Ali sta v nosečnosti škodljivi tudi ena do dve cigareti na dan?

kajenje, nosečnost
Foto: Profimeida

Znano je, da je kajenje med nosečnostjo povezano z večjim tveganjem za prezgodnji porod, nizko porodno težo novorojenčka in omejeno rastjo otroka v maternici. Manj znano pa je, kakšen vpliv imata intenzivnost (koliko cigaret na dan pokadi ženska) in čas kajenja (pred in med nosečnostjo).

To je pomembno, ker mnoge ženske menijo, da je kajenje cigaret pred zanositvijo oziroma celo v prvih treh mesecih nosečnosti varno ter da kajenje zgolj nekaj cigaret na dan verjetno ni škodljivo, poudarjajo raziskovalci, ki so se z analizo podatkov skušali dokopati do teh odgovorov.

Analizirali so podatke iz ameriške državne podatkovne zbirke (NVSS – US National Vital Statistics System) o rojstvih med leti 2016 in 2019, skupno je bilo 15.379.982 živorojenih otrok. Iz podatkov so nato izključili večplodne nosečnosti, otroke rojene nosečnicam, ki so imele že pred nosečnostjo diagnosticiran visoki krvni tlak ali sladkorno bolezen, in vse tiste, za katere ni bilo podatka o kajenju. Na koncu je bilo v analizo vključenih 12.150.535 parov (mati-novorojenček). Od teh je:

  • devet odstotkov žensk kadilo v treh mesecih pred nosečnostjo,
  • sedem odstotkov žensk kadilo v prvem trimesečju,
  • šest odstotkov žensk kadilo v drugem trimesečju in
  • šest odstotkov žensk kadilo v tretjem trimesečju.

Ženske, ki so kadile, so razvrstili v podskupine, glede na to, koliko cigaret so pokadile: 0; 1-2; 3-5; 6-9; 10-19; 20 ali več.

Skoraj 10 odstotkov novorojenčkov je imelo hude zaplete

Skoraj 10 odstotkov novorojenčkov (9.5 odstotkov) je imelo po porodu vsaj en hud zaplet: potrebo po asistirani ventilaciji takoj po porodu, asistirano ventilacijo za več kot 6 ur, sprejem v intenzivno neonatalno enoto zaradi neprekinjene mehanske ventilacije, nadomestno zdravljenje, ki pomaga pri dihanju, sum na sepso ali napad oziroma resno nevrološko težavo. Kajenje pred nosečnostjo ali v katerem koli trimesečju nosečnosti je bilo povezano s povečanim tveganjem za te zaplete:

  • če je ženska kadila pred nosečnostjo, so imeli novorojenčki 27 odstotkov večje tveganje
  • če je ženska kadila med nosečnostjo, pa je bilo to tveganje povečano za 31 – 32 odstotkov.
  • Povečano tveganje za zaplete so imeli tudi novorojenčki mater, ki so skadile ‘le’ eno do dve cigareti na dan; in sicer za 16 odstotkov; novorojenčki mater, ki so skadile 20 ali več cigaret na dan pa 31 odstotkov.

Ugotovitve raziskave so dodatni dokaz, da je za ženske, ki bi rade postale noseče ali so že noseče, bolje, da prenehajo s kajenjem, če želijo zaščititi zdravje svojega dojenčka, poudarjajo raziskovalci. Izsledki so bili objavljeni v publikaciji Journal of Epidemiology & Community Health.

Pomanjkljivosti študije

Avtorji priznavajo, da ima študija pomanjkljivosti, in sicer, da gre za opazovalno študijo, zato ni mogoče sklepati o vzrokih in posledicah. Poleg tega pri podatkih niso razlikovali med tistimi ženskami, ki so kadile kadarkoli v treh mesecih pred nosečnostjo ali vse tri mesece pred nosečnostjo. Prav tako ni bilo podatkov o pasivni izpostavljenosti tobačnemu dimu. Kljub temu menijo, da njihove ugotovitve kažejo, da ni varnega obdobja in varne stopnje kajenja cigaret tik pred nosečnostjo ali med njo in “ponovno poudarjajo potrebo po preprečevanju začetka kajenja pri nekadilcih in spodbujanju opuščanja kajenja pri kadilcih”.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,164
23.08.2024 ob 12:39
261
22.08.2024 ob 12:04
1,613
02.08.2024 ob 09:40
849
21.08.2024 ob 20:30
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close