Kako nevarno je zadržati kih?

N. K., 07. julij 2024
AlternativaZdravje
Foto: Profimedia

Kako nevarno je zadržati kih? Kot kaže nekaj redkih primerov, zelo.

Sezona senenega nahoda je za osebe z alergijami težak čas. Oči se solzijo, grlo žgečka in zdi se, da kihanju ni konca. Te simptomi so med vožnjo pestili nekega moškega in je v želji, da bi preprečil kih, stisnil nos in zaprl usta, piše IFLscience.

Kmalu po tem je začutil hude bolečine v vratu, ki mu je začel tudi zatekati. Ko je prišel na urgenco se je v vratu slišalo čudno pokanje, opravljeno rentgensko slikanje pa je pokazalo, da je utrpel kirurški emfizem oziroma uhajanje zraka v tkiva. Vzrok je bila raztrganina v sapniku, ki jo je povzročilo zadržanje kiha.

Raztrganine v zadnjem delu vratu

Drug primer poškodbe zaradi zadržanja kiha je 34-letni moški, ki je v vratu začutil pokanje, po tem, ko je zadržal usta in nos, da bi preprečil kih. Kmalu po tem je začel čutiti bolečino ob požiranju, spremenil se mu je tudi glas. Slikovna diagnostika je pokazala, da je imel raztrgan zadnji del vratu.

“Zaustavljanje kihanja z zapiranjem nosnic in ust je nevarno in se mu je treba izogibati. Privede lahko do številnih zapletov, kot so pneumomediastinum (ko je zrak v prostoru med obema pljučnima kriloma), perforacija bobniča in celo ruptura možganske anevrizme.”

so zapisali avtorji študije primera.

Zadrževanje kihanja pa lahko tudi poslabša obstoječe poškodbe. Tako je bilo v primeru 38-letnika, ki je poskušal zadržati kihanje, nato mu je zateklo desno lice. Izkazalo se je, da je imel nediagnosticiran zlomom desnega čeljustnega sinusa, ki je povzročil podkožni emfizem obraza.

Opisani primeri so redki zdravstveni zapleti po zadržanju kihanja, vendar dokazujejo, da je tako dejanje lahko nevarno. Morda ni presenetljivo, da je zadrževanje kihanja lahko nevarno, saj lahko iz telesa iztisne zrak s hitrostjo do 56 kilometrov na uro, poroča The Conversation.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
30
09.09.2024 ob 14:08
1,638
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close