Ob sumu na raka je najdaljša čakalna doba po novem zelo omejena

Čakalnica
Foto: Greg Rosenke, Unsplash

Če se pri sumu na maligno obolenje (rakava bolezen) bolnika napotuje z napotnico zelo hitro, je najdaljša čakalna doba 15 dni od uvrstitve na čakalni seznam.

S tem se zagotavlja pravočasna diagnoza in zdravljenje ter zmanjšuje tveganje za poslabšanje zdravstvenega stanja bolnikov, so poudarili na Ministrstvu za zdravje.

Napotnica zelo hitro: iz 14 na 30 dni

Danes je začel veljati novi pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah. Pravilnik med drugim dopustno čakalno dobo pri stopnji zelo hitro podaljšuje s 14 na 30 dni. Izvajalci bodo morali na proste termine naročati tiste bolnike, ki glede na nujnost obravnave čakajo najdlje in sicer z izračunom faktorja relativne čakalne dobe, ki bo izračunana na podlagi razmerja med dejansko čakalno dobo in najdaljšo dopustno dobo za dano vrsto zdravstvene storitve. Najdaljše dopuste dobe drugih stopenj ostajajo enake: hitro – 90 dni, redno – 180 dni.

Za spremenjeno dopustno čakalno dobo pri napotnici zelo hitro so se odločili, ker so z naročanjem v roku 14 dni imeli težave izvajalci: 14 dni je namreč zelo kratek rok, v katerem morajo izvajalci prejeto napotnico triažirati, bolnika obvestiti o datumu storitve in v primeru nepopolne napotnice zdravnika, ki je izdal napotnico, zaprositi za dodatna pojasnila. Torej je tudi tam, kjer v resnici skorajda ni čakalnih dob, bolnika zelo težko naročiti znotraj 14 dni. Poleg tega pa marsikatera specialistična ambulanta niti ne dela vsak dan, ampak samo nekajkrat tedensko, kar v obdobju 14 dni pomeni samo enega ali dva možna termina za zdravstveno storitev.

Posebnost tudi pri ortopedskih operacijah

Pravilnik predvideva drugačne najdaljše dopustne čakalne dobe tudi za ortopedske operacije: za stopnji hitro in redno najdaljša dopustna čakalna doba znaša 360 dni. Izjema pa je tudi uvodoma omenjeno napotovanje zaradi suma na maligno obolenje.

Najdaljše dopustne čakalne dobe pa ne veljajo za kontrolne preglede.

Po novem obvezni vsaj dve obvestili o terminu

Izvajalci bodo morali pred terminom zdravstvene storitve z vsakim bolnikom vzpostaviti stik vsaj dvakrat, ob potrditvi termina in z opomnikom. Namen tega je zmanjšati verjetno za neopravičeno udeležbo na terminu. To ne pomeni, da mora izvajalec preverjati, ali se bo bolnik udeležil termina, zadostuje že obvestilo o terminu.

Avtor
Piše

STA, N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,491
30.03.2024 ob 10:27
297,928
07.09.2024 ob 21:49
113,039
07.09.2024 ob 08:28
Preberi več

Več novic

New Report

Close