Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Neravnovesje srca

Neravnovesje srca

Pozdravljeni

Sem v 48.letu starosti. Sem zdrava, športno aktivna , brez zdravil. 170/69 kg.  Ne kadim in ne pijem kave ali alkohola. Poskušam se vse bolj zdravo prehranjevati.

Lani oktobra/novembra sem začela opažati,  da se ponoči oz zjutraj večkrat prebudim, po navadi okrog 2h in čutim srce v prsih, kako utripa, močno zelo, včasih kot nekakšen odmev. To se prej ni dogajalo. Se mi zdi, da bi lahko bilo povezano z pretiranim gibanjem ali hrano. Ali je to mogoče?

V tem času so mi naredili 3x ekg. Prvič septembra2023, potem še marca in aprila 2024.

Vse je ok, pri zdravnici, kjer sem opravila ekg 2x. Zdravnica mi je celo dala pregledati kri, vse kar je pomembno za srce in spet vse ok.

So mi pa na zdravniškem pregledu za sluzbo odkrili na ekgju napako , zaznana je napaka v delovanju srca in me napotili k osebni zdravnici, ki je žal trenutno odsotna in bom prišla do nje konec meseca.

Malo me skrbi, ker opažam, da sem tudi bolj utrujena, večkrat sem rdeča v obraz, ob manjšem naporu. …..sem brala o neravnovesju srca in se mi zdi, da je lahko ta zadeva tudi v mojem primeru… da je zelo pomembna tudi prehrana, da kri ni preveč gosta…

Kaj mislite vi o vsem kar sem napisala ?

Utrip in pritisk sta v meji normale.

Hvala, lep pozdrav.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovana

Nočno prebujanje z močnim srčnim utripom, znanim tudi kot srčne palpitacije, lahko povzročijo različni dejavniki, povezani s telesnim in duševnim zdravjem. Tukaj je nekaj možnih razlogov, zakaj lahko doživite ta pojav:

Stres in anksioznost

Motnje spanja

Raven sladkorja v krvi

Poraba kofeina

Dehidracija

Zdravila in zdravstvene težave: nekatera zdravila ali osnovne zdravstvene težave imajo lahko stranske učinke, ki vključujejo spremembe srčnega ritma ali palpitacije. Bistveno je, da pregledate vsa zdravila, ki jih jemljete, da izključite možne vzroke.

Hormonske spremembe: Hormonska nihanja zaradi dejavnikov, kot so menstrualni cikli, menopavza ali motnje ščitnice, lahko vplivajo na uravnavanje srčnega utripa in potencialno povzročijo palpitacije med spanjem.

Seveda so to samo ugibanja, ker brez natančnega pregleda ni možno ugotoviti pravega razloga za omenjene težave. Npr. ne vem za kakšno napako na EKG, katero omenjate, se gre itd..

LP

Najlepša hvala za odgovor.

Zdravil ne jemljem. Samo prehranska dopolnila, magnezijev citrat,                 b kompleks s selenom in silicijem in vitamin C..

Lahko prepisem polno besedilo interpretacije Ekgja iz zdravniškega pregleda za sluzbo in vas prosim za vaše mnenje.

Sinusni ritem

Anamolija levega preddvora

Abnormalen odklon osi v levo

Nepopoln desnokracni blok

Ateriorni levi fascikularni blok

Hipertrofija levega prekata

Podaljšan QT

Abnormalen ekg

To je polno besedilo interpretacije.

 

Lp

Bi dodala še;

QT 438ms

QTcB 472ms

Podaljsan QT ? Ali je lahko krivec za moje težave? Ker največkrat se prebujam zgodaj zjutraj in čutim močno razbijanje srca, če sem fizično zelo aktivna, kar pomeni 8h gibanja v sluzbi, jutranja telovadba cca pol ure in sprehod 1 uro.

To je samo moje opažanje, ki je lahko samo naključje.

Lp

Spoštovana

Za izčrpen odgovor bi bilo preveč napisanega kar bi vas samo dodatno zbegalo. Zato samo na kratko. Iz vašega EKG je razvidno, da so prisotne motnje pri prevajanju električnega impulza skozi mišico miokarda t.j. srčno mišico.  Od vsega navedenega bi omenil podaljšan QT interval. Sindrom podaljšanega intervala QT je stanje, ki vpliva na električni sistem srca, kar povzroči nenormalne srčne ritme zato menim, da je to glavni vzrok za vaše težave. Skratka, prevajanje električnih impulzov je moteno (nepopoln desnokokračni blok, levi fascikularni blok, podaljšan QT..) zato svetujem obisk kardiologa, ki bo ocenil stanje in predpisal ustrezno terapijo. Motnje pri prevajanju električnega impulza skozi srčno mišico so v večini primerov benigne vendar v določenem številu primerov lahko pripeljejo do nevarnih aritmij. Brez celovite ocene stanja težko sklepam kakšen bo ukrep s strani kardiologa (ustrezna zdravila ipd.), vsekakor pa s posvetom pri kardiologu ne odlašajte.

LP

Odgovor na objavo uporabnika
Reni327, 17.05.2024 ob 13:42

Bi dodala še;

QT 438ms

QTcB 472ms

Podaljsan QT ? Ali je lahko krivec za moje težave? Ker največkrat se prebujam zgodaj zjutraj in čutim močno razbijanje srca, če sem fizično zelo aktivna, kar pomeni 8h gibanja v sluzbi, jutranja telovadba cca pol ure in sprehod 1 uro.

To je samo moje opažanje, ki je lahko samo naključje.

Lp

Glede na dodatne podatke, vas  lahko delno pomirim, ker QT oz. QTc (korigiran glede na število utripov) ne odstopa preveč od normale, ki je za osebe ženskega spola <450 ms, mejno podaljšan od 451 do 480 ms in podaljšan če je več kot 480 ms. V vsakem primeru naredite tako kot sem vam svetoval v prejšnjem dopisu.

LP

Najlepša hvala .

Pozdravljeni

Zopet vam pišem.

Zaradi zgoraj opisanih težav, me je osebna zdravnica napotila h kardiologu, ki ga imam šele decembra.

Poleg zgoraj omenjenih težav , se mi je začel pojavljati nižji srčni utrip, okrog 57 na minuto, ponavadi je bil 66, tam nekje, nikoli tako nizek.

Nisem športnica, se rekreativno ukvarjam s športom,  3x na teden. Tako nizkega utripa še nisem zasledila pri sebi in me začenja skrbeti. Pritisk je ok. Zgornji in spodnji.

Zdravnica mi je tudi med poslušanjem srca rekla, da imam šum na srcu.

Začela sem jesti omega3 in me zanima, če je kakšna možnost, da to vpliva na nižji utrip, ki pa ni vedno tako nizek.

Prosim za kakšen nasvet.

Lp

Spoštovana

Na kratko. Da, omega-3 maščobne kisline lahko povzročijo nižji srčni utrip t.j. bradikardijo (manj kot 60 utripov v minuti). Če nimate kakšnih hujših simptomov (omedlevica, utrujenost ipd.) potem ni nobenega razloga za skrb.

Šum na srcu lahko pomeni marsikaj ali pa nič. Obstaja več zvrst šumov (sistolični, diastolični, neprekinjeno šumenje..) tako, da je ugibanje zakaj se gre, nesmiselno. Večkrat so šumi benigni in spontano izginejo. Počakajte na pregled pri kardiologu, do takrat pa se po nepotrebnem ne obremenjujte z razmišljanjem kaj bi lahko bilo narobe. 🙂

LP

New Report

Close