Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Refluks – druge zdravstvene tezave

Refluks – druge zdravstvene tezave

Pozdravljeni,

Na vas se obracam s skrbjo za novorojencico z refluksom. Prve 3 tedne je bila novorojencica zelo mirna. Zelo malo je jokala in na splosno je zgledala zelo zadovoljen dojencek. Ze v porodnisnici je dojenje zelo lepo steklo, deklica je zelo lepo sesala.

Po 3 tednih (sedaj je stara 4 tedne) pa jo je zacel muciti refluks (vsaj vse nakazuje na to – joka in se zvija, potem polije ali pa podre kupcka. Ima zeleno blato – zelo pogosto odvaja zelo male kolicine. Je na sploh bolj razdrazljiva in vecino budnega casa pojokuje, razen ko se doji. Tudi zbuja se vec in nosek se ji masi – predvidevam, da zaradi refluksa).

Sedaj sem veliko brala o tem in me skrbi, ker sem brala da naj polivanje in podiranje kupckov ne bi bilo bolece, pri njej se pa vidi, da jo boli. Ker takrat joka in se zvija in napenja. Ko jo nosim pokonci zaradi kupcka se veckrat tudi zvija nazaj. Prej je uzivala v pokoncem polozaju, sedaj pa se celikrat zvija in me idriva stran, ko podirava kupcek

Skrbi me sledece:

– da ima hud refluks in da se bo kaj razsirilo na pljuca, saj sem brala da refluks lahko povzroci infekcije pljuc

– brala sem tudi, da je refluks lahko en od znakov cerebralne paralize in ker opazim tudi druge potencialne simptome, me sedaj skrbi. Verjetno neupraviceno in pod vplivi hormonov, pa vendar. Drugi znaki: ima zelo zategnjene nogice in ko so pokrcene so tudi prekrizane. Zvijanje nazaj. V zadnjem tednu opazam tudi, da slabse sesa (kot da bi malo bolj sibko sesala in tudi vec cmoka – kot da se na enkrat ne pristavi vec dobro. Prav tako sem opazila, da pogosto trzne ali rahlo zatrese z nogico). Bi me moralo skrbeti? Dlani ima razprte, glavico ze lahko malo dvigne.

 

Hvala za vas cas.

 

Lp

Zatekanje vsebine iz želodčka nazaj v požiralnik je v tej starosti prisotno pri štirih petinah dojenčkov – in torej res ne predstavlja zaskbljujoče patologije. Razen če se dojenček ne redi (ker polije toliko vsebine, ki bi morala v črevesje in v prebavo) ali če ima zaradi pogostega vdihovanja tega vrnjenega mleka (kar se kaže z napadi kašlja, hripavega joka) res kemično vnetje spodnjih dihal. V vašem primeru ničesar od tega ne vidim.

Kar opisujete niti ni nujno povezano z GER, lahko gre za (nedolžne, a zelo mukotrpne) črevesne krčke. Enako možno je, da dojenček joka, ker ga v tej vročlini in starosti preveč oblečete – in mu je vroče. Ti “v mehko kuhani” so še najbolj razdražljivi, trzajo, goltajo mleko, odvajajo tekoče…

Zelena barva blata samo kaže na prisotnost žolčnih barvil, ki jih bakterije v črevesju še niso spremenile v rjavo… In ni prav nič “kriva” za težavice vašega dojenčka.

Še zlasti pa pozabite na “predznake cerebralne paralize”. Ker jih NI!

Lepo se imejte,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close