Mpox: Okužbe so bile tudi v Sloveniji

N. K., 19. avgust 2024
Infektologija
Infekcijska klinika UKC Ljubljana
FOTO: Saša Despot

Primeri okužbe z mpox (opičje koze) so bili leta 2022 potrjeni tudi v Sloveniji. Od potrditve prvega primera 18. 5. 2022 do zadnjega, 20. 9. 2022, je bilo v Sloveniji zabeleženih 47 primerov.

Zaradi izbruha mpox (opičjih koz), povzročenega z novo različico virusa, ki je bolj nalezljiv in verjetno povezan z večjim porastom težjega poteka bolezni in večjo umrljivostjo, je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) v sredo, 14. avgusta 2024 razglasila najvišjo mednarodno javnozdravstveno stopnjo pozornosti. Prvič po letu 2022 bi se okužbe z virusom mpox znova lahko razširile po svetu in predstavljale tveganje v več državah, poroča NIJZ. Prva primera okužbe z novo različico opičjih koz izven Afrike so potrdili na Švedskem in v Pakistanu. Kaj je dobro vedeti o tem virusu in bolezni, ki jo povzroča?

Čeprav je tveganje za okužbo z virusom mpox v Sloveniji trenutno nizko, je zaradi možnosti širjenja tega virusa dobro, da poznamo tveganja in možnosti okužbe.

Pri novi različici nekoliko višja smrtnost

Kot je na tiskovni konferenci pretekli petek povedala infektologijnja doc. dr. Mateja Logar, dr. med, nova centralnoafriška različica virusa opičjih koz povzroča težji potek bolezni z višjo umrljivostjo kot zahodnoafriška različica, ki se je pojavila leta 2022. “Smrtnost pri centralnoafriški različici se giblje pri desetih odstotkih, medtem ko je pri zahodnoafriški različici nekje do enega odstotka. Stroka poudarja, da je te podatke, ki se nanašajo na Afriko, težko prenesti na Zahodni svet, kjer je zdravstveno stanje prebivalstva boljše, zdravstvena oskrba pa je bistveno učinkovitejša.

Med centralnoafriško in zahodnoafriško različico sicer ni drugih bistvenih razlik. Pri obeh so simptomi visoka vročina, mrazenje, slabo počutje, bolečine v mišicah in glavobol, tako kot pri večini infekcijskih bolezni. Pojavijo se lahko tudi povečane bezgavke, predvsem na vratu in v dimljah. Po vročini se lahko pojavijo tudi izpuščaji, ki se z obraza lahko razširijo drugod po telesu.

Simptomi bolezni

Potek okužbe je običajno blag,  večina oseb ozdravi v nekaj tednih. Inkubacijska doba je najpogosteje od šest do 16 dni, pa tudi do 21 dni.

Simptomi bolezni so:

  • Povišana temperatura (oseba postane kužna že kakšen dan pred pojavom povišane temperature)
  • Glavobol
  • Bolečine v mišicah
  • Otekle bezgavke
  • Mrzlica
  • Izčrpanost
  • Običajno tudi izpuščaj

Izpuščaj se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno na genitalije. Izpuščaj se razvija po fazah in je podoben kot pri noricah ali sifilisu, preden se oblikuje krasta, ki kasneje odpade. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.

Tveganje za težji potek bolezni imajo majhni otroci, nosečnice in imunsko oslabljene osebe.

Osebe z večjim tveganjem za okužbo v Evropi

Kot navaja NIJZ, imajo večje tveganje za okužbo osebe, ki imajo spolne odnose s priložnostnimi partnerji, in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev.

V Sloveniji je trenutno približno 2.000 odmerkov cepiva proti mpox, ki je namenjeno cepljenju oseb starih 18 let in več. Cepljenje splošnega prebivalstva trenutno ni potrebno niti priporočljivo, rizična populacija in zdravstveni delavci pa so bili cepljeni ob izbruhu virusa pred dvema letoma.

Več o bolezni preberite na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close