Kdaj je novo nastalo znamenje razlog za zaskrbljenost?

Pregled znamenj zaradi kožnega raka
Foto: Profimedia

Ljudje so zaskrbljeni, ko opazijo novo nastalo znamenje in seveda se bojijo da gre za melanom.

“Če znamenje nastane in se ne spreminja v nekaj tednih, mesecu ali dveh: ne raste, ne spreminja oblike, barve, potem je skrb odveč. Če pa v tem času raste, izgubi simetrijo, postaja raznobarvna sprememba pa je potreben obisk pri zdravniku in hitro ukrepanje,” odgovarja specialist dermatovenerologije prim. Boris Kralj, dr. med.

Kožni rak je eden najpogostejših rakov pri človeku, v Sloveniji je po številu na prvem mestu.

Prim. Boris Kralj, dr. med.

Dermatolog razloži, da sta med najbolj nevarnimi vrstami kožnega raka melanom in sarkom. Melanom je oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina (melanociti). Sarkom pa je redek kožni rak, ki ima zelo različne oblike, od tvorbe nad nivojem kože, do razjede. Kot pri drugih, je pomembno vedeti, da sprememba raste, se ne zaceli in se povečuje dokaj hitro.

Razlikovanje melanoma od drugih vrst kožnega raka

“Za bolnika je najpomembnejše, da spremembe na koži opazi in jih opazuje,” poudarja prim. Kralj. “Če je sprememba svetle barve, ima nekaj žilic, krvavi ali na njej nastane ranica, lahko se tudi obarva rjavo ali temno, potem gre za sum na nemelanomskega kožnega raka. Običajno gre za tvorbo, ki relativno hitro raste in krvavi,” pojasni. Doda, da je to pogosto na mestih, ki so bolj izpostavljena soncu, denimo obraz, nos, pleša, ramena, hrbet, lahko pa tudi drugje.

Dermatolog pravi, da je treba tako spremembo pokazati bolniku, ki go presodil ali gre res za tovrstno bolezen in bolnika napotil k dermatologu, ki bo na podlagi dermatoskopije potrdil diagnozo ali pa ovrgel. Če se bolezen potrdi, se spremembo kirurško odstrani in pošlje na histologijo (preiskava tkiva), kjer se tudi oceni, ali je bila sprememba v celoti odstranjena. Če je obseg spremembe velik ali če je potreben zahtevnejši poseg, se bolnika napoti h plastičnemu kirurgu.

Pot bolnika s sumom na melanom

Prim. Kralj opozori, da je melanom zelo agresivna vrsta kožnega raka, če se ga diagnosticira pozno, zato je samopregledovanje in zgodnje ukrepanje zelo pomembno. Dodaja, da se je zadnjih desetletjih  število zgodnjih – torej pravi čas odkritih in zdravljenih – melanomov bistveno povečalo, tako da je procent melanomov s slabo prognozo zelo upadel.

Kako pa ga prepoznati? “Običajno gre za temne spremembe na koži, ki so lahko različnih temnih barv in nepravilne oblike. Na začetku so lahko drobni, vendar običajno hitro spreminjajoči oziroma rastoči.” Spremembo je treba pokazati osebnemu zdravniku, če jo tudi osebni zdravnik prepozna kot sumljivo, bo bolnika hitro napotil k dermatologu, ta pa na kirurško odstranitev. “Če histološki pregled potrdi melanom, se vedno naredi ponoven širši izrez. To ljudje običajno interpretirajo, kot da prvi izrez ni bil dovolj, kar ni res. Ponoven rez se naredi zaradi možnosti mikrometastaz, ki so v okolici začetnega melanoma. Če gre za melanom, ki je globoko v koži, pa je bolnik napoten h onkologu, kjer se odstrani tudi bezgavke iz področja, ki se določi na podlagi lokacije spremembe.

Seznanjane javnosti o kožnem raku je vsako leto boljše, s tem pa se povečujejo tudi strahovi, povečuje se število pregledov zaradi strahov, zaradi pomiritve ljudi, ki si po svoje interpretirajo neko spremembo in zahtevajo pregled pri dermatologu.

Prim. Boris Kralj, dr. med.

“Pa še o sončenju! Povezava kožnega raka s prekomerno izpostavitvijo soncu je dokazana, zato upoštevajte navodila o zaščiti proti soncu in izogibanju prekomerni izpostavitvi soncu,” na koncu pozove prim. Boris Kralj.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Več novic

New Report

Close