Najdi forum

Zakaj ostati z nekom, ki vara?

Kolegica je s partnerjem že približno 30 let. Oba že čez petdeset, otroci odrasli. Nobenih skupnih interesov. Nikoli nikamor ne gresta skupaj. V vseh teh letih je bil z njo in otroci na dopustu samo nekajkrat. On hodi na oddih s kolegi (podaljšani vikendi, jadranja….).

Pred nekaj leti je ugotovila, da jo vara. Vse mu je tudi povedala, vendar je on to zanikal. Nato mu je nastavila prisluškovalne naprave, sledilne naprave, najela detektiva….. Ponovno je vse potrdilo, da je res vara.

Sedaj je od tega že pet let. Kadarkoli je s kolegicami, je glavna tema pogovora še vedno on in varanje. Če ji katera želi pomagati in ji kaj »svetuje«, jo gladko izbriše iz družbe…..Vso njeno življenje se vrti samo okrog tega, kako se vozi za njim in ga nadzira. Ustavlja se na parkiriščih in opazuje, s kom sedi v gostilni, s kom govori….. Ko se vrne domov, ga obsipava z obtožbami in izmišljenimi zgodbami, on pa jo pošilja v tri krasne.

Kot nam vedno pove, je to edina komunikacija med njima.

Še vedno pa mu kuha, pospravlja, pere, lika. Skratka, igra mu služkinjo.

Želele smo ji »odpreti oči«, vendar imam vedno bolj občutek, da ji paše vloga žrtve. Postala je pomilovanja vredna oseba, ki se smili sama sebi.

Želim ji pomagati, vendar ne vem več kako.

Zakaj nekdo ostaja z osebo, katera ga ne spoštuje, sploh če do te osebe nima nobenih čustev več?

Spoštovana naveličana prijateljica,

povsem razumem vaš odpor do stiske, ki jo doživlja vaša prijateljica. Ste v zelo nehvaležnem položaju, ker če vzamete stisko prijateljice resno, potem bi ji verjetno želela, da se čimprej umakne iz takega okolja in zapusti svojega partnerja. In tega vi ne morete narediti namesto nje. To pomeni, da imate na eni strani težavo in na drugi strani nezmožnost reševanja in ostajate ujeti v občutku nemoči, glede te konkretne situacije. Podobno doživlja vaša prijateljica. Po eni strani si želi ostati s partnerjem in pridobiti njegovo potrditev, da prav čuti. Šele takrat bo začutila olajšanje. Po drugi strani pa ji partner tega nikoli ne bo dal, ker bi ji s priznanjem potrdil, da ima ona prav in da je on naredil nekaj narobe. To je postala njuna nezavedna igra, ki je do konca izčrpavajoča, vendar vsebuje tudi elemente odvisnosti in jo je zato tako težko zaključiti. Da vaša prijateljica lahko preživi v tej igri, je morala senzitivnost do tega, kar se ji v resnici dogaja, nekoliko zmanjšati. Če bi v polnosti začutila, kar se ji dogaja, bi se tudi sama zaščitila in izstopila iz tega začaranega kroga. Prijateljice ji seveda lahko nudite podporno okolje, jo do neke mere poslušate in seveda tudi jasno poveste, da jo imate rade, ampak da s takšnim načinom izgublja tudi odnos z vami. Ko bo spoznala koliko stvari je odšlo iz njenega življenja in ko se bo zavedala, da si zasluži več, se bo tudi ona zaktivirala in naredila spremembo. Mogoče jo lahko usmerite na terapijo ali pa naj si kupi spletni tečaj Toksično partnerstvo, kjer bo prepoznala elemente toksičnega odnosa. http://www.akademija.evaerpic.si
Tečaj vsebuje tudi delavne liste, s katerimi si bo pomagala ven iz takšnega načina življenja.

Hvala za vašo skrb in vsem želim vse dobro,

Eva

 

E-motion, Eva Erpič s.p. I psihoterapija in svetovanje I 041/410-843

New Report

Close