Psevdoprotin – trajne rešitve ob sklepnem vnetju!

Oglasno sporočilo , 05. junij 2024
PROMO
Powered by:
Foto: Medicofit

Ste že kdaj občutili nenadno, ostro bolečino v sklepih, ki vas je ujela nepripravljene in vam onemogočila vsakodnevne aktivnosti? Morda ste takrat pomislili na protin, vendar lahko gre za nekaj drugega – psevdoprotin. Ta pogosto spregledani sovražnik sklepov ima s protinom določene podobnosti, vendar zahteva svoj specifičen pristop k diagnozi in zdravljenju.

Psevdoprotin se imenuje tudi bolezen odlaganja kalcijevega pirofosfata. Ime sicer kaže na podobnost s protinom, ki ga prav tako povzročajo nanosi kristalov v sklepu. Vendar protin povzročajo kristali sečne kisline, ki se običajno pojavijo na bazi prvega prsta na nogi, psevdoprotin pa kristali kalcija, ki najpogosteje prizadenejo kolenski sklep.

Ali ste vedeli, da gre za izredno pogosto vrsto artritisa? Bolezen običajno prizadene starejše odrasle, nekoliko pogosteje se pojavlja pri moških. Nastopi lahko ob poškodbi, operaciji ali akutni bolezni, lahko pa povsem brez očitnega vzroka.

Kalcijevi kristali povzročajo vnetje sklepne ovojnice (sinovitis), kar vodi do bolečine, otekanja in omejenega gibanja sklepa. V nekaterih primerih lahko pride tudi do kronične degeneracije sklepnega hrustanca, kar lahko vodi do trajnih okvar sklepov in resne funkcionalne omejitve.

V Kliniki Medicofit smo v skladu s sodobnimi smernicami rehabilitacije zasnovali načrte zdravljenja, ki so ključni pri preprečevanju trajnih zapletov bolezni. Več v nadaljevanju.

Foto: Medicofit

Kako prepoznamo psevdoprotin?

Klinična slika psevdoprotina je lahko zelo raznolika. Najpogostejši simptom je nenadna, močna bolečina v prizadetem sklepu, ki jo spremljata otekanje in rdečina. Napadi psevdoprotina so pogosto podobni tistim pri protinu, vendar običajno trajajo dlje časa – od nekaj dni do več tednov.

Poleg akutnih napadov lahko psevdoprotin povzroča tudi kronične težave, kot so trajne bolečine v sklepih, togost in zmanjšana gibljivost. Kronična oblika bolezni lahko privede do razvoja osteoartritisa, kar še dodatno poslabša funkcionalno sposobnost prizadetega sklepa.

Diagnoza psevdoprotina temelji na klinični sliki, laboratorijskih preiskavah in slikovnih metodah. Slikovne metode, kot so rentgen, ultrazvok ali MRI sklepov lahko razkrijejo značilne depozite kristalov in druge spremembe, povezane s psevdoprotinom.

V kolikor ste opazili vnetje sklepa in nimate znane revmatske bolezni, potrebujete nadaljnjo diagnostiko za natančno opredelitev vaše bolezni.

Kdo ima večje tveganje za nastanek bolezni?

Razlog za nastanek kalcijevih kristalov ni popolnoma razjasnjen. Znanstveniki sklepajo, da je v ozadju genetski vzrok, ki določa, kako vaše telo predeluje kalcijeve kristale.

Nekoliko pogosteje se bolezen pojavlja pri moških, starejših od 60 let. Druga tveganja vključujejo še motnje v delovanju ščitnice, bolezni ledvic ali motnje presnove kalcija ali železa.

Zakaj nas sklep s kalcijevimi depoziti sploh boli? Ob nastopu bolečine se v sklepno tekočino sproščajo kristali. Te kristale napadejo telesu lastne imunske celice, ki pogosto sproščajo kemikalije, namenjene uničevanju tujkov in bakterij. Te snovi nehote poškodujejo tudi zdravo okoliško tkivo in hrustanec ter povzročijo vnetje, ki se kaže v hudi bolečini, oteklini in značilni rdečici.

Foto: Medicofit

Kako vam pri psevdoprotinu pomagamo v kliniki Medicofit?

Zdravljenje psevdoprotina je usmerjeno v lajšanje simptomov in preprečevanje nadaljnjih napadov, kar v začetku dosežete s protivnetnimi zdravili (ki jih predpiše zdravnik), dolgoročno olajšanje pa prinaša specializirana fizioterapija.

V Kliniki Medicofit smo specializirani za zdravljenje vnetnih bolezni sklepov, ki vam lahko pomagajo ponovno pridobiti gibljivost, zmanjšati bolečino in izboljšati splošno funkcionalnost sklepov.

Naš cilj je, da vam pomagamo obvladati simptome bolezni in izboljšati vaše vsakdanje življenje.

Klinika Medicofit prisega na celostni pristop k zdravljenju psevdoprotina. Naša ekipa visoko usposobljenih fizioterapevtov in kineziologov uporablja najsodobnejše tehnike za zagotavljanje individualizirane obravnave vsakega pacienta.

Kaj pričakovati? Prvi korak je temeljita ocena vašega stanja – diagnostična terapija, ki vključuje klinični pregled, analizo gibljivosti sklepov in oceno stopnje bolečine. Na podlagi teh ugotovitev naši strokovnjaki pripravijo individualiziran načrt zdravljenja, prilagojen vašim specifičnim potrebam in ciljem.

V Kliniki Medicofit se zavedamo, kako pomembno je, da bolniki razumejo naravo svoje bolezni. Zato vas podrobno seznanimo s psevdoprotinom, ozadjem napadov vnetja in strategijami za obvladovanje simptomov. Tako boste bolje pripravljeni na soočanje z boleznijo.

Specializirana fizioterapevtska obravnava za zdravljenje psevdoprotina vsebuje različne manualne tehnike sklepne mobilizacije, ki prispevajo k izboljšanju obsega gibljivosti. Učinki miofascialnega sproščanja in terapije trigger točk se kažejo v zmanjšanju bolečinskih simptomov.

Za zmanjšanje bolečine in pospeševanje naravnih procesov regeneracije, naša specialistična fizioterapevtska obravnava vključuje najsodobnejše metode instrumentalne terapije, kot so diamagnetoterapija PERISO, visokoenergijski SUMMUS laser, visokotonska elektrostimulacija HiTOP, TECAR WINTERCARE terapija in udarni globinski valovi, ki pomagajo pri odstranjevanju kalcijevih depozitov.

Foto: Medicofit

Ali je dovoljena telesna vadba? Izvajamo specifične in individualno prilagojene terapevtske vaje, katere so namenjene izboljšanju moči in vzdržljivosti mišic, ki stabilizirajo prizadeti sklep, ter dolgoročno preprečujejo nadaljnje poškodbe.

Po začetni rehabilitaciji v Kliniki Medicofit ponujamo tudi dolgoročne programe vadbe, ki so individualno, načrtno in progresivno oblikovani, pod nadzorom strokovnjaka kineziologije. To je še posebej priporočljivo za starejše osebe, ki imajo običajno pridružene še degenerativne spremembe sklepov, saj le-te zahtevajo še večjo pazljivost v rehabilitaciji.

Naši strokovnjaki vas naučijo, kako preprečevati poškodbe in prekomerne obremenitve sklepov ter kako vzdrževati zdravo telesno težo in redno vadbo za dolgoročno obvladovanje psevdoprotina.

Viri in literatura

Macmullan, P., & McCarthy, G. (2012). Treatment and management of pseudogout: insights for the clinician. Therapeutic advances in musculoskeletal disease4(2), 121–131. https://doi.org/10.1177/1759720X11432559

Arthritis Society Canada. (2020). Pseudogout. Available from: https://arthritis.ca/about-arthritis/arthritis-types-(a-z)/types/pseudogout . [Accessed: 3/6/2024].

Zamora EA, Naik R. Calcium Pyrophosphate Deposition Disease. [Updated 2023 Jun 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK540151/

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,495
30.03.2024 ob 10:27
297,952
28.09.2024 ob 17:15
113,046
28.09.2024 ob 12:47
Preberi več

Več novic

New Report

Close