Najdi forum

MR hrbtenice

Pozdravljeni.

Prosim za razlago MR vratne in torakalne hrbtenice (predvsem me skrbijo spremembe na torakalni hrbtenici) in pa kakšne preglede/zdravljenje priporočate glede teh sprememb in hernije diska na vratni hrbtenici. Stara sem 35 let in imam diagnozo aksialni spondiloartritis. Imam močne bolečine v vratu, ramenih, križu,zadnjici in nogah.

MR Cervikalne hrbtenice

 

Izravnana cervikalna lordoza.

Zmerna širokobazna protruzija i.v. diska na nivoju c5- c6 odriva duralno vrečo, blago pritiska na hrbtenjačo,blago oža levi nevroforamen.

Izrazita desnostranska protruzija i.v. diska fisuro anulusa na nivoju c6-c7 odriva duralno vrečo, oža desni nevroforamen in utesnjuje hrbtenjačo. Na nivojih c5-c7 gre za poslabšanje stanja glede na MR z dne 20.7.2021.

Blage protruzije i.v. diskov tudi na nivojih c3-c5.

I.v.diski na vseh nivojih Cervikalne hrbtenice so dehidrirani.

Blažja spondiloza v spodnji tretjini vratne hrbtenice.

 

MR torakalne hrbtenice

 

Blaga dekstrokonveksa deviacija torakalne hrbtenice.

Dve 6 mm veliki T1 in T2 hiperintenzivni spremembi v korpusih vretenc TH12 in TH8, najverjetneje hemangioma. Spremembe v TH12 na preiskavi MR L/S z dne 20.9.2022 sicer z gotovostjo ne vidim.

V TH7 centralno,nekoliko bolj levo, je T2 hiper in T1 hipointenzivna sprememba,lahko hemangiom, drugo?

Višina i.v. diska je še relativno ohranjena.

Minimalna spondiloza v spodnji tretjini torakalne hrbtenice.

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Spremembe v prsni hrbtenici niso nevarne, hemangiomi so benigni in se jih samo spremlja. Problem predstavlja predvsem diskus hernija na nivoju C6-C7 desno, ki vam utesnjuje živce. Moral bi videti MR posnetke, da lahko podam mnenje glede operacije, zato svetujem pregled pri ortopedu.  Do takrat pa svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS). 

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Prosim za razlago izvida MR L/S H, hvala.

Lordoza je primerna. Začetna spondiloza L/S prehoda. degenracije diska L5/S1 z zanižanim i.v. prostorom ter degenerativne spremembe terminalnih plošč M2. Začetne degenerativne spremembe malih sklepov. Konus in Kavda sta primerni.

L4-L5: Nakazana koncentrična protruzija, ki diskretno odriva duralno vrečo in diskretno oža foramna. Možen manjši hemangiom korpusa desno.

L5-S1: Manjši koncentrični osteofit disk kompleks so paracentralno levostranska protruzija, ki sega do duralne vreče in leve korenine. Delno zožen tudi desni foramen.

Mnenje: Degenerativne spremembe ter zožitev L5-S1 levo.

Spoštovani!

MR preiskava je pokazala blago obrabo celotne ledvene hrbtenice in znižano ploščico L5-S1 in rahlo izbočeno ploščico na nivojih L4-L5 in L5-S1, kjer so rahlo stisnjena izstopišča živcev (nevroforamni), najbolj na nivoju L5-S1 levo. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje, vendar glede na napisano operacija verjetno ni potrebna. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close