Juvenilni artritis – Bolečine v sklepih pri otroku

Oglasno sporočilo , 09. avgust 2024
Novice
Powered by:

Vas v zadnjem času prepravljajo skrbi, saj vaš otrok toži nad bolečinami v sklepih, ki trajajo že več kot šest tednov? Sta v sklepih prisotna oteklina in otrdelost brez očitnega vzroka? Se sprešujete o rešitvah zdravljenja, a ne veste na koga se obrniti? Ne skrbite, saj imamo v kliniki Medicofit za vaše najmlajše revolucionarno rešitev!

Opisane težave so lahko posledica ti. juvenilnega artritisa, ki predstavlja skupino vnetnih bolezni, ki prizadenejo otroke in mladostnike mlajše od 16 let.

Ali ste vedeli, da jejuvenilni artritis najpogostejša revmatska bolezen otrok zahodnega sveta?

V kolikor stanje ignoriramo, lahko pride do večjih zapletov s sklepi v prihodnosti. Naj vam zaupamo, da se rešitev skriva v strokovni in dobro načrtovani fizioterapiji, ki pomaga pri lajšanju simptomov in ohranjanju funkcionalnost sklepov.

Večina staršev ob pojavu juvenilnega artritisa zaupa vodilni kliniki Medicofit v kateri s pomočjo sodobne tehnologije in najnovejših rehabilitacijskih metod znatno izboljšamo prognozo bolezni in vašim najmlajšim omogočimo aktivno življenje! Vas zanima kako?

Kaj je juvenilni artritis?

Juvenilni artritis predstavlja najpogostejšo kronično revmatsko bolezen pri otrocih/mladostnikih za katero je značilno vnetje, togost in bolečina sklepov nepojasnjenega vzroka.

Poznamo več podtipov bolezni, med katere spadajo sistemski artritis, oligoartritis, RF negativni /pozitivni poliartritis in mnoge druge.

Simptomi se glede na izraženo obliko nekoliko razlikujejo, vendar običajno vključujejo bolečine v sklepih, otekanje, zmanjšano gibljivost in sistemske znake, kot so zvišana telesna temperatura, utrujenost in izpuščaji.

Juvenilni artritis je idiopatska bolezen, kar pomeni, da njegov natančen vzrok ni znan, vendar novejše raziskave kažejo, da imajo na njegov nastanek vpliv tako genetski kot okoljski dejavniki.

Tveganje za nastanek bolezni povečajo nekatere bakterije in virusi, dolgotrajna uporaba antibiotikov in porod s carskim rezom!

Prizadetost sklepov

Ime podtipov juvenilnega artritisa pogosto razkriva število prizadetih sklepov, kar pomaga pri načrtovanju ustreznega zdravljenja. Bolezen prizadane predvsem kolena, gležnje, zapestja in kolke.

Oligoartritis kaže na prizadetost manj kot štirih sklepov, medtem ko poliartritis obsega prizadetost petih sklepov ali več!

Prvi znaki o katerih poročajo otroci/mladostniki so oteklina, bolečina, jutranja okorelost in zmanjšana gibljivost sklepa, ki je običajno tudi rahlo pordel in topel. 

Ali ste vedeli, da bolezen lahko prizadane tudi oči, kožo in notranje organe?

Zdravljenje in obravnava juvenilnega artritisa v kliniki Medicofit

Prvi korak do uspešne diagnoze je pridobivanje podrobnih informacij o simptomih, čemur sledi temeljit klinični pregled z namenom preverjanja morebitnih sprememb v gibljivosti in funkcionalnosti sklepov. 

Ali ste vedeli, da je operacija juvenilnega artritisa indicirana le pri 15 % vseh bolnikov?

Ker popolna odprava bolezni ni mogoča, je zdravljenje usmerjeno v obvladovanje njenih simptomov in ohranjanje posameznikove samostojnosti, kar dosežemo z uporabo konservativnih metod, ki vključuje ciljno usmerjeno fizioterapijo in zdravila.

Pomembno je, da s potekom rehabilitacije pričnemo še pred nastopom večjih funkcionalnih omejitev in deformacij sklepov, zato ob pojavu prvih simptomov vašemu otroku čim hitreje zagotovite pomoč strokovnjakov klinike Medicofit!

Prednosti rehabilitacije v kliniki Medicofit

Ker so otroci in mladostniki posebej ranljivi, se v kliniki zavzamemo za izvedbo kakovostne in natančne rehabilitacije.

Naš terapevtski program je zasnovan s strani strokovnjakov z večletnimi izkušnjami, kar pripomore k uresničitvi zastavljenih ciljev in želja.

S prilagajanjem terapij in podporo v vseh fazah rehabilitacije stremimo k cilju, da pacientom izboljšamo njihovo splošno počutje in jim v največji meri povrnemo želeno udobje. 

Kako pomaga fizioterapija? 

Pristop fizioterapije juvenilnega artritisa je večdimenzionalen v sklopu katerega sledimo glavnim ciljem, ki obsegajo:

  • obvladovanje bolečine v sklepih,
  • ohranjanje gibljivosti in mišične moči
  • izboljšanje motorične funkcije in kvalitete življenja.

V akutnih fazah bolezni se osredotočamo predvsem na pasivno-asistirano razgibavanje sklepov, kar pomaga zmanjšati napetost in okorelost. Poleg tega se zaradi nastalih spazmov oz. mišičnih krčev v sklopu gibalne terapije osredotočamo na raztezne vaje.

Ker so pri otrocih z artritisom pogosto prosotne motnje gibanja in ravnotežja, v program vključimo tudi  posebne vaje za stabilnost, ki jih podkrepimo z deskami, Bosu žogami in nestabilnimi podlagami. 

Ker bolezen običajno spremeni nekatere vzorce hoje in držo, s pacientom izvajamo vaje za stabilnost trupa, ki spodbujajo krepitev ledveno-medeničnega predela. 

V sklopu terapije se osredotočimo tudi na krepilne vaje glavnih mišičnih skupin kot so npr. kolenske mišice, kar pripomore k  izboljšanju motorične funkcije posameznika.

Poleg gibalne terapije je naša rehabilitacija podkrepljena z vrhunsko opremo aparatov, ki poskrbijo za čim učinkovitejše lajšanje simptomov.

Agens v kliniki izberemo glede na lokacijo in obseg prizadetega področja v uporabi pa so predvsem SUMMUS laser, WINTECARE tecar, EMS udarni valovi, PERISO diamagnetna terapija, ultrazvočna KRIO terapija SIXTUS, ter HITOP visokotonska vitalizacija tkiva. 

Otroku in staršem nudimo tudi ključne napotke za samostojno obvladovanje stanja v domačem okolju, kar obsega  pravilno izvedbo podanih vaj in skrb za zdrav življenjski slog.

Ker svojim otrokom privoščite le najboljše, jim za zdravljenje juvenilnega artritisa zagotovite pregled v kliniki Medicofit, kjer  s pomočjo strokovno podkovanega načrta stremimo do ponovne vzpostavitve kvalitetnega življenja!

VIRI

Thatayatikom A, Modica R, De Leucio A. Juvenile Idiopathic Arthritis. [Updated 2023 Jan 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554605/

Zaripova, L.N., Midgley, A., Christmas, S.E. et al. Juvenile idiopathic arthritis: from aetiopathogenesis to therapeutic approaches. Pediatr Rheumatol 19, 135 (2021). https://doi.org/10.1186/s12969-021-00629-8

Di Ludovico, A., La Bella, S., Di Donato, G. et al. The benefits of physical therapy in juvenile idiopathic arthritis. Rheumatol Int 43, 1563–1572 (2023). https://doi.org/10.1007/s00296-023-05380-9

Kuntze, G., Nesbitt, C., Whittaker, J. L., Nettel-Aguirre, A., Toomey, C., Esau, S., Doyle-Baker, P. K., Shank, J., Brooks, J., Benseler, S. in Emery, C. A. (2018). Exercise Therapy in Juvenile Idiopathic Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 99(1), 178-193.e1. https://doi.org/10.1016/j.apmr.2017.05.030

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,495
28.09.2024 ob 04:04
297,952
28.09.2024 ob 02:39
113,046
27.09.2024 ob 15:30
Preberi več

Več novic

New Report

Close