Toliko časa imamo poleti lahko pokvarljiva živila na sobni temperaturi

Vprašanje je, koliko in katerih živil pojesti, da bi ohranili zdravo staranje možganov in preprečili demenco.

Zaradi visokih temperatur so poleti pogostejše zastrupitve s hrano.

Te so zlasti posledica uživanja hitro pokvarljivih živil, kot so meso, ki se uživa surovo, denimo tatarski biftek, suši, carpaccio, školjke, ostrige … Pa tudi mehki siri, mlečni izdelki iz nepasteriziranega mleka in nekatera že toplotno obdelana živila, kot so meso, perutnina, sveže klobase, ribe, jajca …  opozarjajo na nacionalnem portalu Prehrana.si. Vsa našteta živila je treba shranjevati na temperaturi pod 5 stopinjami Celzija, torej v hladilniku, je poudaril mag. Pavel Pollak iz NIJZ v podkastu Fletno poletno z NIJZ. “Na sobni temperaturi in ob vročini se namreč bakterije v teh živilih hitreje razmnožujejo – lahko se podvojijo že v 20 minutah.

Če je zunanja temperatura denimo 32 stopinj Celzija, so lahko hitro pokvarljiva živila zunaj hladilnika največ eno uro.

Poleg temperature shranjevanja hitro pokvarljivih živil, pa je zelo pomembno, da ne pozabimo tudi na ločevanje živil: tistih, ki jih bomo toplotno obdelali, in tistih, ki jih ne bomo; na umivanje rok in pravilne toplotne obdelave živil, s katero bomo uničili potencialno nevarne mikroorganizme.

Vse več tudi izbruhov bolezni zaradi uživanja zelenjave

Najpomembnejši razlog za povečano število izbruhov je, da zelenjavo pogosto uživamo surovo. Pred uživanjem jo moramo dobro oprati, poudarja mag. Pollak, najbolje tik preden ga zaužijemo, razen, če ga opranega shranimo v dobro zaprto posodo, kjer ne more priti do navzkrižne kontaminacije. Dodaja, da ne smemo pozabiti, da lahko toplo vreme pospeši zorenje sadja in zelenjave, kar lahko vodi tudi v prezgodnje kvarjenje. Splošno pravilo o shranjevanju sadja in zelenjave je: da se naj shranjuje v hladnem okolju.

Kako prepoznati sveže ribe?

“Površina ribe mora biti živo svetle barve, jasnega bleska, koža mora biti napeta, luske se morajo prilagajati telesu. Če primemo svežo ribo, bo kar polzela iz rok. Oči morajo biti močno izbuljene, trde konsistence. Škrge so pri sveži ribi vlažne in živo rdeče, lahko so pokrite z malo steklaste sluzi. Škržni pokrov mora biti čvrsto zaprt. Ne smejo imeti nikakršnega posebnega vonja, razen tistega, ki je tipičen za svežo ribo. Svežost pa lahko preverimo tudi tako, da ko pritisnemo na ribo, se mora ta muskulatura nazaj dvigniti, ne sme vstati vdrto,” našteva znake, kako prepoznati svežo ribo mag. Pollak.

Še bolj nevarne pa so školjke, dodaja. Školjke namreč povzročajo zelo nevarne okužbe in zastrupitve ljudi. Predvsem morajo zadostiti sledečim kriterijem: da so sveže, nestrupene, da niso onesnažene s patogenimi bakterijami in ali virusi.

Sveže kalamare pa po besedah mag. Pollaka prepoznamo po tipičnem vonju svežih kalamarov, koža ne sme imeti sluzi, morajo imeti naravno barvo, meso mora biti žilavo, trdo. Neprimerne kalamare bomo prepoznali po zbledeli koži, ki so enakomerno rožnate barve in imajo večjo količino nerazporejene sluzi.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close