"Ta živila potrebujejo opozorila v slogu tobačnih izdelkov"

Zmečkana škatlica cigaret z opozorilnim napisom
Foto: Profimedia

“Ultra predelana živila so tako škodljiva za zdravje, da bi jih morali prodajati z opozorili v slogu tobačnih izdelkov.”

Tako je prepričan Carlos Monteiro profesor prehrane in javnega zdravja na Univerzi v São Paulu, ki je ‘oče’ izraza ultra predelana hrana. “Čeprav so zdravju škodljiva in povečujejo tveganje za številne kronične bolezni, je ultra predelanih živil vse več. Po vsem svetu izpodrivajo bolj zdrava, manj predelana živila in zaradi številnih škodljivih lastnosti slabšajo kakovost prehrane. Ta živila spodbujajo pandemijo debelosti in drugih kroničnih bolezni, povezanih s prehrano, kot je sladkorna bolezen.”

Kaj so ultrapredelana živila?

Na prvi pogled se zdi zamisel profesorja Monteira logična, čeprav nekoliko drastična. Uživanje ultra predelane hrane je povezano z višjim povprečnim kaloričnim vnosom ter s številnimi škodljivimi učinki na telo, denimo s povečanim tveganjem za bolezni srca, različnimi vrstami raka, sladkorno boleznijo in negativnim vplivom na duševno zdravje.

Nekateri pa so omejevanje oziroma prepoved ultra predelane hrane označili za preveč poenostavljeno. Izraz ultra predelano namreč opisuje vsa živila, ki so sestavljena iz več sestavin z aditivi: denimo, hamburger iz verige hitre prehrane, pa tudi otroške formule, sadni jogurt, celo v trgovini kupljen kruh.

Zaradi nizke cene bolj dostopna

“Znano je, da je uživanje ultra predelane hrane in prigrizkov z visoko vsebnostjo sladkorja povezano z naraščajočo stopnjo debelosti. Vemo tudi, da obstajajo socialno-ekonomske razlike v zdravju in prehrani,” pa je že novembra 2023 opozoril Paul Coleman, častni višji raziskovalec iz Univerze v Londonu. “Kljub temu da si starši želijo zdravih nakupov, so zaradi nizke cene za marsikoga najbolj logična izbira oziroma nimajo druge možnosti, kot da kupujejo te nezdrave možnosti.”

Je primerjava s tobakom res na mestu?

Medtem ko profesor Monteiro ultra predelana živila primerja s tobačnimi izdelki, drugi znanstveniki to analogijo zavračajo. Denimo, Hilda Mulrooney, strokovnjakinja za prehrano in zdravje na londonski univerzi Metropolitan, je za The Guardian povedala: “Varne cigarete ne obstajajo, zato je njihova prepoved razmeroma preprosta, saj je zdravstveni vidik zelo jasen. Nekaterih razredov živil pa ni tako enostavno preoblikovati. Poleg tega niso enaki tobaku, saj hrano potrebujemo – le ne v količini, kakršno pogosto zaužijemo.”

Vir: https://www.iflscience.com/ultra-processed-foods-should-be-given-tobacco-style-warnings-scientist-argues-74878

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close