Najdi forum

Preživljanje časa z otroki

Pozdravljeni,

 

zanima me, kako preživljate čas z otroki. Predvsem popoldan, ko pridete iz službe, vrtca. Sama imam še vse predšolske. Opažam, da popoldnevi kar letijo mimo v smislu, da v popoldnevih porabim veliko časa za gospodinjska opravila, kuho, delo na vrtu, nabavo, ipd. Seveda vključim v kaj od tega tudi otroke, ampak so še majhni in imajo večinoma ‘prosto igro.’ To se mi zdi čisto super, ampak imam sama ves čas občutke krivde, kaj vse bi morala z njimi aktivno počet v smislu vsak dan kaj ustvarjat, risat, šivat, jim brat, jim razlagat o vsem mogočem…saj jim vsak dan berem, ampak ustvarjamo pa npr samo občasno. Ali bodo otroci sami razvili zanimanje, talente…ali do tega pride, če pride, predvsem z zgledom nas staršev…sama pogosto popoldan nimam kapacitet za vse to. Se pa zavedam, da sem starš in ne animator, ampak vseeno me zanima, koliko se je treba ukvarjat z otroki aktivno? Risanke gledamo zelo redko, pred ekrani nismo.

Pozdravljeni,

časa je vedno premalo, da bi postorili vse, kar bi bilo dobro, da bi postorili. Pišete samo o sebi, ne omenjate očeta otrok in ostalih odraslih. Dobro je razmisliti, koga od odraslih bi še lahko vključili v aktivnosti z otroci. S kom še lahko počnejo razne ustvarjalne aktivnosti. Koliko se lahko vključi oče otrok, stari starši, …. Če imate koga.  Drugače pa je bolj pomembno za njihov zdrav razvoj (v vseh ozirih: razvoj intelekta, ustvarjalnosti, zdrave samopodobe, … )da ste sproščeni in v dobri koži, ko ste z njimi kot kaj vse boste z njimi počeli.

Že to, da sprašujete tukaj na forumu, kako in kaj, pomeni, da ste zavzet starš, tako da lahko občutkom krivde, ko se oglasijo lepo rečete, da se trudite po svojih najboljših močeh in da je to dovolj dobro.

Vsekakor pa je dobro slediti načelu najprej otroci in nato pospravljanje.  Ter kaj lahko počnem z njimi, da bo tudi meni vsaj malo v veselje.

Vse dobro vam želim.

 

Mateja Debeljak,

http://www.vsedobro.si

Mateja Debeljak, univ. dipl. soc. delavka in terapevtka; www.vsedobro.si

New Report

Close