Lahko ustne vodice z alkoholom povzročajo raka?

N. K., 09. julij 2024
Zdravje
Foto: Profimedia

Kontraverzni rezultati raziskave. Je iz njih res mogoče delati zaključke?

Ustna voda na osnovi alkohola lahko poveča tveganje za nastanek nekaterih zdravstvenih težav, kot so bolezni dlesni in nekateri raki, vključno z rakom debelega črevesa in danke, je pokazala nova študija, ki so jo izvedli na Inštitutu za tropsko medicino v Antwerpnu (Belgija), ugotovitve so bile objavljene v reviji Journal of Medical Microbiology, povzeli pa so jih na spletnem portalu Medical News Today.

Raziskovalci pravijo, da so po uporabi ustne vode na alkoholni osnovi med udeleženci študije ugotovili pomembno razliko v sestavi in številu bakterij v ustnem mikrobiomu. Za potrebe raziskave, s katero so raziskovalci pravzaprav hoteli dognati, ali lahko uporaba ustne vodice na osnovi alkohola zmanjša pojavnost gonoreje, klamidije in sifilisa med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, je del udeležencev najprej tri mesece uporabljal ustno vodico na alkoholni osnovi, nato pa še tri mesece ustno vodo brez alkohola; v drugi skupini pa ravno obratno: najprej so uporabljali ustno vodico brez alkohola in nato še na alkoholni osnovi.

Vpliv na ustni mikrobiom

Po vsakodnevni uporabi ustne vode na alkoholni osnovi je bilo v ustnem mikrobiomu znatno več dveh vrst bakterij: fusobacterium nucleatum in streptococcus anginosus; seva, ki ju povezujejo z več boleznimi, denimo z boleznimi dlesni ter rakom požiralnika in debelega črevesa. Hkrati pa se je zmanjšalo število koristnega bakterijskega seva aktinobakterij, ki nitrate v slini pomaga spremeni v nitrit in nato še v nitrični oksid, ki je močan vazodilitator – znižuje krvni tlak. “To je mehanizem, ki povezuje oralni mikrobiom s srčno-žilnim zdravjem,” je povedal eden od avtorjev študije dr. Chris Kenyon, profesor na Inštitutu za tropsko medicino.

Avtorji raziskave ne trdijo, da bi morala javnost prenehati uporabljati ustne vodice na osnovi alkohola. So pa svetovali, da naj se jih uporablja previdno in s premislekom.

“Ustne vode same po sebi niso vzrok za raka”

“Ustna voda z alkoholom je morda lahko dejavnik, ki prispeva k nastanku raka, če je nekdo tudi kadilec, alkoholik ali se nezdravo prehranjuje, vendar raziskave ne kažejo, da je ta sama po sebi vzrok za nastanek raka,” je izsledke raziskave komentiral dr. Eric Ascher, zdravnik družinske medicine v bolnišnici Northwell Lenox Hill Hospital (New York), ki v raziskavo ni bil vključen. Dodal je, da je vrsta ustne vode, ki jo je smiselno uporabljati, odvisna od specifičnih potreb posameznika – glede na sklenino in splošno zobno higieno – o čemer se je treba pogovoriti z zobozdravnikom.

Pomanjkljivosti študije

Avtorji priznavajo, da ima raziskava kar nekaj omejitev; denimo: brisi so bili odvzeti iz tonziliarnih stebrov in zadnjega dela ustne votline, zato ni nujno, da je sestava mikrobioma enaka po celotni ustni votlini. Prav tako ni bila nadzorovana adherenca uporabe ustnih vod. Poleg tega, pa so bili v raziskavo vključeni le moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, zaradi česar rezultatov ni mogoče kar posplošiti na celotno populacijo.

Vir: https://www.medicalnewstoday.com/articles/alcohol-based-mouthwash-may-disrupt-oral-microbiome-leading-to-gum-disease-and-certain-cancers#Limitations-to-the-study-on-mouthwash-and-cancer

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,179
06.10.2024 ob 17:58
3,284
17.09.2024 ob 07:01
24,489
06.10.2024 ob 17:59
13,217
28.07.2024 ob 16:00
143,615
06.10.2024 ob 21:35
Preberi več

Več novic

New Report

Close