Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Bolečine na predelu jajčnika

Bolečine na predelu jajčnika

Pozdravljeni,

Sem ženska, stara 25 let (164 cm, 55kg).

že od kar pomnim imam težave z menstruacijo, se pravi že nekje od 11 leta, te so zelo boleče, ponavadi takrat vzamem nalgesin, da bolečina popusti. Ta bolečina ponavadi traja samo prvi dan. Drugače pa imam tudi kar hud pms, ta ponavadi pride že 14 dni pred menstruacijo, spremlja ga bolečina v prsih, krči, občasna slabost.

Zadnje dve leti pa imam ob menstruaciji prisotno bolečino v mečih, ta bolečina je kar huda, ob koncu menstruacije ta bolečina zbledi. Menstruacijo dobivam nekje od 28 pa vse tam do 35 ali pa kar do 45 dneva. Menstruacijo imam včasih zelo močno, spet drugič pa je “normalna“.

Že od kar pomnim imam pri spolnem odnosu prisotno bolečino na desni strani trebuha, ta bolečina je kar huda in popusti šele ob spremembi položaja. Zadnje čase pa me na desni strani boli tudi kar tako brez razloga ampak ne boli me zdaj vedno ampak mogoče par minut čutim neko bolečino na področju desnega jajčnika.

Včasih začutim čez dan zelo ostro bolečino v predelu trebuha, to traja samo par sekund.

Prebrala sem, da je možno, da je cista in, da ponavadi kar same izginejo in, ko poči, da začutiš ostro bolečino. Tako, da do ginekologa niti nisem hodila.

Zanima me, če bi res šlo lahko za kakšno cisto in, če bi morala iti k ginekologu? Ker, če ni nič kaj takega res ne bi hodila.

Drugače pa niti nimam nobenih zdravstvenih težav, tako, da do zdravnikov niti ne hodim.

Hvala za odgovor in lep dan še naprej.

 

 

Spoštovani,

bolečina v trebuhu je lahko zelo širok pojem in jo povzroča toliko možnih razlogov, da o tem nima nobenega smisla ugibati. Seveda je lahko za kakšno tovrstno bolečino kdaj odgovorna tudi luteinska cista, (funkcijska), katera praviloma sama izgine v razdobju d nekaj dni do 3 mesece. Bolečine prvi dan M so sicer nekaj običajnega, če so zelo hude, pa so pri ženskah, katere še niso rodile marsikdaj posledica ozkega kanala materničnega vratu, ki je preozek za izločitev včasih večje koločine tkiva maternične sluznice in se zaradi tega maternica bistveno bolj krči kot bi se brez te ovire. Pri teh posameznicah lahko zelo pomaga preprost poseg “dilatacija cervikalnega kanala”. Sicer pa so ciklusi, ki imajo tako velik razpon trajanja in dosegajo dolžino tudi 40+ dni pogosto posledica sindroma policističnega jajčnika, takšni jajčniki pa so po naravi nekoliko večji, imajo tršo in manj elastično skorjo in ženske s tem sindromom se pogosteje pritožujejo nad bolečimi menstruacijami pa tudi med ciklusom, ob spolnih odnosih ipd. Skratka, ob skrbnem pristopu k vašim problemom bi se morebiti celo našla kakšna trajnejša rešitev.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close