Jet lag – je hujši če potujemo na vzhod ali na zahod?

Foto: Profimedia

S pojmom jet lag označujemo simptome, ki nastanejo zaradi motnje cirkadianega ritma telesa, ki se pojavi pri potovanju z letalom čez tri ali več časovnih pasov. Tako ga lahko premagate oziroma omilite.

“Jet lag se lahko kaže z motnjami spanja, utrujenostjo, zmedenostjo, razdražljivostjo, nemirom, zmanjšano koncentracijo, slabšim opravljanjem fizičnih in miselnih nalog, glavobolom, želodčnimi in črevesnimi težavami. Izrazitost in trajanje simptomov se lahko med posamezniki precej razlikujeta, na njiju namreč med drugim vplivajo število preletenih časovnih pasov, smer leta in splošno počutje potnika. Prve dni po poletu je cirkadiani ritem še vedno vezan na čas v domovini, nato pa se postopoma prilagodi novemu časovnemu pasu,” o jet lagu pišejo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer tudi navajajo, da so težave zaradi časovnega zamika po navadi hujše, če potujemo na vzhod.

Na jet lag sicer po pisanju Sleepfoundtion.org vplivajo tudi skupni čas potovanja (vključno s postanki), čas prihoda, dolžina vašega potovanja (vključno z naslednjimi leti), običajni urnik spanja in načrti med potovanjem.

Kako si lahko pomagamo?

Za hitro premagovanje časovnega zamika je potreben načrt, ki vključuje ustrezno časovno izpostavljenost svetlobi, mnogokrat pa tudi jemanje melatonina. “Številne študije so pokazale, da lahko jemanje nizkih odmerkov (1-3 mg) dodatkov melatonina ob pravem času pomaga ponovno uskladiti vašo notranjo uro,” še dodajajo pri Sleepfoundation.org.

“Prilagajanje telesa na drugačen dnevni ritem lahko začnemo že pred potovanjem – če bomo leteli na zahod, se nekaj dni pred odhodom odpravljajmo spat 1 do 2 uri kasneje kot običajno in obratno pri potovanju na vzhod,” priporočajo pri NIJZ, kjer svetujejo tudi, da se med potjo izogibamo velikim in težkim obrokom, alkoholnim pijačam in kofeinu, paziti pa je treba tudi na zadostno hidracijo. “Med dolgimi poleti je priporočljivo večkrat vstati in se sprehoditi. Pri jemanju uspaval med letom je potrebna previdnost, saj lahko posledična zmanjšana mobilnost privede do višjega tveganja za globoko vensko trombozo.” Če bomo na cilju preživeli več kot dva dni, je priporočljivo sledenje cirkadianemu ritmu lokalnega prebivalstva. “Prehranjevanje prilagodimo lokalnemu času ter preživimo čim večji del dneva na sončni svetlobi in svežem zraku. Popiti je treba zadostno količino vode in se izogibati prekomernemu uživanju alkohola in kofeina. V primeru zaspanosti čez dan se lahko poslužimo krajših (20-30 minutnih) počitkov.”

Zdravnik vam lahko predpiše uspavalne tablete, ki bodo zmanjšala nespečnost med in po potovanju, vendar ni nujno, da bodo pomagala pri usklajevanju bioloških ritmov ali premostitvi ostalih simptomov jet laga.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,668
28.10.2022 ob 14:48
2,906
17.04.2024 ob 13:19
51,229
24.07.2024 ob 14:23
32,551
29.12.2022 ob 00:02
24,672
13.05.2021 ob 11:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close