Zalar: "Zdravniki ne bodo uspeli v boju s kugo 21. stoletja"

Ko so ustanavljali evropsko organizacijo za srčno popuščanje, je eden od prisotnih profesorjev iz Irske prisotnim svetoval, naj “društva in bolniki čim prej na evropskem nivoju ustanovijo nevladne organizacije, ker zdravniki sami ne bodo mogli uspeti v boju s kugo 21. stoletja.”

S temi besedami je resnost problematike ob začetku Evropskih dni ozaveščanja o srčnem popuščanju, ki se začenjajo danes, ponazoril Franc Zalar, podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Dnevi bodo trajali do 5. maja 2024 pod geslom »Odkrij neodkrito – POIŠČI ME« (več).

Pogostost srčnega popuščanjvnia med splošnim prebivalstvom narašča in jo po podatkih raziskave SOBOTA-HF ocenjujemo na 4,7 %. Srčno popuščanje pomembno zmanjša telesno zmogljivost in z zdravjem povezano kakovost življenja bolnikov. Bolniki so pogosto hospitalizirani; letno v Sloveniji beležimo okoli 17.000 hospitalizacij bolnikov s srčnim popuščanjem. Srčno popuščanje je še vedno povezano z visoko umrljivostjo in preživetje bolnikov je krajše kot pri najpogostejših oblikah malignih obolenj.

Slovensko zdravniško društvo

Kaj je srčno popuščanje

Srčno popuščanje je ena najpogostejših bolezni srca. Nastopi, ko srce ni več sposobno načrpati zadostne količine krvi, da bi z njo oskrbelo celoten organizem. Srčno popuščanje ne vpliva le na kakovost življenja, ampak lahko vodi do hudih zapletov, celo do odpovedi srca.

Srčno popuščanje ni ozdravljivo, vendar lahko napredovanje bolezni upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo kar najboljše terapije in s spremembo načina življenja.

V starosti prizadene 10 % populacije.

srčno popuščanje - infografika

Dejavniki tveganja za nastanek srčnega popuščanja

Prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije opozarja, da je srčno popuščanje velik zdravstven problem, saj je te bolezni med Slovenci zelo veliko. Njena prevalenca je med najvišjimi v Evropski skupnosti (po nedavno objavljenih podatkih je kar 4,7 %).

V letu 2019 je bilo zaradi srčnega popuščanja v bolnišnico sprejetih skoraj 6000 oseb ali 2,8 osebe na 1000 prebivalcev, umrlo pa jih je zaradi popuščanja tega leta 1671.

Marsikateremu bolniku bi lahko s pravočasnim prepoznanjem in obvladovanjem dejavnikov tveganja ter posledične bolezni le-to preprečili ali vsaj omilili njen potek.

Prognoza srčnega popuščanja je odvisna od več dejavnikov, vključno z vzrokom, stopnjo oslabitve srčne funkcije, zdravljenjem in splošnim zdravstvenim stanjem posameznika. Čeprav je srčno popuščanje kronična bolezen, ki jo je treba obvladovati vse življenje, se lahko s pravilnim zdravljenjem, spremembami življenjskega sloga in rednim spremljanjem stanja doseže izboljšanje in se podaljša pričakovana kvalitetna življenjska doba.

Preventivni dejavniki

Telesna dejavnost igra ključno vlogo pri obvladovanju srčnega popuščanja. Redna telesna vadba ima številne koristi za srčno-žilni sistem in lahko pomaga izboljšati simptome srčnega popuščanja ter kakovost življenja bolnikov. Redna vadba poveča moč srčne mišice in izboljša sposobnost srca, da učinkovito črpa kri po telesu.

Sčasoma lahko vadba izboljša vzdržljivost in sposobnost izvajanja vsakodnevnih dejavnosti brez prekomernega napora in pomaga pri nadzoru dejavnikov tveganja kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen in debelost. Redna telesna vadba lahko izboljša razpoloženje, zmanjša stres in poveča občutek dobrega počutja, kar je še posebej pomembno pri obvladovanju srčnega popuščanja, ki lahko vpliva tudi na duševno zdravje.

“Res pa je da se priporočila glede telesne dejavnosti za ljudi s srčnim popuščanjem razlikujejo glede na resnost bolezni in splošno zdravstveno stanje posameznika. Zato je pomembno, da se pri načrtovanju telesne dejavnosti posvetuje z zdravnikom, še preden se začne s kakršnokoli novo vadbeno rutino, da se najde prava mera vadbe za vsakega posameznika.”

Prim. Matija Cevc, dr. med., zdravnik na Kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije

Kako prepoznate srčno popuščanje

Na srčno popuščanje pomislimo najprej na podlagi tipičnih simptomov in znakov. Simptomi so težave, ki jih navedejo naši bolniki. Tipične težave oz. simptomi so utrujenost, poslabšanje zmogljivosti, zadihanost (težka sapa) in otekanje. Znaki so spremembe, ki jih najdemo pri kliničnem pregledu (povišan centralni venski tlak, šum nad srcem, poki nad pljuči, otekline). Noben simptom in znak ni značilen samo za srčno popuščanje, podobno sliko najdemo tudi pri nekaterih drugih boleznih, predvsem boleznih pljuč,” pojasnjuje Andrej Erhartič dr. med., KO za hipertenzijo, UKC Ljubljana.

Diagnozo srčnega popuščanja zdravniki potrdijo na podlagi klinične slike, z laboratorijskimi preiskavami (natriuretičnimi peptidi, proBNP) in s slikovnimi preiskavami (UZ srca).

Za izboljšanje prognoze (preživetja) bolnikov s srčnim popuščanjem je pomembna hitra postavitev diagnoze in uvedba ustreznega zdravljenja.

O znakih, kako prepoznate srčno popuščanje, smo pisali v članku Srčno popuščanje postaja vse večji problem. O tem je posnet tudi pogovor s prof. dr. Marijo Petek Šter, specialistko družinske medicine:

Zdravljenje srčnega popuščanja

Zdravljenje je sestavljeno iz farmakološkega (zdravila iz več različnih terapevtskih skupin, s katerimi zaviramo dejavnike, ki vodijo v nadaljnjo okvaro srčne mišice) in nefarmakološkega zdravljenja. Pomembni ukrepi so omejitev vnosa tekočine, omejitev vnosa soli, zdrava prehrana, izogibanje prekomernega vnosa alkohola, redna telesna aktivnost (seveda v mejah zmožnega), prenehanje kajenja. Upoštevanje teh ukrepov je pomembno in potrebno za preprečevanje poslabšanj srčnega popuščanja in hospitalizacij.

Cilj zdravljenja ni ozdravitev (ker ta praviloma ni možna), temveč izboljšanje prognoze (podaljšanje življenja) in nadzor simptomov, torej izboljšanje kvalitete življenja.

Vir in več informacij: https://zasrce.si.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
15.07.2024 ob 15:40
297,477
16.07.2024 ob 07:21
113,026
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close