Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Visok srčni utrip ponoči in zjutraj

Visok srčni utrip ponoči in zjutraj

Spoštovani;

stara sem 48 let, 163 cm, 56 kg, pritisk imam normalen, včasih celo malo nižji.

Zadnje čase me pa ponoči, ko se zbudim za WC, prestraši visok srčni utrip, nazadnje mi je srce tako razbijalo, da sem komaj zaradi slabosti prišla nazaj do postelje. Sedaj si srčni utrip merim, ko mi tako razbija, tako da imam ponoči 130,tudi 140 udarcev na minuto.

Zjutraj, ko se zbudim je še vedno malo povišan, malo čez sto, čez dan se nekako umiri.

Zaradi povišanega delovanja ščitnice jemljem Euthyrox tablete, vendar je ščitnica pod kontrolo, hodim na redne preglede.

Ali takšen utrip nakazuje na kakšno srčno bolezen?

Najlepša vam hvala za odgovor.

Spoštovana,

Glede na vašo zgodovino povečanega delovanja ščitnice in zaskrbljujoče simptome tahikardije ponoči, je ključnega pomena, da se posvetujete z zdravnikom za nadaljnjo oceno in navodila. Vaš zdravnik lahko priporoči:

Podroben fizični pregled in pregled anamneze.

Dodatno testiranje, kot je elektrokardiogram (EKG) ali Holter monitor za oceno električne aktivnosti vašega srca in vzorcev ritma skozi čas.

Krvni testi ali druge diagnostične ocene, namenjene razumevanju morebitnih osnovnih vzrokov za vaše simptome, kot so testi delovanja ščitnice ali popolna krvna slika.

Spremembe življenjskega sloga, kot so tehnike obvladovanja stresa ali prilagoditev vnosa tekočine pred spanjem, ki lahko pomagajo ublažiti simptome, povezane z epizodami tahikardije ponoči. V nekaterih primerih so morda potrebne tudi prilagoditve zdravil na podlagi rezultatov nadaljnjega vrednotenja vašega zdravnika.

Od vsega naštetega bi vsekakor priporočil da najprej opravite 24 urno snemanje EKG (Hitler), kajti vse ostalo je zgolj ugibanje, omenjena preiskava pa bo podala ključne podatke za oceno stanja in druge ukrepe.

LP

Najlepša vam hvala za odgovor,

ekg holter sem nazadnje imela eno leto nazaj preiskavo, je bilo vse bp, prav tako uz srca.

Ker so zdajle dopusti in je težko priti do zdravnice me zanima, če je po vaši oceni v redu, če grem kar samoplačniško na uz srca?

Ali tahikardija ponoči lahko nakazuje na kakšno bolezen srca?

Najlepša vam hvala za odgovor.

 

 

New Report

Close