Izraziti simptomi menopavze povezani z zapletom na jetrih

Ženske v menopavzi, ki jih pestijo hudi vazomotorni simptomi (vročinski oblivi, nočno potenje), imajo trikrat večjo verjetno, da razvijejo nealkoholno zamaščenost jeter (NAFLD), kot ženske z blagimi simptomi menopavze.

Kot pojasnjuje ameriška klinika Mayo, je nealkoholna zamaščenost jeter, pogosto imenovana NAFLD, bolezen jeter, ki prizadene ljudi, ki pijejo malo ali nič alkohola. Pri NAFLD se v jetrih kopiči preveč maščobe. Najpogosteje se pojavlja pri ljudeh s prekomerno telesno težo ali debelih. Je najpogostejša oblika bolezni jeter na svetu.

NAFLD in tveganje za zaplete na srcu in ožilju

NAFLD je povezana s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen, visok krvni tlak, vse več dokazov pa kaže tudi, da imajo bolnikih z NAFLD veliko tveganje za koronarno srčno bolezen in nereden srčni utrip, piše Daily Mail.

“Nova raziskava prispeva k razumevanju povezave med vazomotornimi simptomi in kardiometaboličnimi dejavniki tveganja. Ta informacija je pomembna za javnost, saj je treba vedeti, da lahko vročinski oblivi in nočno potenje pomenijo povečano tveganje za težave s srcem in presnovo,” je dejala glavna avtorica študije, dr. Eleni Armeni z univerze Kapodistira v Atenah. V raziskavi je sodelovalo 106 žensk.

Njena ekipa je analizirala 106 žensk v menopavzi in postmenopavzi. Da imajo ženske s hudimi vazomotornimi simptomi trikrat večje tveganje za nealkoholno zamaščenost jeter, je veljalo tudi po tem, ko so upoštevali druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na to, denimo, ali ženske uporabljajo hormonsko nadomestno zdravljenje (HRT), koliko so stare ali koliko se gibljejo.

Ženske s hudimi vazomotornimi simptomi bi se morale posvetovati z zdravnikom, ki bi ocenil zdravje njihovega srca in ožilja,

meni glavna avtorica nove študije dr. Eleni Armeni s univerze Kapodistira v Atenah.
Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,164
09.08.2024 ob 20:04
261
28.07.2024 ob 15:59
1,613
02.08.2024 ob 09:40
849
09.08.2024 ob 19:59
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close