Poletna avantura: naključen seks vam lahko povzroči težave!

Par med spolnostjo
Foto: Profimedia

Kako se med poletjem predati strastem in obenem zaščititi svoje zdravje? Nekaj preprostih napotkov vam lahko olajša življenje.

Čas poletnih počitnic je tudi čas kratkotrajnih spolnih avantur. Menjava okolja v povezavi z drugimi dejavniki vpliva na spremembo obnašanja in vrednotenja, kar pogosto vodi k spolnim odnosom z osebo, ki je morda ne poznamo dobro. To, tako kot izpostavljenost določenim drugim dejavnikom, zvišuje možnost okužb in obolenj.

V zdravstvenih krogih poznajo sindrom sonca, stimulansov in spolnosti oz. situacijsko dezinhibicijo. Preprosto povedano, potovanje v tuje kraje je dovolj stimulativno, da se brez dodatnih spodbujevalcev vedemo drugače kot v domačem okolju. Med potovanjem se običajno izjemno dobro počutimo in zato tveganj ne racionaliziramo. Zaradi prevlade čustvene komponente se odločamo drugače, kot bi se doma.

Vse našteto botruje dejstvu, da je nagnjenost k naključnim spolnim kontaktom na potovanju večja kot v domačem okolju. To prinaša večje tveganje za spolno prenosljive bolezni, ki so zelo pogoste.

Po naključnem potovalnem seksu je kar do trikrat večja možnost, da se razvije spolno prenosljiva bolezen, navajajo rezultati britansko-nemške raziskave, pod katero so se podpisali strokovnjaki Roberto Vivancos, Ibrahim Abubakar in Paul Hunter. Izsledki so bili objavljeni leta 2010 v International Journal of Infectious Diseases.

Raziskava je pokazala tudi, da okoli 50 odstotkov potnikov, ki se spustijo v naključni spolni odnos, nekonsistentno uporablja kondom.

Vedno na pot s kondomom

Spolno prenosljiva obolenja (SPO) se prenašajo s spolnim kontaktom vseh vrst. Gre za bakterijske okužbe vaginalne sluznice, gonorejo, hepatitise, herpes, HIV/ADIS, HPV infekcije, klamidijske okužbe, medenične vnetne bolezni, sifilis, trihomoniazo in druge bolezni.

Znaki bolezni so lahko izraženi v celoti ali delno. Možno je, da bolezen poteka brez znakov in da oboleli za okužbo sploh ne ve. Ob vsakem spolnem kontaktu se je potrebno zavedati, da je partner lahko kužen, čeprav nima znakov bolezni.

Ocenjena prevalenca s potovanjem povezanega naključnega spolnega odnosa je 20,4 odstotka.

Proti nekaterim spolnim obolenjem se učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje cepljenje proti hepatitisu A, hepatitisu B in HPV.

V kolikor se med potovanjem ne nameravate striktno izogibati naključnemu seksu, mora biti paket kondomov vedno v vaši potovalni lekarni. Ob spolnem odnosu pa tam seveda ne sme ostati.

V kolikor vemo, da smo naklonjeni naključnemu spolnemu odnosu se velja izogibati alkoholu in drogam, saj to povečuje tveganje za opustitev kondoma in obenem povečujemo možnost spolnega kontakta z osebo, s katero ga običajno ne bi imeli.

Kdo je bolj naklonjen naključnemu seksu?

Glede na raziskave je določen profil potnikov bolj naklonjen naključnim spolnim odnosom. Na takšen način se bodo udejstvovali mlajši, samski, večinoma moški. Dodaten dejavnik je način potovanja, saj bodo seksualno avanturo lažje našli potniki, ki potujejo sami ali v skupini prijateljev. Poleg tega so potovalnim avanturam bolj naklonjeni tisti, ki že v domačem okolju pogosto menjajo spolne partnerje in so se v preteklosti že soočili s spolno prenosljivimi obolenji.

Več tovrstnih avantur se zgodi na poslovnih potovanjih in ko večkrat obiščemo isto geografsko okolje. V takšna razmerja se bodo lažje spustili ljudje z višjim socialno-ekonomskim statusom in tisti, ki so v tujini za daljše časovno obdobje. Dodatni dejavniki so prekomerno uživanje alkohola, nedovoljenih drog in drugih spodbujevalnih učinkovin pri obeh spolih.

Avtor
Piše

David Buovski

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,717
31.07.2024 ob 17:12
399
24.07.2024 ob 20:47
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close