Komarji in mušice prenašajo novo bolezen, dve osebi umrli

N. K., 31. julij 2024
Infektologija
Ženska praska komarjev pik na nogah
Foto: Profimedia

Brazilija poroča o prvih smrtnih primerih vročice oropouche na svetu – kaj je dobro vedeti o tej bolezni?

V petih državah Srednje in Južne Amerike so letos zabeležili skoraj 8.000 primerov virusa oropouche (samoomejevalna mrzlica), brazilsko ministrstvo za zdravje pa je pravkar potrdilo tudi smrt dveh žensk zaradi vročice oropouche. Gre za virusno bolezen, ki se širi z ugrizi mušic in komarjev, piše IFLscience.

Kaj je vročica oropouche?

Bolezen povzroča virus ortobunjavirus oropouche. Prvič so ga izolirali leta 1955 ob reki Oropouche na otoku Trinidad, po kateri je dobil ime. Od takrat so bili v Srednji in Južni Ameriki ter na Karibih zabeleženi številni izbruhi.

V začetku letošnjega leta je panameriška zdravstvena organizacija (PAHO) izdala epidemiološko opozorilo, potem ko so v Braziliji, Boliviji, Peruju in Kolumbiji zaznali večje število primerov. Tudi Kuba je 27. maja 2024 poročala o prvem izbruhu virusa Oropouche v svoji zgodovini. V teh petih državah je bilo v letošnjem leto do zdaj zabeleženih več kot 7.700 primerov.

Kako se bolezen širi?

Oropouche se prenaša z ugrizi drobnih mušic (vrsta Culicoides paraensis), in vrste komarjev, imenovane Culex quinquefasciatus, ki je v nekaterih regijah bolj znana po svoji vlogi pri širjenju virusa Zahodnega Nila.

Nedolgo nazaj pa je bilo v Braziliji tudi nekaj poročil o možnem vertikalnem prenosu virusa Oropouche z matere na otroka, zaradi česar je PAHO vse svoje države članice opozorila, naj bodo pozorne na podobne primere.

Simptomi

Oropouchejeva mrzlica je običajno samoomejujoča bolezen. Akutna bolezen traja približno en teden, vendar se lahko tudi po tem, ko se oboleli že začne počutiti bolje, simptomi ponavljajo do dva tedna.

Simptomi običajno vključujejo vročino, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, glavobol, vrtoglavico in občutljivost na svetlobo. Bolezen je precej podobna dengi. Redko lahko hudi primeri povzročijo meningitis.

Posebnih zdravil ali cepiv za vročico Oropouche ni, zato se zdravljenje osredotoča na lajšanje simptomov.

Nedavni smrti v Braziliji – prvi na svetu

Oropouche ni veljala za smrtonosno bolezen, vendar je brazilsko ministrstvo za zdravje 25. julija v izjavi sporočilo, da sta dve ženski iz zvezne države Bahia umrli zaradi okužbe. Agencija AFP poroča, da gre za prve dva zabeležena smrtna primera okužbe na svetu.

Po navedbah izjave sta bili ženski mlajši od 30 let in nista imeli drugih zdravstvenih težav, vendar sta imeli obe simptome, ki so spominjali na hudo obliko denge – bolezen, ki je med januarjem in majem 2024 v državi povzročila nekaj več kot 2.000 smrtnih primerov.

Ministrstvo za zdravje je javilo, da se spremljanje virusa Oropouche v Braziliji usklajuje na nacionalni ravni, potem ko so leta 2023 uvedli diagnostično testiranje po vsej državi. Največ primerov letos so zabeležili v zveznih državah Amazonas in Rondônia.

Tveganje za resno bolezen majhno, kljub temu smiselni previdnostni ukrepi

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je izdal obvestilo o potovanjih 1. stopnje zaradi izbruha vročice Oropouche v Ameriki. To je najnižja stopnja in priporoča, da potniki v regiji “izvajajo običajne previdnostne ukrepe” in se izogibajo ugrizom žuželk ter poiščejo zdravniško pomoč, če se pri njih pojavijo kakršni koli simptomi, ki bi lahko kazali na okužbo, tudi po vrnitvi domov.

Vročico oropouche se zlahka lahko zamenja za dengo, ki je endemična v številnih državah po svetu, v nekaterih regijah so letos zabeležili povečano število primerov. Čeprav so številni primeri denge blagi, je pomembno, da je vsak pozoren na znake, ki nakazujejo, da se bolezen slabša, saj je treba hudo obliko denge obravnavati kot nujno medicinsko pomoč.

“Smrt zaradi okužbe z virusom oropouche je izjemno redka,” so v vprašanjih in odgovorih o razmerah zapisali strokovnjaki PAHO. Za večino ljudi, ki potujejo ali živijo v regiji, kjer se prenaša mrzlica oropouche, ostaja tveganje za resno bolezen majhno, vendar so lahko simptomi mrzlice oropouche še vedno neprijetni. Še vedno je treba upoštevati razumne previdnostne ukrepe za preprečevanje ugrizov komarjev in mušic, kot sta uporaba ustreznih sredstev za odganjanje insektov in nošenje dolgih, ohlapnih oblačil.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close