starejše in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom. Večje količine mikotoksinov pa lahko celo povzročijo takojšnje akutne zastrupitve z vnetjem jeter (akutni hepatitis), ki so lahko tudi smrtne.

Pomembnejša pri ljudeh pa so obolenja, ki so posledica dolgotrajnejšega uživanja z aflatoksini onesnaženih živil, še opozarjajo na NIJZ: “Pri dolgotrajnejšem uživanju manjših količin mikotoksinov lahko pride do kroničnih bolezni, vključno z nastankom tumorjev. Epidemiološke raziskave kažejo na povezavo med aflatoksini in pojavljanjem raka jeter pri človeku.”

Sir je bogat vir kalcija in beljakovin

Odrasli potrebujemo približno 1000 miligramov kalcija na dan, pri tem običajno več kot dve tretjini zaužijemo s pomočjo mleka in mlečnih izdelkov. Za predstavo: 100 gramov poltrdega sira vsebuje približno 700 miligramov kalcija, 100 gramov skute pa približno 95 miligramov kalcija.

Odrasel človek dnevno potrebuje približno 0,8 gramov beljakovin na kilogram telesne mase, otroci, nosečnice, doječe matere, športniki in starejši odrasli še nekoliko več. Sir (sicer je odvisno od vrste) vsebuje približno 30 gramov beljakovin na 100 gramov.

Vira:

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close