Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Aterosklerotične spremembe pri 35 letih

Aterosklerotične spremembe pri 35 letih

Spoštovani, stara sem 35 let in sem bila napotena na UZ vratnih žil zaradi povišanega holesterola, ki ga imam povišanega že od 25 leta (morda že od prej pa tega nisem vedela) ter genetske obremenjenosti, k srcnozilnim boleznim (prezgodnji infarkti pri moških v druzini). Odkrili so, da imam že “mikro” plak na levi karotidni arteriji, desna pa je bp. Sem 15 kadila, vendar že 2 leti ne kadim več. Drugače imam zdrav življenjski slog, nisem predebela. Rada pa spijem nekaj rdečega vina ob vikendih. Krvni tlak in sladkor imam normalen. Predpisali mi bodo statine in jih bom začela jemati. Moje vprašanje je, ali bodo statini in zdrav življenjski slog zaustavili aterosklerozo ali jo le upočasnili oz. ali je morda škoda, ki je že bila povzročena celo reversibilna? Kako je s stranskimi učinki statinov ob jemanju v tako zgodnjem življenjskem obdobju? Najlepša hvala za odgovor!

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovana,

DA, statini bodo upočasnili ali celo ustavili nadaljnji aterosklerotični proces, v nekaterih primerih poročajo celo o reverzibilnem procesu, potrebno pa je znižati LDL holesterol pod 1,8 mmol/L in dvigniti HDL holesterol nad 1,5 mmol/l ter seveda upoštevati splošne smernice zdravega življenja (prehrana, gibanje itd.).

Kaže, da dolgoročno jemanje statinov t.j. koristi dolgoročnega jemanja odtehtajo ev. tveganje, ki je zelo majhno in se kaže predvsem zaradi nezaželenih stranskih učinkov. Ali ste mogoče preveč občutljivi na stranske učinke statinov, boste kmalu ugotovili po začeteku jemanja. Če simptomov ni ali pa so zelo blagi, potem ni skrbi zaradi dolgoročnega jemanja teh zdravil.

LP

Pozdravljeni,

Hvala za odgovor.

Imam še eno vprašanje. Glede na izvide imam tudi mejne vrednosti transaminaz in pa blago povišano vrednost CK. Kaj bi to lahko pomenilo?

Spoštovana

Povišane vrednosti transaminaz pomeni, da lahko gre za bolezni jeter, npr zamaščenost jeter itd. vendar v vašem primeru, ko gre za mejne vrednosti to praktično pomeni, da so vrednosti še vedno znotraj normalnih meja in se ni treba preveč obremenjevati s to ugotovitvijo. Povišan CK je lahko zaradi stanjih, ki vključujejo poškodbo ali razgradnjo mišic, kot so naporna vadba, poškodbe mišic ali bolezni mišic, kot je mišična distrofija. Nekatera zdravila, kot so statini in fibrati, lahko prav tako povzročijo zvišanje ravni CK.

Glede na to, da so vrednosti zgolj blago povišane, menim, da ne gre za nič resnega, vsekakor pa svetujem, da se obrnete na svojega zdravnika, ki vas bo mogoče čez čas napotil na še eno laboratorijsko preiskavo, da se ugotovi ali se vrednosti še povečujejo ali pa ne .

LP

New Report

Close