Uroinfekt pri otrocih

Mario Kulaš, 14. avgust 2024
Pediatrija
uroinfekt pri otroku, vnetje mehurja
Foto: Profimedia

Uroinfekt ali vnetje sečil je eno od najbolj pogostih vnetjih pri otrocih.

Delimo ga na vnetje spodnjih sečil (mehurja) in vnetje ledvic (pielonefritis). Gre za bakterijsko vnetje, povzročeno z vstopom bakterije v mehur prek sečnice ali z vstopom v ledvico prek krvi. Glede na to, da gre za bakterijsko vnetje, je potrebno zdravljenje z antibiotikom.

Simptomi pri uroinfektu

Simptomi pri uroinfektu se razlikujejo glede na starost otroka. Pri dojenčkih in malčkih se uroinfekt kaže s povišano telesno temperaturo, razdražljivostjo, pomanjkanjem teka, lahko pride tudi do bruhanja.

Pri večjih otrocih so simptomi enaki kot pri odraslih osebah. Predvsem imajo težave z odvajanjem vode, v smislu pogostejšega odvajanja vode in pekoče bolečine ob odvajanju. Lahko pride tudi do bolečine v spodnjem delu trebuha. Pri vnetju ledvic pride do povišane telesne temperature in bolečine ledveno.

Pregled

Ob sumu na uroinfekt pri otroku je potreben pregled pri osebnem pediatru. Pediatri pregledamo otroka v celoti in na ta način izključimo možnost ostalih infektov.

Med pregledom preverimo, če otrok ima občutljiv in boleč spodnji del trebuha, v katerem je mehur, ter ali sta boleči ledvici. Bolečino v ledvicah preverimo z ledvenim poklepom (rahlimi udarci v ledvenem predelu). Pomemben je tudi pregled zunanjega spolovila, ker vnetje zunanjega spolovila lahko povzroči pečenje pri odvajanju vode in brez pregleda spolovila lahko pride do napačne diagnoze uroinfekta!

Po končanem somatskem pregledu otroka se opravi še pregled urina in po potrebi krvi ter se na podlagi teh postavi diagnoza uroinfekta.

Zdravljenje

Večji otroci in manjši otroci z vnetjem mehurja se lahko zdravijo z antibiotikom doma, ampak v primeru vnetja ledvic, posebej pri dojenčkih, je potrebna par dni trajajoča hospitalizacija in antibiotična terapija v obliki infuzije v žilo.

V primeru vnetja mehurja se, glede na starost in težo, pediater odloči za primeren antibiotik. Antibiotik je treba jemati po navodilih v točno določenih vremenskih intervalih in točno določen čas.

Predčasno prekinjanje antibiotičnega zdravljenja ali neredno jemanje antibiotika lahko pripelje do ne pozdravljenega infekta in ponovitve simptomov. Lahko povzroči tudi odpornost bakterije na antibiotik, zaradi katere je potrebna menjava antibiotika.

Zraven antibiotika se svetujejo počitek, pitje veliko tekočine in po potrebi jemanje protibolečinskih zdravil. Za hidracijo se lahko uporabi brusnični čaj, ki spremeni pH urina in pomaga pri zdravljenju uroinfekta.

Preventiva in na kaj biti pozoren

Za preprečitev uroinfektov je pomembna redna in pravilna nega spolovila, posebej pri deklicah, ki pogosteje zbolevajo kot fantki. Pomembna je tudi redna hidracija in ne zadrževanje urina v primeru potrebe po lulanju!

Pri dojenčkih s ponavljajočimi se vnetji sečil je potreben pregled pri pediatru nefrologu za izključitev vezikoureteralnega refluksa, ki je najbolj pogost povzročitelj ponavljajočih se uroinfektov.

Avtor
Piše

Mario Kulaš

specialist pediatrije, Pediatrična ambulanta Moj pediater, v ZD Lenart v Slovenskih goricah
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,237
08.08.2024 ob 13:40
143
02.06.2021 ob 22:04
31,022
12.08.2024 ob 08:39
Preberi več

Več novic

New Report

Close