Se ne počutite dobro? Morda je kriv gumb za dremež …

I. K., 14. avgust 2024
Življenjski slog
Foto: Profimedia

Medicinska sestra razkrila, kako škodljiva je uporaba gumba za dremež.

Kolikokrat pa se vam zjutraj prižge alarm, preden se spravite iz postelje? Dvakrat, trikrat? Mnogi si juter brez uporabe gumba za dremež sploh ne predstavljajo. Medicinska sestra Jordan Bruss pa ima za te zaspance slabo novico – s to navado si škodite.

“Če se vsako jutro zbujate ob večkratnih alarmih, to večkrat zmoti vaš REM cikel, kar povečano zaspanost, utrujenost, nihanje razpoloženja, zviša pa tudi raven kortizola,” je razkrila.

Po njenih besedah se v nas vsakič, ko se prižge alarm, sproži odziv “boj ali beg”. “Sčasoma lahko kronični jutranji adrenalinski odziv ‘boj ali beg’ povzroči dolgotrajen stres, depresijo in kardiovaskularne težave,” je zapisano na spletnem mestu Joint Chiropractic. Napetost, ki nastaja v telesu zaradi pomanjkanja neprekinjenega spanja, lahko prav tako vodi k povečanju telesne teže. Zaradi presežka kortizola se lahko zredite, poleg tega pa se boste te teže težko znebili. “Torej, ko se alarm oglasi, vstanite. Prenehajte se travmatizirati,” je še dejala.

@jordan.bruss Good sleep hygiene is a big part of my physical and mental health. I promise I would not be in the shape I am in without doing some serious research in the deep sleep department. Don't cause yourself extra physical and mental stress. Excess cortisol levels make you gain and hang on to weight. So when the alarm goes off, it's time, get up. You'll look and feel better! #fyp #sleep #sleephygiene #cortisol #cortisollevels #healthylifestyle #healthcoach #lifecoach #nursecoach ♬ original sound – Jordan

Bruss pravi, da je bila dobra higiena spanja ključna za njeno fizično in duševno zdravje. “Ne bi bila v formi, v kateri sem, brez raziskav o globokem spancu. Ne povzročajte si dodatnega fizičnega in duševnega stresa,” je zapisala ob videu, ki ga je o tej temi objavila na TikToku.

Foto: Profimedia

“Ko pritisnete dremež, motite svoj spanec na dva načina,” pa pravi strokovnjakinja za spanje dr. Jenna Gress Smith. “Prvič, zmotimo dodatni spanec, ki je zato lahek in nizke kakovosti. Razdrobljen spanec ne obnavlja telesa in povzroča enak občutek dezorientacije kot prebujanje iz globokega spanca.” Ta občutek zmedenosti lahko traja ves dan in vpliva tako na vaš spomin kot na sposobnost odločanja.

“Drugič, če ponovno zaspite, bo vaše telo želelo začeti nov cikel spanja, vendar ne boste imeli dovolj časa, da bi ga dokončali. Vaše telo bo prihajalo in izstopalo iz REM faze. Ta vzorec lahko zmoti vaš cirkadiani ritem, telesno uro, ki uravnava vaš čas budnosti in spanja,” še svari strokovnjakinja.

Uporabe gumba za dremež se lahko odvadite tako, da budilko oziroma mobilni telefon postavite na drug konec spalnice, se pravi izven dosega rok. Po besedah strokovnjakov vam bo pomagal tudi zvok, ki je bolj prijetne narave in počasi postaja vse glasnejši.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,717
11.08.2024 ob 11:59
399
28.07.2024 ob 17:16
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close