Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Dojenje

Dojenje

Pozdravljeni, imam 12t staro dojenčico, ki je polno dojena. Zdaj se občasno zgodi, da ponoči spi od 5 do 7h v kosu. Podnevi spi večkrat v kratkih intervalih do 30min, doji se pogosto, po navadi do 2.5h razmaka. Skrbi me, da bi zaradi daljšega obdobja nedojenja, to bilo premalo povpraševanja za dojke, ki bi delale vedno manj mleka in bi ga na koncu izgubila. Skrbi me tudi mastitis. Svetujete morda ponoči črpanje, morda haaka, ki se uporablja ned dojenjem?

 

Hvala in lep pozdrav

Narava ni predvidela matematično natančnega razmika med posameznimi podoji in je povsem normalno, da se podnevi doji pogosto, ponoči pa spi v kosu – večina mladih mam bi rekla, da ste prava srečnica. Seveda to velja ob pogoju, da se vam v nočnem intervalu brez dojenja dojki ne spremenita v “trdi” in boleči žogi – le v tem primeru je nevarnost za zastoj mleka – mastitis večja. In le v tem primeru pride v poštev kakšno vmesno črpanje in shranjevanje izbrizganega mleka (v hladilniku do 72 ur, v zmrzovalniku pa do 3 mesece).

Če vam dojenčica med podojem dojko povsem izprazni (preko dneva ne dovolite, da stalno “visi” na dojki in samo malo “dotankava”), tudi ni tveganja, da vam začne mleka zmanjkovati.

Sicer pa se v tej starosti (12 tednov) praviloma že vzpostavi ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem, a je pri vsaki doječi mami malo drugače. In ob zadovoljnem dojenčku tudi normalno.

Lepo poletje želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close