Pravilna oskrba opeklin: Pogoste napake in učinkovite metode

M. Ć., 26. avgust 2024
Urgentna medicinaZdravje
Zdravstveni delavec nanaša povoj na opeklino, da bi jo zaščitil in spodbudil celjenje.

Ste se že kdaj opekli? Kaj je najbolje uporabiti pri opeklini—led ali kaj drugega? V tem članku bomo predstavili pogoste napake in ključne korake prve pomoči pri opeklinah ter na primeru naše bralke pokazali, kako lahko pravilna oskrba pospeši okrevanje in prepreči zaplete.

Opeklinske poškodbe so resne poškodbe kože in tkiva, ki jih povzročajo različni viri toplote, kemikalij, elektrike ali radiacije. Ker so lahko opekline izjemno boleče in potencialno nevarne, je pravilna in takojšnja oskrba ključnega pomena za preprečevanje zapletov in pospeševanje okrevanja. Kljub temu se pri nudenju prve pomoči za opekline pogosto pojavljajo napake, ki lahko stanje še poslabšajo.

Zgodba bralke

Pred kratkim se je ena izmed naših bralk z vročim pripomočkom opekla, pri čemer se je zaradi neohlajanja poškodba hitro razvila v mehurje. Isti dan je na prizadeto mesto nanesla medicinski med in ga pokrila z gazo. Naslednji dan je uporabila cinkovo mazilo, nato pa je prešla na kremo z učinkovino dekspanthenol, ki jo je pridobila v lekarni. Kljub temu, da je bila opeklina sprva videti manjša, je območje okoli poškodbe ostalo rdeče še nekaj dni. Zaradi tega se je bralka na našem forumu pozanimala, ali je opeklino oskrbovala pravilno. Mehurjev ni predrla, so se predrli sami.

Slika prikazuje opeklino druge stopnje z mehurji na stegnu, povzročeno s stikom z vročo napravo. Pravilna oskrba je ključna za preprečevanje zapletov in pospeševanje celjenja.

Fotografija prikazuje opeklino druge stopnje z jasno vidnimi mehurji, ki so nastali po stiku z vročim pripomočkom. Čeprav bralka mehurjev ni predrla, so se sčasoma sami predrlili. Mehurji delujejo kot naravna zaščita za poškodovano kožo, zato je pomembno, da ostanejo nepoškodovani, dokler se sami ne izsušijo ali predrejo.

Fotografija prikazuje stanje opeklinske rane po nekaj dneh, ko so se mehurji že sami predrlili. Rana je suha in okoli nje je vidno vnetje. V tej fazi je še posebej pomembno, da se rana pravilno neguje, da se prepreči okužba in pospeši celjenje.

Opeklina po nekaj dneh, suha rana z vnetjem, celjenje opeklinske rane

Vrste opeklin in njihovo prepoznavanje

Pravilna prepoznava vrste in stopnje opeklin je bistvenega pomena, saj se ustrezna oskrba močno razlikuje glede na resnost poškodbe.

  • Prva stopnja: površinske opekline z rdečino in bolečino.
  • Druga stopnja: delne debeline, z mehurji in intenzivno bolečino.
  • Tretja stopnja: globoke opekline, kjer je koža lahko bela ali usnjata.
  • Četrta stopnja: vključenost mišic in kosti, kar zahteva takojšnjo medicinsko pomoč.

Pravilna prva pomoč pri opeklinah

Pristop k obravnavi opeklin se prilagaja glede na to, ali gre za manjšo ali večjo opeklino. Pri vseh vrstah opeklin pa je ključno, da najprej odstranimo povzročitelja, da preprečimo nadaljnjo poškodbo tkiva. Pri električnih opeklinah se vedno najprej prepričajte, da je vir napajanja izklopljen, preden se približate poškodovani osebi. Splošno pravilo pri prvi pomoči je, da najprej zagotovite lastno varnost, preden poskušate pomagati drugim. Če sami postanete poškodovanec med nudenjem pomoči, s tem ne boste koristili ne sebi ne tistemu, ki mu želite pomagati.

Takoj po nastanku opekline je ključnega pomena ustrezna prva pomoč, ki lahko prepreči nadaljnje poškodbe tkiva in zmanjša bolečino:

  • Odstranitev vira toplote: Odstranite poškodovanca iz vira toplote in pogasite ogenj z uporabo odeje, plašča ali vode.
  • Hlajenje: Opeklino takoj hladite s tekočo hladno vodo, najbolje med 8 in 23 °C, dokler bolečina ne popusti (običajno 30–60 minut). Hlajenje zmanjša lokalno vnetje, bolečino in poškodbe tkiva.
  • Zaščita kože: Pokrijte opeklino s sterilno gazo ali čisto tkanino, da preprečite okužbo.

Najpogostejše napake pri oskrbi opeklin

Kljub dobrim namenom se pri oskrbi opeklin pogosto pojavljajo napake, ki lahko dodatno poslabšajo stanje poškodovanca. Ena izmed pogostih napak je uporaba mazil in domačih pripravkov, kot so maslo, olje ali losjoni. Mazanje opeklinskih ran s takšnimi sredstvi je napačno, saj lahko poveča tveganje za okužbo in oteži kasnejše medicinsko zdravljenje. Prav tako je hlajenje opeklin z ledom ali hladilnimi vložki lahko škodljivo. Led lahko povzroči dodatno poškodbo tkiva zaradi pretiranega ohlajanja, kar lahko še poslabša stanje. Poleg tega je pomembno biti previden pri hlajenju opeklin, zlasti pri otrocih. Predolgo hlajenje lahko privede do podhladitve, zato je priporočljivo, da se otroci z manjšimi opeklinami, ki pokrivajo manj kot 10 % površine telesa, ne hladijo dlje kot 10 minut.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč

Kako obravnavamo opeklino, je odvisno od njene resnosti. Tako kot vsaka rana, tudi opeklina zahteva individualno obravnavo. V primeru kemičnih ali električnih opeklin je nujno poiskati zdravniško oskrbo, saj lahko povzročijo skrite notranje poškodbe. Prav tako je medicinska pomoč potrebna pri opeklinah, ki prizadenejo več kot 9 % telesne površine, globokih opeklinah ali opeklinah, ki povzročijo belo ali zoglenelo kožo. Opekline na obrazu, rokah, stopalih, nogah ali genitalijah, še posebej če povzročijo mehurje, prav tako zahtevajo posebno pozornost, saj lahko močno vplivajo na delovanje teh delov telesa. Če ste vdihnili dim ali hlape, ali če so opečeni otroci mlajši od pet let in nosečnice, je pomembno takoj poiskati zdravniško pomoč, saj so pri teh skupinah posledice lahko hujše. Pravilna ocena resnosti opeklin je ključna za odločitev, kdaj poiskati zdravniško pomoč.

  • Obsežne opekline: Če opeklina pokriva več kot 10 % površine telesa pri odraslih ali več kot 5 % pri otrocih, je nujna takojšnja medicinska pomoč.
  • Opeklina dihalnih poti: Če sumite na opeklino dihalnih poti (zaradi vdihavanja dima ali vročih plinov), takoj pokličite nujno pomoč in na vrat položite hladen obkladek.
  • Lokacija opekline: Opekline na obrazu, rokah, stopalih, sklepih ali spolovilih zahtevajo posebno pozornost in pogosto strokovno oskrbo.

Pravilna oskrba opeklin je ključnega pomena za preprečevanje resnih zapletov in pospešitev okrevanja. Pomembno je, da se izognete pogostim napakam, kot so uporaba neustreznih mazil ali hlajenje z ledom, in da dosledno sledite pravilnim postopkom prve pomoči. Če ste v dvomih, vedno poiščite strokovno zdravniško pomoč.

Je naša bralka ravnala pravilno? To pravi zdravnik!

Naša bralka se je zaradi skrbi obrnila na izbranega zdravnika, ki jo je pomiril, da je v večini primerov ravnala pravilno. Ugotovil je, da gre za opeklino druge stopnje (delne debeline), kar potrjujejo mehurji, ki kažejo na poškodbo globljih plasti kože in zahtevajo skrbno oskrbo. Zdravnik ji je pojasnil, da bi morala takoj po poškodbi najprej hladiti opeklino s hladno vodo, kar je ključen korak za zmanjšanje poškodb, lajšanje bolečin in preprečevanje nadaljnje poškodbe tkiva. Kasneje, ko je bralka nanesla medicinski med in kremo z dekspantenolom, se je rana začela celiti. Ko so mehurji počili, je površina postala suha in rdeča, z vnetno reakcijo okoli rane. Čeprav to nakazuje, da je rana v fazi celjenja, lahko prisotnost suhega tkiva in rdečice kaže na tveganje za okužbo ali nepravilno celjenje. Čeprav sta rdečica in suha rana po nekaj dneh običajna, je nujno skrbno spremljati stanje, da se prepreči morebitna okužba. Če rana ne kaže znakov izboljšanja ali se simptomi poslabšajo, je pomembno poiskati zdravniško pomoč za ustrezno zdravljenje in preprečevanje zapletov. Zdravnik ji je prav tako svetoval, naj se izogiba uporabi cinkovega mazila, saj je bolj primerno za druge kožne težave in lahko upočasni proces celjenja opeklin.

Opeklina po nekaj dneh, suha rana z vnetjem, celjenje opeklinske rane
Foto: osebni arhiv

Viri:

  • Ahčan U. Celostna obravnava opeklinskih poškodb. In: Ahčan U. et al. Prva pomoč: priročnik s praktičnimi primeri. Ljubljana: Rdeči križ Slovenije; 2006.
  • Mednarodno društvo za opeklinske poškodbe (ISBI) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO): Smernice za oskrbo opeklin in preprečevanje podhladitve pri otrocih.
  • Mayo Clinic: Prva pomoč pri opeklinah in dolgoročna nega.
Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,495
30.03.2024 ob 10:27
297,952
28.09.2024 ob 20:22
113,046
28.09.2024 ob 12:47
Preberi več

Več novic

New Report

Close