Pitje soka vloženih kumaric je lahko presenetljivo koristno

N. K., 24. avgust 2024
Zdravo življenjePrehrana
Dva kozarca kislih kumaric na mizi
Foto: Profimedia

Vsaka blagovna znamka ima svoj recept oziroma sestavo, kljub temu pa slanica vloženih kislih kumaric na splošno ne vsebuje veliko vitaminov ali mineralov. Zagotovo tudi ni polna ogljikovih hidratov, beljakovin ali maščob. Kaj dobrega potem lahko prinaša ta ‘raztopina’?

Tisto malo kar je, je lahko presenetljivo koristno: sok vloženih kislih kumaric je odličen vir elektrolitov, vsebuje veliko natrija in kalija, v sledovih pa tudi magnezij. Z znojenjem izgubljamo elektrolite, predvsem natrij, ki je (tako kot kalij) ključnega pomena za tekočinsko ravnotežje ter delovanje živcev in mišic.

Vendar pozor: če je natrija preveč, zlasti pa ob nezadostnem vnosu magnezija in kalija, lahko povzroči visok krvni tlak. Zato za osebe, ki veliko sedijo in uživajo veliko hitre ter predelane hrane, ni priporočljivo, da uživajo sok od vloženih kumaric. Prav tako sok ni priporočljiv za osebe, ki imajo previsoke ravni kalija.

Blaženje mišičnih krčev

Zaradi vsebnosti omenjenih mineralov lahko pitje soka kumaric pomaga blažiti mišične krče, ki nastanejo zaradi nezadostnega vnosa mineralov ali izčrpavanja zalog mineralov zaradi znojenja. Poleg teg slanica (za razliko od nekaterih športnih napitkov z elektroliti) ni polna sladkorja. Glukoza lahko sicer po naporni vadbi pomaga pri hidraciji ter obnovi glikogenskih zalog – za to je zelo dobra izbira sadje, saj vsebuje naravne sladkorje, vodo in elektrolite.

Pomoč pri alkoholnem mačku?

Obstaja tudi urbana legenda, da pitje sok vloženih kumaric pomaga premagovati alkoholnega mačka. Za to sicer ni znanstvene literature, vendar bi teorija bila lahko smiselna: znano je, da alkohol dehidrira telo in ga ‘izropa’ elektrolitov. To lahko prispeva k značilnemu glavobolu in slabosti alkoholnega mačka.

moški, glavobol, alkoholni maček
Foto: Profimedia

Zato ni povsem nesmiselno, da skrb za zadostno hidracijo in vzpostavitev elektrolitskega ravnovesja lahko pomagata pri okrevanju od alkoholnega mačka.

Vir: https://studyfinds.org/pickle-juice-health-benefits/

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,718
23.08.2024 ob 13:05
399
20.08.2024 ob 11:14
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close