Krvavenje iz nosu – kdaj k zdravniku?

M. Ć., 16. april 2024
Življenjski slog
Ženska ustavlja krvavitev iz nosu
FOTO: Profimedia

Čeprav krvavitve iz nosu pogosto delujejo izjemno strašljivo, običajno ne predstavljajo razloga za zaskrbljenost. Vendar pa v nekaterih primerih lahko zahtevajo zdravniško obravnavo. Kako torej veste, kdaj je čas za obisk zdravnika?

Krvavitve iz nosu so pogosto moteče. Mnogi se sprašujejo, kdaj je pravi čas za obisk zdravnika in kako resna mora biti težava, da opraviči obisk. V tej dilemi se je znašla tudi ena izmed bralk, ki je na forumu otorinolaringologije delila svoje skrbi. Po navodilih svojega otorinolaringologa je upoštevala vse predpisane postopke, a brez izboljšanja. Zdravnica ji je svetovala, da ob nadaljevanju težav poišče nujno medicinsko pomoč.

Je sprejemljivo, da obišče urgentno ORL ambulanto? Na vprašanje ji je odgovorila specialistka otorinolaringologije, asist. dr. Tanja Soklič Košak, z ORL Klinike UKC Ljubljana.

Krvavitev iz nosu je pogost pojav, ki lahko sproži zaskrbljenost, še posebej, če se pojavlja pogosto ali je intenzivna. Vendar pa obstajajo domači ukrepi, ki jih lahko poskusite preden se odpravite k zdravniku.

Domači ukrepi za zaustavitev krvavitev iz nosu

  • Uporaba dekongestivnih kapljic: Veliko vatirano palčko namočite z dekongestivnimi kapljicami in jo nežno vstavite v nosnico, iz katere krvavite. Te kapljice pomagajo skrčiti krvne žile in lahko zmanjšajo krvavitev.
  • Stiskanje nosu: Nežno stisnite mehki del nosu. S prsti pritisnete na nosnici in držite nekaj trenutkov.
  • Hladni obkladki: Na zadnji del vratu ali tilnik položite mrzle obkladke.
  • Počitek: Po izvedenih ukrepih počakajte približno 15 minut.

Kdaj obiskati zdravnika?

Kljub pogostosti in običajni neškodljivosti krvavitev iz nosu, obstajajo primeri, ko je obisk zdravnika neizbežen. Če krvavitev traja dlje kot 20 minut ali je posebej močna, je pomembno poiskati zdravniško pomoč. Prav tako je nujen obisk priporočljiv, če krvavitev spremljajo dodatni simptomi, kot so omotica, težko dihanje ali če je krvavitev posledica poškodbe.

Imate tudi vi kakšno vprašanje s področja ORL? Zastavite ga na Forumu Otorinolaringologija

Krvavitev iz nosu običajno ni razlog za preplah, vendar je poznavanje primerov, ko je obisk zdravnika nujen, ključnega pomena za vaše zdravje. Če ste v dvomih, je vedno bolje izbrati varno pot in se posvetovati s strokovnjakom.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close