SZO: 30 patogenov, ki lahko sprožijo naslednjo pandemijo

N. K., 19. avgust 2024
Infektologija
svet, dobrodelnost, globalno
Foto: Profiimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je razkrila seznam več kot 30 patogenov, ki lahko najbolj verjetno povzročijo naslednjo pandemijo. Da virus ali bakterija postane pandemija, se mora širiti med ljudmi, biti prisotna po vsem svetu in povzročati mora bolezen.

Seznama patogenov iz leta 2017 in 2018, ki imajo potencial, da postanejo pandemije, sta vsebovala nekaj več kot ducat patogenov, najnovejša posodobitev seznama pa je bila potrebna zaradi podnebnih sprememb, krčenja gozdov in povečanja števila mednarodnih potovanj, zaradi katerih je verjetnost novega izbruha bolezni večja, poroča DailyMail.

Kako iz sporadičnih primerov nastane epidemija?

Po pregledu že narejenega skrajšanega seznama 1.600 bakterij in virusov, je seznam 30 najbolj verjetnih povzročiteljev pandemije sestavilo 200 znanstvenikov iz več kot 50 držav. Pri številnih boleznih, vključenih na seznam, so bili doslej diagnosticirani le sporadični primeri. Vendar so raziskovalci opozorili, da bi lahko izbruhnila epidemija, če bi prišlo do mutacij, zaradi katerih bi se bolezni bolj širile med ljudmi. Večino bolezni prenašajo klopi, netopirji, komarji, glodavci ali ljudje – pogosto se širijo kapljično.

Patogeni, ki imajo oznako “pandemski potencial’, so zelo prenosljivi in virulentni oziroma lahko povzročijo zelo resne bolezni, nevarnost oziroma grožnjo pa predstavljajo tudi tisti, za katere ni cepiva ali zdravila.

Med virusi in bakterijami, ki predstavljajo največje tveganje, da spržijo pandemijo so ptičja gripa H5N1, ki se širi v ZDA in za katero se znanstveniki bojijo, da bi lahko zlahka mutirala in se prenesla med ljudi. Prav tako se znanstveniki bojijo vročice denga, ki jo prenašajo komarji, včasih imenovane 'bolezen, ki lomi kosti', ki se v ZDA prav tako širi na neprimerljivo višjo raven. Na seznamu so tudi opičje koze, ki so leta 2022 ob izbruhu smrtonosnejšega in bolj nalezljivega seva v Afriki povzročile epidemijo. Znanstveniki so dodali tudi trenutno izkoreninjene črne koze, ker se bojijo, da bi se po nesreči ušle iz laboratorija in se zaradi pomanjkanja odpornosti hitro razširile. Bojijo pa se tudi mrzlice Lassa, ki jo prenašajo glodavci, in lahko povzroči krvavitve iz dlesni, oči in nosu ter epileptične napade pri bolnikih.

Vir: https://www.dailymail.co.uk/health/article-13710267/who-updates-pandemic-causing-viruses-bacteria-pathogens-list.html

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close