Nevarnosti bolečine v kolku – Kako pravilno ukrepati?

Oglasno sporočilo , 17. julij 2024
PROMO
Powered by:
Foto: Klinika Medicofit

Ste že kdaj občutili bolečino, ki vam onemogoča opravljanje vsakodnevnih opravil? Bolečina v kolku je pogosta težava, ki prizadene vsakega desetega prebivalca. Toda ali ste vedeli, da lahko tovrstna bolečina nakazuje na resnejše zdravstvene težave, ki jih ne smemo zanemariti?

V Kliniki Medicofit smo specializirani za obravnavo patologij kolka in vam s pomočjo napredne fizioterapije pomagamo pri lajšanju bolečin ter izboljšanju vašega počutja. V nadaljevanju bomo raziskali možne vzroke bolečin v kolku ter vam pojasnili, kako vam strokovna rehabilitacija pomaga povrniti kakovost življenja.

Kolčni sklep je ključen pri vsakodnevnih aktivnostih, kot so hoja, tek, sedenje in vstajanje. Gre za enega najmočnejših in najbolj prožnih sklepov v telesu, ki omogoča širok razpon gibanja ter prenaša velike obremenitve.

Razumevanje delovanja kolka ter prepoznavanje težav, ki lahko vplivajo nanj, je ključnega pomena za ohranjanje njegovega zdravja. Bolečine v kolku lahko izhajajo iz različnih vzrokov, kot so poškodbe, vnetja, degenerativne spremembe ali celo sistemske bolezni, ki lahko trajno okvarijo sklep!

V kliniki Medicofit se zavedamo, kako pomembna je pravilna obravnava bolečin v kolku. Naša ekipa izkušenih fizioterapevtov uporablja najsodobnejše metode in tehnike, prilagojene vašim individualnim potrebam, da vam pomagamo povrniti gibljivost, zmanjšati bolečine in izboljšati kakovost življenja. Z našo pomočjo boste ponovno uživali v vsakodnevnih aktivnostih brez bolečin.

Foto: Klinika Medicofit

Pogosti vzroki bolečin v kolku

Najpogostejši vzroki za bolečino v kolku vključujejo več različnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na ta kompleksni sklep. Tukaj je strokoven pregled najpogostejših vzrokov za bolečino v kolku:

  • Osteoartritis je najpogostejši vzrok za bolečino v kolku, zlasti pri starejših ljudeh. Gre za degenerativno bolezen sklepov, ki povzroča obrabo hrustanca, kar vodi do bolečine, otekanja in zmanjšane gibljivosti.
  • Pogost vzrok za bolečine sta tudi tendinits in burzitis kolka. Še posebej pogost je trohanterični bursitis, ki povzroča bolečino na zunanji strani kolka – značilna je nočna bolečina ob ležanju na prizadeti strani.
  • Poškodba kolčnega labruma – obroča hrustanca, ki obdaja kolčni sklep, lahko povzroči bolečino, »klikajoče« zvoke in občutek nestabilnosti.
  • Utesnitveni sindrom kolka nastane zaradi nepravilnosti v obliki kosti ali strukture sklepa, kar vodi do stiskanja mehkih tkiv med kostmi med gibanjem.

Številne sistemske vnetne bolezni, kot so revmatoidni artritis, lupus in ankilozirajoči spondilitis, lahko povzročijo vnetje kolčnega sklepa in posledično bolečino.

Ali ste vedeli, da so lahko bolečine v kolku tudi posledica dogajanja v drugem delu telesa? Motnje v delovanju sakroiliakalnega sklepa ali ledvene hrbtenice, se pogosto kažejo z bolečino v predelu kolka.

Foto: Klinika Medicofit

Zakaj bolečine v kolku zahtevajo ustrezno rehabilitacijo?

Rehabilitacija po poškodbah ali različnih pre-obremenitvenih stanjih je ključna za preprečevanje resnih in kroničnih težav. Nepravilna rehabilitacija lahko povzroči številne resne zaplete in težave, kot so:

  • Podaljšano okrevanje: Nepravilno zdravljenje v akutni fazi lahko podaljša čas okrevanja, kar omejuje funkcionalno mobilnost in drastično podaljša čas do izboljšanja.
  • Dodatne poškodbe: Napačna tehnika terapevtskih vaj ali prekomerna obremenitev lahko povzroči dodatne poškodbe mišic, kit ali drugih sklepnih struktur.
  • Kronična bolečina: Neustrezna rehabilitacija lahko vodi do trajnih bolečin v kolku, ki jih izredno težko zdravimo – neredko zahtevajo tudi več mesecev rehabilitacije.
  • Izguba mišične mase in moči: Ob neaktivnosti se zmanjšata mišična masa in moč, kar vodi do nestabilnosti in nižjega uspeha zdravljenja.
  • Poškodbe drugih delov telesa: Kompenzacijski gibi zaradi bolečine v kolku lahko povzročijo preobremenitev drugih sklepov, kot so kolena in hrbtenica, kar vodi v dodatne poškodbe.
Foto: Klinika Medicofit

Specialna rehabilitacija v Kliniki Medicofit

Bolečine v kolku zahtevajo strokovno in celostno obravnavo. V kliniki Medicofit rehabilitacijo začnemo z diagnostično terapijo, ki vključuje temeljito analizo sklepov, mišične moči in gibanja.

Že ob prvem obisku izvajamo ne-invazivne biostimulativne in protibolečinske terapije, kot so TECAR terapija, Summus LASER, diamagnetoterapija PERISO in HiTOP elektrostimulacija. Te neinvazivne metode omogočajo hitro lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetja v področju kolčnega sklepa.

Na podlagi opravljene diagnostike oblikujemo individualiziran terapevtski načrt, ki vključuje sodobne terapevtske metode za povečanje učinkovitosti zdravljenja in pospeševanje procesov celjenja.

Naši postopki zajemajo manualno terapijo, terapijo prožilnih točk in mobilizacijo sklepov, ki pomagajo izboljšati gibljivost in zmanjšati mišično napetost.

  • Akutna faza zdravljenja: V začetku rehabilitacije se osredotočamo na lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetja s pomočjo ne-invazivnih terapij in pasivnih tehnik.
  • Kineziološko zdravljenje: Vključuje specializirano kineziološko vadbo za krepitev mišic okoli sklepa, izboljšanje gibljivosti in povečanje stabilnosti.
  • Funkcionalna rehabilitacija: Program vaj je prilagojen napredku pacienta, vključno z razteznimi in krepilnimi vajami ter vajami za vzdržljivost.
Foto: Klinika Medicofit

Ali ste vedeli, da v Kliniki Medicofit omogočamo tudi dolgoročno zdravljenje? Dolgoročna fizioterapija je ključna za vzdrževanje zdravja kolka in preprečevanje ponovnih težav. Močne mišice in dobro gibljiv sklep prispevajo k zmanjšanju vnetja in progresije obrabe hrustanca.

Kdaj je potrebna operacija kolka? Operacija ni vedno potrebna in je zadnja možnost, kadar konservativne metode ne prinesejo zadostnega olajšanja ali kadar je sklep močno poškodovan.

Sodelovanje z našo ekipo strokovnjakov v kliniki Medicofit vam lahko pomaga doseči pomembne izboljšave in olajšanje bolečin v kolku. Vztrajnost in strokovna podpora sta ključna za uspešno okrevanje.

Kako si lahko pomagate sami?

Čeprav je obisk fizioterapevta ključnega pomena, lahko tudi doma storite veliko za lajšanje bolečin v kolku. Sledite tem strokovnim nasvetom:

  • Redno izvajajte raztezne vaje: Raztezne vaje zmanjšajo napetost v kolku in povečajo obseg gibanja, kar zmanjšuje bolečine.
  • Hlajenje bolečega področja: Hlajenje zmanjšuje oteklino in bolečino z zoženjem krvnih žil ter zmanjšanjem vnetja.
  • Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju: Dolgotrajno sedenje povečuje pritisk na kolčni sklep in poslabša bolečine. Redni premori in gibanje izboljšajo pretok krvi in zmanjšajo togost.
  • Vaje za krepitev mišic: Krepitev mišic kolka podpira kolčni sklep, izboljšuje gibanje in zmanjšuje bolečine.
  • Ohranjajte primerno telesno težo: Zdrava prehrana pomaga vzdrževati primerno telesno težo, kar zmanjšuje obremenitev kolčnih sklepov in lajša bolečine.

Medtem ko ti nasveti lahko začasno ublažijo bolečine, vam strokovna rehabilitacija v kliniki Medicofit ponuja celostne rešitve za dolgoročno zdravje kolkov. Pridružite se nam in začnite svojo pot do okrevanja še danes!

Viri

Ahuja V, Thapa D, Patial S, Chander A, Ahuja A. Chronic hip pain in adults: Current knowledge and future prospective. J Anaesthesiol Clin Pharmacol. 2020 Oct-Dec;36(4):450-457. doi: 10.4103/joacp.JOACP_170_19. Epub 2020 Sep 26. PMID: 33840922; PMCID: PMC8022067.

Kemp JL, Mosler AB, Hart H, Bizzini M, Chang S, Scholes MJ, Semciw AI, Crossley KM. Improving function in people with hip-related pain: a systematic review and meta-analysis of physiotherapist-led interventions for hip-related pain. Br J Sports Med. 2020 Dec;54(23):1382-1394. doi: 10.1136/bjsports-2019-101690. Epub 2020 May 6. PMID: 32376673; PMCID: PMC7677471.

Tyler TF, Fukunaga T, Gellert J. Rehabilitation of soft tissue injuries of the hip and pelvis. Int J Sports Phys Ther. 2014 Nov;9(6):785-97. PMID: 25383247; PMCID: PMC4223288.

Estberger A, Kemp JL, Thorborg K, Pålsson A, Ageberg E. Are Exercise Therapy Protocols For The Treatment of Hip-Related Pain Adequately Described? A Systematic Review of Intervention Descriptions. Int J Sports Phys Ther. 2023 Feb 1;18(1):38-54. doi: 10.26603/001c.68069. PMID: 36793572; PMCID: PMC9897011.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
17.07.2024 ob 15:44
297,478
17.07.2024 ob 18:32
113,028
17.07.2024 ob 17:53
Preberi več

Več novic

New Report

Close