Počitnice v Sredozemlju bi lahko postale nevarne za vaše zdravje, a ne zaradi vročine

plaža, morje
Foto: Profimedia

Slabe novice za 150 milijonov ljudi, ki živijo na obali Sredozemskega morja, in za 270 milijonov turistov, ki jo vsako leto obiščejo – med njimi tudi ogromno Slovencev.

So tudi vaše prve asociacije ob omembi poletnih počitnic v Sredozemlju čisto morje, lepe plaže, čisti apartmaji in slastne morske dobrote? Tako glede na novo poročilo Svetovnega sklada za naravo iz julija 2024 (WWF) ne bo več dolgo, poroča CNN.

Več kot 87 % Sredozemskega morja, ki se razteza od Atlantskega oceana do Afrike, Evrope in Azije, je namreč onesnaženega z mikroplastiko in drugimi onesnaževalci, vključno s strupenimi kovinami in industrijskimi kemikalijami, razkriva najnovejše, julijsko poročilo Svetovnega sklada za naravo iz julija 2024 (WWF).

A vseeno povsod ni vse tako črno. Sredozemsko morje obsega približno 46.000 kilometrov obale v 22 državah, mnoge od teh z različnimi okoljskimi standardi in praksami.

Egipt prispeva 0,25 milijona ton plastike, ki konča v Sredozemlju, je najhujši povzročitelj, sledita mu Turčija, ki prispeva 0,11 milijona ton in Italija, ki prispeva 0,04 milijona ton plastike v onesnaženo morje – vse del od 1,9 milijona plastičnih delcev na kvadratni meter, naštevajo v poročilu.

Lahko zmanjšate tveganje

V poročilo WWF ocenjujejo, da lahko na leto zaradi uživanja najpogostejših vrst rib (brancin in skuša) zaužijemo več kot 840 delcev mikroplastike, z večjo porabo školjk pa tudi do 11 tisoč. Z mikroplastiko manj onesnažene so denimo kozice, dodajajo.

“Če štejemo tudi izpostavljenost zraku in hrani, ki ne prihajata iz vodnega okolja, lahko vsak dan zaužijemo tudi več kot 100 tisoč delcev mikroplastike.”

poročilo Svetovnega sklada za naravo (WWF), julij 2024

“Skrb vzbujajoče je predvsem dejstvo, da se mikrodelci plastike pojavljajo v prehranjevalni verigi različnih morskih in sladkovodnih organizmov. Mikroplastiko so dokazali v želvah, morskih pticah, v ribah, rakih, školjkah, črvih. Mikrodelce so zaslediti celo v zooplanktonu. Vsebnost plastičnih mikrodelcev je bila potrjena tudi v nekaterih vzorcih medu, piva ter morske soli,” pravijo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ).

Največ raziskav je bilo opravljenih predvsem v povezavi z onesnaženostjo morja  in morskih organizmov. “Raziskave na ribah kažejo, da se v ribah največja količina mikroplastike nahaja v njihovih prebavilih. Odstranitev prebavil pri pripravi ribe zmanjša tveganje. Bolj pozorni moramo biti pri školjkah in manjših ribah, če se jih zaužije v celoti,” svetujejo na inštitutu.

Več smeti, manj kemikalij?

“Morda pred 50 leti ljudje niso vedeli tega, kar vemo zdaj o onesnaževanju in plastiki,” je za CNN povedal Pierluigi Capozzi, lastnik restavracije Mediterraneo, ki se nahaja v obmorskem mestu Ostia blizu Rima. Obžaluje, ko vidi, da “mladi brez težav mečejo plastenke v morje, mečejo smeti in cigarete na tla …”

Vendar vidi svetlo točko. Pred desetletjem je bil pesek pred njegovo restavracijo ob obali vsako jutro prekrit s kemikalijami s tovornih ladij. “Zahvaljujoč boljši zakonodaji tega kemičnega onesnaževanja zdaj ni več,” pravi.

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
29.07.2024 ob 19:31
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close