Tako boste med hojo pokurili več kalorij

Foto: Profimedia

Bi radi med sprehodom pokurili več kalorij? Preprosto je!

Raziskovalci Univerze Massachusetts Amherst so preučevali, kako na naš metabolizem vpliva spreminjanje dolžine korakov. Ugotovili so, da bomo med hojo pokurili več kalorij, če ne bomo korakali enakomerno.

“Mislim, da lahko rečemo, da pogostejše in večje spremembe v dolžini koraka pospešijo metabolizem,” je povedal avtor študije Adam Grimmitt, ki je s svojo ekipo preučil gibe 18 zdravih 24-letnikov, težkih približno 70 kilogramov, ko so pet minut hodili po tekalni stezi.

Udeležence so, medtem ko so merili ravni ogljikovega dioksida, ki se med vadbo povečajo, prosili, naj med hojo za 5 do 10 odstotkov skrajšajo ali podaljšajo korak. Ekipa je ugotovila, da lahko 2,7-odstotno povečanje koraka presnovo poveča za 1,7 odstotka.

Ta novica je pozitivna predvsem za ljudi, ki v svojih natrpanih urnikih težko najdejo čas za vadbo. Kot kaže, lahko s preprostim variiranjem korakov med hojo izboljšajo svojo telesno pripravljenost, ne da bi pri tem porabili več časa.

“Spreminjanje dolžine koraka igra majhno, a pomembno vlogo pri presnovi med hojo,” zaključujejo raziskovalci, ki jih sedaj zanima še, kako bi lahko te nove informacije koristile starejšim, a bolj iz vidika varčevanja z energijo kot pa kurjenja kalorij.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,724
14.07.2024 ob 14:17
399
23.07.2024 ob 13:14
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close