Sončne opekline: Kaj narediti, če se pojavijo mehurji?

I. K., 30. julij 2024
Brezskrbno v poletje
Foto: profimedia

Pozor, opeče nas lahko tudi čez oblačila.

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da je maligni melanom razlog za kar eno tretjino vseh novih primerov raka, kar je zaskrbljujoče. Za kožnim melanomom pa letno v Sloveniji zboli približno 700 oseb. Kljub temu da predstavlja zgolj 3 odstotke vseh kožnih rakov, je ravno ta melanom tisti, ki povzroči največ smrti. V svetu velja tudi za obliko raka, ki je najpogostejša v starostni skupini od 20 do 30 let in povzroči največ smrti med ženskami, starimi od 25 do 30 let.

Statistike kažejo, da je kožni rak ozdravljiv v 99 odstotkih primerov, če ga odkrijemo pravočasno. Če ga ne opazimo in ne zdravimo, bo sčasoma zaseval v druge organe in žal povzročil smrt. Za zmanjšanje umrljivosti je zato najpomembnejše njegovo zgodnje odkrivanje.

Da pa do bolezni sploh ne bi prišlo, je ključnega pomena zaščita kože pred soncem.
Več o pravilni zaščiti si lahko preberete TUKAJ.

Pravilna nega opeklin

Foto: profimedia

Zavedati se je treba, da nas lahko opeče tudi čez oblačila. “Če je koža pokrita z oblačili, ki imajo redkejše tkanje, ki prepuščajo ultravijolično svetlobo, je lahko opečen tudi pokriti del kože. Temnejša oblačila z gostejšim tkanjem nudijo boljšo zaščito,” razlaga specialistka dermatovenerologije doc. dr. Maruška Marovt, dr. med., iz UKC Maribor.

Ob blagih opeklinah naša sogovornica svetuje simptomatsko zdravljenje z nanosom emolientov in uživanje tekočin, v primeru izrazitejših opeklin pa pregled pri zdravniku, ki lahko predpiše topikalni kortikosteroid, sistemski nesteroidni antirevmatik ali sistemski kortikosteroid.

Če se pojavijo mehurji, jih ne prediramo, temveč jih prekrijemo s povojem ali obližem. Če so se mehurji že predrti, pa jih umivamo z vodo in milom. “Pri predrtih mehurjih lahko pride do okužbe, ki se kaže z rdečino, oteklino, mehurji, ki so napolnjeni s prozorno ali gnojno vsebino, povišano telesno temperaturo, mrzlico, splošnim slabim počutjem ter otečenimi in bolečimi bezgavkami. V takem primeru je prav tako smiselno k zdravniku, ki lahko predpiše topikalni antibiotik. Ko mehurje namažemo z antibiotikom, jih pokrijemo s sterilnim obližem.

Posebej moramo biti pozorni:
– V oblačnem vremenu, saj se izpostavljenost soncu zmanjša le za približno eno petino.
– Ob vodi, na snegu ali pesku, ker sončno svetlobo odbijajo.
– Na visoki nadmorski višini.
– Steklo ščiti pred UVB, ne pa pred UVA žarki, vendar vetrobransko steklo v avtu deloma ščiti tudi pred UVA žarki.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,717
29.07.2024 ob 07:10
399
24.07.2024 ob 20:47
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close