Priporočila pediatra, kako se pripraviti na pregled novorojenčka

Mario Kulaš, 23. avgust 2024
Pediatrija

Rojstvo otroka je eno od najbolj pomembnih dogodkov v življenju starša, ampak na žalost gre tudi za en od najbolj stresnih dogodkov, posebej, če govorimo o rojstvu prvega otroka. V prvem mesecu so starši pogosto izgubljeni v velikem številu novih nalog, ena izmed teh pa je tudi izbira osebnega pediatra otroka.

O izbiri pediatra se lahko posvetuje v vašem zdravstvenem domu, lahko vam pomaga tudi patronažna sestra, ki vas bo redno obiskovala med odpustom iz porodnišnice in prvim pregledom pri pediatru, ki je v starosti enega meseca. Informacije o razpoložljivih pediatrih so na voljo na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Priprava za prvi pregled

Starši nas po navadi pokličejo po rojstvu otroka, v telefonskem klicu jim razložimo, kje smo, kako z nami lahko kontaktirajo ter jim damo termin prvega pregleda. Na prvi pregled lahko pride samo eden ali oba starša, morajo pa prinesti odpustnico iz porodnišnice, materinsko knjižico in ostale izvide, če so ti bili opravljeni.

Staršem svetujemo, da si vsa vprašanja zapišejo, ker večinoma med pregledom pozabijo večino tega, kaj so hoteli vprašati. Nobeno vprašanje ni neumno, pomembno je, da starši s pregleda odidejo pomirjeni.

Prvi pregled

Na prvem pregledu pregledamo zdravstveno dokumentacijo in opravimo celoten somatski pregled otroka. Staršem predstavimo organizacijo svoje ambulante, povemo, na katere vse načine nas lahko kontaktirajo in predstavimo nadomestne ambulante in delovni čas dežurne pediatrične službe. Pogovorimo se o dojenju, uvajanju hrane, cepljenjih in najpogostejših boleznih v dojenčkovem obdobju. Starše opozorimo, na kaj biti pozorni in jim obrazložimo, kako ravnati ob infektih!

Somatski status novorojenčka

Novorojenčka pregledamo v celoti, pregledamo vid, ušesa, žrelo, poslušamo srce in pljuča, pretipamo trebuh, pregledamo kožo in spolovilo ter opravimo nevrološki status. Med pregledom poskušamo biti čim bolj nežni in tihi. Pregled ni boleč ali neprijeten in po navadi poteka brez joka, seveda, če novorojenček na pregled pride naspan in sit. Na žalost to zaradi ritma hranjenja in spanja ni vedno možno ter nam svoje nezadovoljstvo glasno in jasno pokaže.

Sodelovanje med pediatrom in starši

Že med prvim pregledom poskusimo s starši vzpostaviti dobro komunikacijo in odgovorimo na vsa vprašanja, ki jih postavijo. Dobra komunikacija in sodelovanje med starši in zdravnikom sta zelo pomembna. Z dobro komunikacijo se gradi obojestransko zaupanje in ko je to enkrat doseženo, pregledi potekajo brez težav.

Avtor
Piše

Mario Kulaš

specialist pediatrije, Pediatrična ambulanta Moj pediater, v ZD Lenart v Slovenskih goricah
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,237
22.08.2024 ob 21:09
143
02.06.2021 ob 22:04
31,022
12.08.2024 ob 08:39
Preberi več

Več novic

New Report

Close