Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Atrijska fibrilacija

Atrijska fibrilacija

Zanima me, če se diagnoza “atrijska fibrilacija” lahko 100% potrdi samo z enim opravljenim EKG, ki je bil narejen v času zelo hudega vnetja na urgenci.

Nikoli do takrat nisem imel tezav z utripom, slabostjo… 5 x dnevno merim srcni utrip in je vedno med 50 in 60. Nikoli mi ne razbija srce. Veliko hodim v hribe, vsaj uro in pol dnevno pa hitre hoje po ravnem. Brez kaksnih tezav.

Takoj mi je bil predpisan Marevan.

 

Hvala vnaprej za odgovor.

 

Matjaz

 

 

Spoštovani,

Atrijska fibrilacija (AF) je pogosta srčna aritmija, za katero je značilno hitro in nepravilno bitje preddvorov. Diagnozo AF postavimo predvsem z elektrokardiogramom (EKG ali EKG), ki beleži električno aktivnost srca. Vendar je lahko potrditev diagnoze AF zapletena, zlasti v posebnih kliničnih kontekstih, kot je hudo vnetje.

AF se lahko pojavi v različnih oblikah: paroksizmalna (intermitentna), persistentna ali trajna. Simptomi lahko vključujejo palpitacije, težko dihanje, utrujenost ali celo asimptomatske epizode. V vašem primeru ste omenili, da niste imeli nobenih simptomov, povezanih s srčnim utripom, in na splošno vodite zdrav način življenja.

EKG je ključno orodje za diagnosticiranje AF. Na EKG vidimo:

odsotnost izrazitih valov P

nepravilni intervali R-R

V nujnih primerih lahko EKG zagotovi takojšnjo informacijo o srčnem ritmu. Vendar pa je bistveno upoštevati več dejavnikov, ki bi lahko vplivali na točnost in zanesljivost tega testa.

Hudo vnetje lahko povzroči različne fiziološke spremembe v telesu, ki lahko vplivajo na delovanje srca in potencialno spremenijo odčitke EKG. Stanja, kot je sepsa ali akutni vnetni odziv, lahko povzročijo:

povišan srčni utrip (tahikardija)

spremembe avtonomnega tona

neravnovesja elektrolitov

Ti dejavniki lahko posnemajo ali prikrijejo osnovne aritmije, kot je AF. Čeprav lahko EKG, opravljen med hudim vnetjem, nakazuje AF, morda ni dokončen zaradi teh spremenljivk.

Za potrditev diagnoze AF bi bilo potrebno narediti čez čas več EKG-jev, da bi opazili morebitne dosledne vzorce.

Holterjev nadzor (24 urni HOLTER): neprekinjeno spremljanje v 24 urah ali dlje lahko zajame občasne epizode, ki se morda ne pojavijo na enem EKG.

Klinična korelacija: Ocenjevanje simptomov in drugih kliničnih ugotovitev poleg rezultatov EKG je ključnega pomena.

Glede na vašo zgodovino normalnega srčnega utripa in odsotnosti simptomov pred tem dogodkom bi bilo smotrno, da bi zdravnik (kardiolog) upošteval  te dejavnike, preden sklepa, da imate AF, samo na podlagi enega EKG v urgentni ambulanti v obdobju hudega vnetja.

Če povzamem, medtem ko je EKG bistvenega pomena za diagnosticiranje atrijske fibrilacije, zanašanje samo na en odčitek v času hudega vnetja morda ne bo zagotovilo 100-odstotne potrditve zaradi možnih motečih dejavnikov, ki vplivajo na interpretacijo srčnega ritma. Za natančno diagnozo bi bilo priporočljivo dodatno ocenjevanje z dodatnimi preiskavami in spremljanjem.

LP

Pozdravljeni,

Včeraj sem imel zopet visok pulz med 120-150,zjutraj sem vzel concor 1,25 ,vendar se stanje ni umirilo,čez kakšno uro se vzel še eno tableto concora in nato spet to ponovil čez 2. uri,pa se stanje še kar ni umirilo,nato, pa sem vzel tableto Helex 0,25, ker sem bil vedno bolj nervozen in zmeden,kmalu zatem po kakšnih 10. minutah pa se je stanje umirilo. Zvečer se je zadeva ponovila s to razliko,da je trajalo kakšno uro pri pulzu 95. Danes pa, kot da ne bi bilo nič,šel sem na sprehod do Rožnika,hodil pr. 12km ob kar intenzivni hoji,pa mi je pulz šel komaj do 105,sedaj pa ko mirujem je konstantno okoli 45. Jem zdravo, uživam omega 3,magnezij,B komplex,se veliko rekreiram in kolesarim,skratka živim zdravo. Tole mi počasi najeda živce,kakšen nasvet? Hvala   Lp

Odgovor na objavo uporabnika
kolesar12, 05.08.2024 ob 19:44

Pozdravljeni,

Včeraj sem imel zopet visok pulz med 120-150,zjutraj sem vzel concor 1,25 ,vendar se stanje ni umirilo,čez kakšno uro se vzel še eno tableto concora in nato spet to ponovil čez 2. uri,pa se stanje še kar ni umirilo,nato, pa sem vzel tableto Helex 0,25, ker sem bil vedno bolj nervozen in zmeden,kmalu zatem po kakšnih 10. minutah pa se je stanje umirilo. Zvečer se je zadeva ponovila s to razliko,da je trajalo kakšno uro pri pulzu 95. Danes pa, kot da ne bi bilo nič,šel sem na sprehod do Rožnika,hodil pr. 12km ob kar intenzivni hoji,pa mi je pulz šel komaj do 105,sedaj pa ko mirujem je konstantno okoli 45. Jem zdravo, uživam omega 3,magnezij,B komplex,se veliko rekreiram in kolesarim,skratka živim zdravo. Tole mi počasi najeda živce,kakšen nasvet? Hvala   Lp

Pozdravljeni!

Nihanje srčnega utripa, zlasti epizode tahikardije (visok utrip), ki jim sledi bradikardija (nizek utrip), so lahko zaskrbljujoče. Vaš opis kaže na zapleteno medsebojno delovanje med anksioznostjo, učinki zdravil in morebitnimi osnovnimi fiziološkimi odzivi. Tukaj je razčlenitev po korakih, ki vam bo pomagala bolje razumeti vaš položaj in razmisliti o možnih strategijah obvladovanja.

1. Razumevanje variabilnosti srčnega utripa

Vaš srčni utrip lahko niha zaradi različnih dejavnikov, vključno s telesno aktivnostjo, čustvenim stanjem, zdravili in splošnim zdravjem. Srčni utrip v mirovanju 45 utripov na minuto (bpm) velja za bradikardijo pri večini odraslih; če pa ste fizično sposobni ali športnik, je to za vas lahko normalno.

Tahikardija: Srčni utrip nad 100 utripov na minuto se lahko pojavi zaradi stresa, tesnobe, dehidracije ali drugih zdravstvenih stanj.

Bradikardija: srčni utrip v mirovanju pod 60 utripov na minuto je lahko normalen pri dobro pripravljenih športnikih, vendar lahko nakazuje težavo, če ga spremljajo simptomi, kot sta omotica ali utrujenost.

Omenili ste jemanje zdravila Concor (bisoprolol), ki je zaviralec beta, ki se uporablja za obvladovanje visokega krvnega tlaka in motenj srčnega ritma. Deluje tako, da upočasni srčni utrip in zmanjša obremenitev srca.

Premisleki glede odmerjanja: Jemanje več odmerkov brez posveta z zdravnikom morda ni priporočljivo. Pomembno je, da dosledno upoštevate predpisane odmerke. Torej neredno jemanje zdravila lahko pripelje do nihanja srčnega utripa.

Helex (alprazolam): To zdravilo se običajno uporablja za anksiozne motnje. Čeprav vam je pomagalo pomiriti se po epizodi visokega srčnega utripa, je pomembno, da takšna zdravila uporabljate pod strogim zdravniškim nadzorom zaradi možnosti odvisnosti in stranskih učinkov.

3. Dejavniki življenjskega sloga

Navedli ste, da ohranjate zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano in redno telesno vadbo:

Prehranska dopolnila: maščobne kisline omega-3, magnezij in vitamini skupine B lahko podpirajo zdravje srca in ožilja, vendar bi morali dopolnjevati uravnoteženo prehrano in ne nadomestiti polnovrednih živil.

Gibanje: redna telesna dejavnost je koristna za zdravje srca; vendar pa lahko intenzivna vadba pri nekaterih posameznikih sproži epizode tahikardije.

4. Psihološki dejavniki

Vaše izkušnje z naraščajočo živčnostjo in zmedenostjo med epizodami visokega srčnega utripa kažejo, da lahko psihološki dejavniki igrajo vlogo:

Obvladovanje anksioznosti: tehnike, kot so vaje globokega dihanja, meditacija pozornosti ali kognitivno vedenjska terapija, lahko pomagajo pri obvladovanju ravni anksioznosti.

Zmanjšanje stresa: ukvarjanje s sproščujočimi dejavnostmi ali hobiji lahko tudi ublaži odzive na stres, ki lahko povzročijo povišan srčni utrip.

5. Kdaj poiskati zdravniško pomoč

Glede na kompleksnost vaših simptomov:

Če epizode visokega srčnega utripa vztrajajo ali se poslabšajo kljub spremembam življenjskega sloga in prilagoditvam zdravil.

Če občutite dodatne simptome, kot so bolečine v prsnem košu, težko dihanje, omedlevice ali huda omotica.

Preudarno bi bilo, da se posvetujete z zdravnikom, ki lahko opravi ustrezne teste (kot je EKG), da izključi morebitne osnovne srčne težave.

Medtem ko je ohranjanje zdravega načina življenja pohvale vredno in koristno za splošno dobro počutje, kombinacija zdravil, ki jih uporabljate, zahteva skrbno spremljanje s strani zdravnika. Bistveno je, da odkrito komunicirate o svojih simptomih in kakršnih koli spremembah v vašem stanju, da lahko ustrezno prilagodijo vaš načrt zdravljenja.

Pozorno spremljajte svoje simptome.

O odmerkih zdravil se posvetujte s svojim zdravnikom.

Raziščite tehnike obvladovanja anksioznosti.

Takoj poiščite zdravniško pomoč, če se pojavijo novi zaskrbljujoči simptomi.

LP

Pozdravljeni,

Imam diagnosticirano atrijsko fibrilacijo.

Imam Micardisplus80/25,Preductal MR 35 mg,Pradaxa 150mg,Concor 2,5mg(polovička tablete)

sedaj pa so predpisali še Lacipidin Teva 4 mg(polovička zvečer)

Zanima me,če je to običajno, ker naj bi se to zdravilo jemalo zjutraj  in ne sočasno z Concorjem

 

lp

Hvala lepa za izčrpen odgovor.

New Report

Close