Najdi forum

Hernija- osteohondroza

Pozdravljeni.

Lepo bi prosil za razlago izvida MR LS HRBTENICE.

MR izvid april 2024 :Diskus L5-S1 je difuzno izbočene konture, stanjšan, znižane intezitete signala. Spiralni kanal je zožen na račun recesusov, predvsem desnega. Foramna spinalnih korenin sta obojestransko in simetrično nekoliko reducirana.

Vsebina duralne vrečke ne kaže patoloških sprememb. Prikazan del medule ima normalen položaj, obliko, širino in strokturo. V predelu lumbalne intumescence je videti do 2mm širok sirinks v dolžini od približno 3 cm. V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb.

Zaključek: i.v. osteohondroza L5-S1 z pomembnimi zožitvami nevtralnih struktur na tej višini.

 

Ambulantni izvid 2020: Stanje se je sicer izboljšalo glede na diagnostiko 2017, ko je bila ugotovljena hernija disca L5-S1 posterolateralno desno.                                                               Za levo nogo nosi povišico 2cm. S\M levo krajše za 2cm.

 

MR izvid 2017: Centralna in desnostranska posterolateralna in foraminalna diskus hernija v nivoju L5-S1. Duralna vreča je potisnjena dorzalno, desni reces je iztisnjen. Na preostalih diskusih ter na vretencih ni videti patoloških sprememb. Spinalni kanal je primerno širok. Primerno široki so tudi preostali intervertebralni foramni. Vsebina duralne vrečke ne kaže patološkij sprememb.

Mnenje: Centralna in desnostranska posterolateralna in foraminalna sikus hernija v nivoju L5-S1.

 

Lepo bi prosil za razlaho izvida 2024 ter kakšno je stanje napram izvida 2017. In kaj bi mi priporočali za zmanšanje bolečin.

Za odgovor se vam zelo lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Amadej

Diskus L5-S1 je difuzno izbočene konture, stanjšan, znižane intenzitete signala. Spinalni kanal je zožen na račun

 

 

 

recesusov, predvsem desnega. Foramna spinalnih korenin sta obojestransko in simetrično nekoliko reducirana.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb. Prikazani del medule ima normalen položaj, obliko,c.radiolog

 

Spoštovani!

Imate diskus hernijo na nivoju L5-S1, ki vam pritiska na živce. Moral bi videti MR posnetke za natančno oceno in mnenje glede operacije. Tako kot so napisali je težko oceniti, ali je stanje slabše. Kolikor lahko razberem, je stanje približno enako. Svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda MR posnetke, lahko pridete tudi k meni. Do takrat pa delajte vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in opravite fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close