Zakaj je nevarno misliti, da menstrualne bolečine bolijo bolj od infarkta

menstruacija, bolečina, ženska
Foto: Profimedia

Milijoni žensk po vsem svetu vedo, da so menstrualni krči lahko neprijetni. Zdravniki so začeli ugotavljati, kako boleči so lahko ti krči.

Leta 2016 je Quartz objavil članek s citatom profesorja reproduktivnega zdravja Johna Guillebauda, ki je dejal, da so bolnice opisale menstrualne krče kot “Skoraj tako hude kot srčni infarkt.” Leta 2018 je ginekologinja dr. Jen Gunter, ki piše priljubljen blog o ženskem zdravju, opozorila, da so menstrualni krči pogosto veliko bolj boleči kot srčni infarkt, ker je bolečina pri srčnem infarktu lahko pravzaprav precej blaga, povzema Business Insider.

Ni nujno, da srčni infarkt zelo boli

“Če mislite, da se bo srčni infarkt nujno kazal z zelo hudo bolečino v prsih, ga lahko spregledate,” opozarja dr. Gunterjeva. “Srčni infarkti pogosto povzročajo nejasne simptome ali blage bolečine, zato jih veliko ljudi ignorira … Več kot 40 odstotkov žensk ob srčnem infarktu nima nobenih bolečin. Nevarno je, če ženske mislijo, da bi moral biti srčni infarkt vsaj tako boleč kot njihovi menstrualni krči.

Zakaj so menstrualni krči tako boleči?

Po podatkih iz članka, ki je bil objavljen leta 2019 v JAMA Insights primarna dismenoreja – znanstveni izraz za boleče menstrualne krče – prizadene od 50 do 90 odstotkov žensk, od katerih jih polovica bolečino opisuje kot zmerno do hudo. Kljub temu so boleči krči pogosto premalo diagnosticirani, neustrezno zdravljeni in jih normalizirajo celo pacientke same, opozarjajo avtorji članka.

Po podatkih Združenja Ameriških porodničarjev in ginekologov (American College of Obstetricians and Gynecologists) krčevite bolečine povzročajo naravne kemikalije, imenovane prostaglandini, ki nastajajo v maternični sluznici. Te kemikalije povzročajo krčenje mišic in krvnih žil v maternici ter lahko povzročijo tudi stimulacijo bolečinskih receptorjev. Med temi kontrakcijami je lahko pritisk na maternico enako velik kot med fazo potiskanja pri porodu.

“Če torej potrebujete analogijo za opis menstrualne bolečine, uporabite porod ali rezanje prsta brez anestetika,”

je zapisala ginekologinja dr. Jen Gunter.

Močne menstrualne bolečine niso normalne

Blago nelagodje ob menstruaciji je normalno, huda bolečina pa ne. Khara Simpson, docentka ginekologije in porodništva v bolnišnici Johns Hopkins, je opozorila, da “Menstrualne bolečine, ki so tako hude, da ženska ne more opravljati dela, iti v šolo oziroma onemogočajo kakršneko koli vsakodnevne dejavnosti, niso normalne in jih mora oceniti ginekolog.” Hude menstrualne bolečine so namreč lahko tudi znak kakšne bolezni ali stanja, eno takih je denimo endometrioza.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,164
16.08.2024 ob 21:14
261
28.07.2024 ob 15:59
1,613
02.08.2024 ob 09:40
849
09.08.2024 ob 19:59
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close