Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Močno bitje srca v ležečem položaju-zvečer

Močno bitje srca v ležečem položaju-zvečer

Pozdravljeni,

Sem nekadilka, športnica (3-4 x na teden redna vadba v telovadnici), stara 46 let, ne pijem alkohola.

Imam pa na žalost prolaps mitralne zaklopke (grade I), ki mi dela občasne težave (pospešeno bitje srca, palpitacije, stiskanje v vratu), ampak prenašam sve to junaško, čeprav je dostikrat zelo utrujajoče.

Zadnje čase pa, ko se zvečer uležem v posteljo, močno slišim nabijanje srca v prsih in ušesih, ko se obrnem na desno stran, pa srce začne še poleg tega hitreje biti. Zelo težko zaradi tega zaspim in seveda se zaradi tega še sekiram…na UZ srca hodim redno, na zadnje sem bila v februarju in kardiolog je rekel, da se ni nič spremenilo od zadnjega pregleda. Da pa naj poskusim pri težavah z betablokatorji (predpisal mi je Concor 2,5 mg, nisem ga še poskusila vzeti), ali s Persenom.

Pri Concorju niti ne vem, ali ga lahko vzamem samo občasno ali moram jemati zapored par dni, tednov? In potem ne vem kako je ob prenehanju..ali lahko kar ne vzamem, ali moram iz 2,50 mg na  1,5,itd..?)

Zanima me, kaj bi lahko bil razlog,da začne srce močno in hitreje biti, ko se uležem? Ker v sedečem položaju čez dan je utrip normalen.. Kaj lahko še storim za umiritev pulza ponoči?

Hvala vam za kake vzpodbudne besede:)..

Hvala in lp,Nikoly

Spoštovana,

Ko ležite, lahko več dejavnikov prispeva k močnejšemu in hitrejšemu bitju srca v primerjavi s tistim, ko ste podnevi v sedečem položaju. Eden pogostih razlogov je povezan s spremembami v dinamiki krvnega pretoka in odzivom telesa na gravitacijo.

Ko ležite se začasno poveča količine krvi, ki se vrača v srce. Ta povečana predobremenitev srca lahko povzroči močnejše krčenje in hitrejši srčni utrip.

Parasimpatični živčni sistem je odgovoren za upočasnitev srčnega utripa in spodbujanje sprostitve. Ko se uležete, zlasti ponoči, ko poskušate zaspati, parasimpatični živčni sistem morda ni tako aktiven kot podnevi, ko ste v bolj budnem stanju. Ta zmanjšana parasimpatična aktivnost lahko povzroči višji osnovni srčni utrip.

Stres in tesnoba lahko prav tako igrata pomembno vlogo pri zvišanju srčnega utripa. Ko ponoči ležite, še posebej, če ste tesnobni ali pod stresom, se lahko aktivira stresni odziv vašega telesa, kar povzroči pospešen srčni utrip.

Skratka, na vašem mestu bi upošteval navodilo kardiologa za jemanje concorja in blagega pomirjevala kot je persen. Jemanje concorja je ponavadi dolgotrajno, če pa prenehamo z jemanjem potem to naredimo postopoma z zmanjševanje odmerka, npr. tako kot ste napisali. Nekaj dni iz 2,5 na 1,25 itd.  Puščanje mitralne zaklopke ni hudo, vseeno pa lahko prispeva pri neenakomernem bitju srca. Torej poskusite prvo z blagimi pomirjevalom (persen), če se stanje v nekaj tednih ne izboljša pa začnite z jemanjem concorja.

LP

 

New Report

Close