Najdi forum

Težave z bratom, prosim pomagajte!

Pozdravljeni,

Na forum se obračam zaradi težav z mojim bratom. Težave se pojavljajo ob večerih ko gre spat. Takoj, ko se uleže v posteljo začne živčno popravljati posteljno odejo, češ da ni vredu, ko ga vprašamo kaj ji manjka pravi, da ne ve ampak, da ni vredu. Po kakšnih parih minutah reče, da je sedaj vredu ampak, ko gre mama iz sobe jo spet pokliče, da naj pride in da spet nekaj ni v redu s posteljnino. Poizkusili smo z vsem mogočem… menjava posteljnine, itd. Mama je tudi rekla da ne pride v sobo ampak je bil zmožen klicati tudi po 1 uro, dokler nismo zdržali več in je mama šla v sobo in mu popravila posteljnino.

Z družino niti ne vemo na koga se naj obrnemo, saj je brat čez dan popolnoma “normalen”, težave so samo ko se odpravi spat.

Brat je bil sicer kot dojenček diagnsticiran z nizkim mišičnim tonusom in blagim zaostankom v razvoju, obiskoval je šolo s prilagojenim programom in jo tudi opravil. Te težave z spanjem so se začele pojavljati, ko je začel hoditi v srednjo šolo. Hujše pa so postale ko za bratom nisva imela več skupne sobe in je začel spati sam. Prav tako smo poizkusili s pogovorom, kaj ga muči in vedno reče da nič, da ga samo “zafrkava posteljnina”.

Prosim pomagajte ker počasi z družino ne bomo več zdržali tega pritiska. Hvala.

 

Pozdravljeni,

zavedam se, da so trenutne težave z vašim bratom za vse zelo stresne. Vaš brat doživlja veliko anksioznosti, kar se kaže skozi njegovo potrebo po nenehnem popravljanju posteljnine. To je lahko njegov način obvladovanja notranjega nemira. Predvsem je pomembno, da se z njim pogovarjate in skušate razumeti, kaj doživlja. Ta njegova dejanja so verjetno odraz njegovih poskusov, da vam sporoči svoje notranje stiske. Psihoterapija bi mu lahko zelo pomagala pri raziskovanju in razumevanju teh občutkov ter pri iskanju načinov za njihovo obvladovanje.

Spremembe v življenju, kot je prehod v srednjo šolo in ločeno spanje, so lahko zelo stresne. Te spremembe lahko povečajo njegovo potrebo po varnosti in udobju, kar se izraža v teh nočnih ritualih. Družinska terapija bi lahko bila zelo koristna, saj bi vsem vam pomagala razumeti, kaj vaš brat doživlja, in kako mu lahko najbolje pomagate. S tem bi se vzpostavila tudi boljša komunikacija in podpora znotraj družine.

Morda bi lahko poskusili tudi z uvedbo sproščujočih rutin pred spanjem, kot so branje knjige, poslušanje umirjene glasbe ali sprostitvene vaje. Psihoterapevt bi vam lahko svetoval, kako oblikovati takšne rutine in predlagal dodatne tehnike za obvladovanje stresa, kot so dihalne vaje ali vizualizacija. Te metode bi vašemu bratu lahko pomagale, da se bolj sprosti in mirneje zaspi.

Pomembno je, da se zavedate, da vaš brat tega ne počne namerno, ampak so to znaki njegove notranje stiske. S pravo strokovno pomočjo boste lahko našli načine, kako obvladovati te težave. Psihoterapija bi lahko ponudila dolgotrajne rešitve in podporo tako za vašega brata kot za vso družino.

Lep pozdrav,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close