Prebojni napredek v zdravljenju življenje ogrožajočih motenj srčnega ritma

Kardiologi in kirurgi Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) so v sodelovanju s kolegi iz Splošnih bolnišnic Izola in Celje uspešno zaključili prvo svetovno klinično študijo, ki dokazuje učinkovitost preventivne katetrske ablacije pri bolnikih z visokim tveganjem za nastanek življenjsko nevarnih srčnih aritmij.

Katetrska ablacija, minimalno invazivni poseg, ki se izvaja skozi žile v dimljah, je bila doslej uporabljena predvsem za zdravljenje že obstoječih aritmij. Vendar pa je ta študija dokazala, da je poseg izjemno učinkovit tudi kot preventivni ukrep pri bolnikih, ki še nimajo razvite aritmije, a imajo visoko tveganje za njen razvoj.

Študijo so izvajali med letoma 2017 in 2024. Vanjo so vključili 60 slovenskih bolnikov, večinoma moških, ki so bili v povprečju stari 67 let in pol. Vsi so imeli srčno popuščanje in zamašeno žilo z infarktno brazgotino, niso pa še imeli motenj srčnega ritma. Bolnike so spremljali 44 mesecev.

“Naša predpostavka je bila, da če pacientom ob vstavitvi defibrilatorja izvedemo preventivno katetrsko ablacijo, preden razvijejo motnje srčnega ritma, to bistveno zmanjša nastanek motenj srčnega ritma, sprožitev defibrilatorjev in posledično zmanjša hospitalizacije zaradi nastanka aritmij. To se je v študiji tudi potrdilo. Do zdaj tega raziskovalcem ni uspelo dokazati še v nobeni drugi študiji, ki so bile izvajane po svetu,” je na novinarski konferenci pojasnil idejni avtor novega koncepta zdravljenja doc. dr. David Žižek, dr. med., iz Laboratorija za srčno spodbujanje in resinhronizacijo Kliničnega oddelka za kardiologijo Interne klinike UKCL. Dodal je: “Doslej se je ta poseg izvedel šele, ko je pacient doživel enega ali celo več šokov, ki niso kvarno vplivali samo na delovanje srca, ampak tudi na bolnikovo psihofizično stanje.”

Kako deluje preventivna katetrska ablacija?

Med posegom, ki se izvaja pod lokalno anestezijo in blago sedacijo, specializirana ekipa zdravnikov, medicinskih sester, radiološkega in elektro inženirja natančno locira mesta v srcu, kjer se lahko pojavijo aritmije, in jih s pomočjo radiofrekvenčne energije požge. “To preprečuje nastanek aritmij in s tem povezanih zapletov, kot so srčno popuščanje in nenadna srčna smrt,” je pojasnil dr. Matevž Jan, dr. med.

“Vse študije, narejene do sedaj, so kazale mešane rezultate. Nakazovale so, da ablacija sicer zmanjša pojavnost aritmij, vendar se te pogosto ponovijo. Vse te študije so bile narejene na pacientih, ki so že razvili motnje srčnega ritma in posledično napredovanje osnovne bolezni. Mi pa smo razmišljali drugače, preventivno, da opravimo poseg, preden se pojavijo aritmije in je okvara srčne mišice napredovala do te mere, da je prepozno. Naše razmišljanje so rezultati študije potrdili,” je pojasnil doc. dr. David Žižek.

Preboj v preventivnem zdravljenju srčnih aritmij prinaša upanje številnim bolnikom, ki se soočajo z visokim tveganjem za razvoj teh potencialno usodnih stanj. Z zgodnjim in učinkovitim zdravljenjem lahko ti bolniki zdaj živijo polno in aktivno življenje brez strahu pred zapleti.

Rezultati te študije, bodo verjetno vplivali na svetovne smernice za zdravljenje in preprečevanje aritmij. Slovenski strokovnjaki so s svojim delom utrdili položaj Slovenije kot vodilne države na področju inovativnih pristopov k zdravljenju srčnih bolezni.

“Iskrene čestitke vsem kolegom, ki so sodelovali pri tej prelomni študiji … Nedvomno gre za izjemno znanstveno odkritje, ki bo imelo velik vpliv na področju kardiologije. Prepričan sem, da bodo rezultati študije v prihodnosti vplivali tudi na svetovne smernice zdravljenja,” je ob prvi predstavitvi rezultatov študije slovenski javnosti povedal prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za kardiologijo Interne klinike UKCL.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
01.08.2024 ob 15:03
3,917
14.08.2024 ob 07:02
33,809
14.08.2024 ob 18:37
1,237
11.08.2024 ob 13:12
572
07.08.2024 ob 13:13
Preberi več

Več novic

New Report

Close