Najdi forum

Utesnitveni sindrom Hoffa

Spoštovani, obračam se na Vas glede razlage izvida oz. dodatnih informacij, svetovanja za sina, ki je opravil MR levega kolena.

Na kratko: star je 15 let, košarkar, višine 192 cm. Treninge je imel 4x na teden, po 2 uri, bolečine v kolenu so se začele pojavljati nič kaj vezano na poškodbo ali kaj pred dobrega pol leta.

MR izvid: minimalno višje ležeča patela z znaki utesnitvenega sindroma Hoffa maščevja ali frikcijskega sindroma med lateralnim femoralnim kondilom in pateralnim ligamentom.

Ortopeda ima komaj oktobra, do takrat pa sedaj ne vemo ali lahko kaj trenira, ali čisto nič, bolečine so itak prisotne. Samo naj počiva ali še kaj drugega lahko do pregleda naredimo….

Iskreno se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam.

Tanja

Pozdravljeni!

Primer si razlagam v dveh možnostih.

Ali gre res za utesnitveni sindrom Hoffinega maščevja (za oceno tega bi moral videti posnetke MR preiskave), ali pa, kar je v primeru vašega sina morda še bolj verjetno za t.i. “skakalno koleno”. Patologija je v obeh primerih podobna, tudi terapija.

Stanje je v vsakem primeru posledica prekomernih obremenitev na odraščujočem skeletu. V teh primerih se vedno ponudita dve možnosti (ter kombinacija obeh). Prva je zmanjšanje obremenitev na raven, ki ne povzroča bolečin (za to se redkokateri športnik odloči). Druga je vključitev kompenzatornih mehanizmov, ki ob “varnem” načinu treninga privedejo do krepitve ekstenzornega aparata ter dolgoročno zmanjšanje težav (govorimo vsaj o mesecih, ev. letih). Režim, ki se priporoča v primeru težav z ekstenzornim sistemom je praviloma izometrični/ekscentrični trening, raztezanje ter fizioterapija (manualna terapija ter tehnike za umirjanje vnetja). Skozi trening je najbolje, da Vas vodita kineziolog ter fizioterapevt.

Samo medicinsko lajšanje bolečin je možno (“blokada”, nesteroidna protivnetna zdravila), vendar ni priporočljivo. Gre namreč za redukcijo vnetja, ki je prvi korak k celjenju, zato lahko s tem pride dolgoročno do hujšit težav. Lahko pa npr. “blokada” prinese začasno izboljšanje, kadar je to nujno potrebno.

Le tu in tam pa gre za anatomsko motnjo, ki povzroča težave. V takem primeru bi lahko bil potreben tudi kirurški poseg, vendar, kot rečeno, zelo redko.

Povzetek: Prilagoditi aktivnost ter vključiti kineziološko vadbo (izometrična/ekscentrična vadba). Za bolj natančno mnenje pa bi potreboval posnetke MR preiskave.

 

Lp, K A Pilih

Pozdravljeni,

najlepša hvala za izčrpen odgovor, razlago in svetovanje.

A bi mogoče bili pripravljeni pogledati MR  slike? Preiskavo je opravil v RADIOMED- u v Celju in so slike dostopne na spletnem  portalu (bi Vam posredovala podatke za dostop)?

Vas pozdravljam.

Tanja

Pozdravljeni!

Lahko pogledam.

Najbolje, da mi podatke pošljete v zasebnem sporočilu.

Lp, K A Pilih

New Report

Close