Izpadanje las: Ali je to še vedno normalno ali je čas za skrb?

lasje, izpadnje las, ženska
Foto: Profimedia

Ste v zadnjem času našli več las na svoji krtači ali v odtoku? Čeprav je izpadanje las del naravnega cikla, lahko v nekaterih primerih opozarja na globlje zdravstvene težave. V našem članku raziskujemo, kdaj je pravi čas za obisk strokovnjaka.

Vanja, mlada ženska, se že dve leti spopada z izpadanjem las, ki ji je povzročilo veliko stiske. Diagnoza alopecije ji je prinesla vidne plešaste predele na lasišču, kar je močno vplivalo na njeno samozavest. Vendar Vanja ni obupala. Aktivno išče rešitve in upa, da ji bo nova oblika zdravljenja ali druga možnost, kot je presaditev las, spodbudila rast las. Njeno zgodbo in odgovor strokovnjaka lahko preberete TUKAJ!

Izpadanje las je v večini primerov običajen del naravnega procesa obnove las, lahko pa je to tudi posledica bolezenskega dogajanja. Kako prepoznati vzrok in kdaj je potrebno ukrepati?

Naše lase krasijo na tisoče lasnih mešičkov, imenovanih folikuli. Teh je na lasišču običajno med 100.000 in 150.000. Vsak las prehaja skozi različne faze rastnega ciklusa, ki traja od 2 do 6 let. V fazi aktivne rasti (anagen) las raste približno 1 cm na mesec. Nato preide v fazo mirovanja (katagen), ki traja nekaj tednov, nato pa v fazo mirovanja (telogen), ko las odpade in ga nadomesti nov lasni mešiček.

Izguba las je povsem naraven proces

Povprečno človek dnevno izgubi od 50 do 100 las, odvisno od letnega časa in individualnih dejavnikov. V nekaterih obdobjih, kot sta pomlad in jesen, lahko izpade nekoliko več las. To je zato, ker se več las hkrati nahaja v fazi mirovanje. Tudi stres, hormonske spremembe in določena zdravila lahko začasno povečajo izpadanje las.

Lasje običajno močno izpadajo tudi ženskam po porodu, vendar naj bi se takšno stanje umirilo v šestih mesecih in minilo brez posledic. Obstajajo pa tudi številni drugi vzroki za izpadanje las, kot so stres, prirojene lastnosti, nekatera bolezenska stanja, hormonska dogajanja, tako imenovano brazgotinjenje, poškodbe, težave s ščitnico, pomanjkanje železa, jemanje nekaterih zdravil in kontracepcijskih tablet itd.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Če opazite, da vam izpada več las kot običajno, in to traja dlje časa, je morda čas, da obiščete zdravnika. Najprej je treba poiskati vzrok za težave, saj je zdravljenje odvisno od tega. Zgodnja intervencija lahko prepreči nadaljnje izpadanje in pomaga pri spodbujanju rasti novih las.

  • Nenadno in močno izpadanje las: Če v kratkem času opazite drastično zmanjšanje gostote las ali če se lasje v šopih začnejo izpadati, je to znak za takojšnje posvetovanje.
  • Obsežna plešavost na določenih delih lasišča: Praznine ali plešasti deli, ki se hitro širijo, niso običajni in zahtevajo strokovno mnenje.
  • Bolečina, rdečina ali srbenje: Nelagodje ali občutljivost lasišča je lahko simptom kožne bolezni ali vnetja.
  • Sprememba teksture las: Sprememba teksture, na primer, če postanejo lasje nenavadno grobi ali suhi, lahko kaže na hormonske ali prehranske težave.
  • Izpadanje las izven lasišča: Če opazite izpadanje las tudi na drugih delih telesa, kot so obrvi ali trepalnice, je to lahko znak sistemskih ali avtoimunih bolezni.
  • Trajanje: Če izpadanje las traja več kot 6 mesecev brez izboljšanja, je čas za obisk pri zdravniku.
  • Zgodovina v družini: Če v vaši družini obstaja zgodovina izpadanja las ali povezanih kožnih bolezni, se ob prvih znakih posvetujte z zdravnikom.
  • Povezane kožne težave: Luščenje, otekanje ali druge spremembe na lasišču lahko kažejo na dermatološko težavo, ki zahteva zdravljenje.
  • Sistemske težave: Če se poleg izpadanja las soočate še z drugimi težavami, kot so utrujenost, izguba teže ali prebavne težave, je morda vaša težava povezana s širšim zdravstvenim stanjem.

Ali ste vedeli?

Lasje, okras našega glavnega okraska, skrivajo presenetljivo zgodbo o hitri rasti in fascinantni raznolikosti. Povprečno se dvignejo za neverjetnih 1,25 cm na mesec, kar pomeni, da v enem letu pridobijo do 15 cm dolžine! Ta neverjetna rast je posledica nenehnega delovanja lasnih mešičkov, ki se nahajajo globoko v naši koži.

Toda lasje niso le enaki med seboj. Njihova gostota, barva in debelina se razlikujejo od človeka do človeka, ustvarjajoč čudovito paleto odtenkov in tekstur. Svetlolasi (blondinci) kraljujejo s svojim bogastvom, saj premorejo do 140.000 lasnih mešičkov, čeprav so ti lasje hkrati najtanjši. Sledijo jim črnolasi z okrog 100.000 mešički, medtem ko se rjavolasci ponašajo s povprečno 90.000. Rdečelasci pa so na lasnem dnu te lestvice z “le” 80.000 mešički.

Ta pisana raznolikost ni naključna. Barva las je določena s količino melanina, pigmenta, ki ga proizvajajo lasni mešički. Več melanina, temnejši so lasje. Rdečelasci imajo najmanj melanina, blondinci nekoliko več, črnolasci pa ga premorejo v največji količini.

Zanimivosti o laseh

Plešavost je dedna Verjetnost, da bo moški plešast, če je (bil) plešast že njegov oče, je precej visoka, vendar imajo pri tem pomembno vlogo tudi materini geni – če je plešavost prisotna tudi v njeni družini, pa se ta verjetnost še poveča.

lasje, izpadanje las, ženska, glavnik
Foto: Profimedia

Izpadanje las je tema, ki se dotika številnih kultur po svetu, pri čemer je vsaka družba razvila svoje edinstvene interpretacije in simbolike povezane z lasmi. V mnogih kulturah so lasje simbol mladosti, zdravja in lepote, zato izguba las lahko vpliva na samopodobo in družbeni status posameznika. V starodavni Egipt, na primer, so bili lasje tako cenjeni, da so bogati in vplivni nosili lasulje, da bi prikrili izpadanje las in ohranili svoj videz mladosti in moči.

V sodobnih družbah se percepcija izpadanja las spreminja, z večjim poudarkom na razumevanju in zdravljenju. Medtem ko v zahodnih družbah obstaja ogromno izdelkov in postopkov za boj proti izpadanju las, je v nekaterih delih sveta še vedno prisotna stigma, povezana z izpadanjem las, zlasti pri ženskah. Ta zgodovinska in kulturna raznolikost v odnosu do las poudarja, kako globoko so lasje vkoreninjeni v človeški kulturi in identiteti.

Najpogostejši vzroki za izpadanje las

  • Starost: S starostjo postane izpadanje las bolj verjetno. Številni ljudje opazijo tanjšanje las že v tridesetih in štiridesetih letih. Raziskava, objavljena v Journal of Dermatology, je pokazala, da se s starostjo povečuje verjetnost tanjšanja las in plešavosti.
  • Neuravnotežena prehrana: Pomanjkanje bistvenih hranil, kot so beljakovine, železo, cink in biotin, lahko povzroči izpadanje las. Študija, objavljena v Clinical and Experimental Dermatology, je ugotovila, da ljudje, ki trpijo za izpadanjem las, pogosto kažejo pomanjkanje železa, cinka in vitamina D.
  • Avtimunske bolezni: Stanja, kot je alopecija areata, kjer imunski sistem napade lasne mešičke, lahko povzročijo izpadanje las. Raziskava v Journal of Autoimmunity je preučevala povezavo med alopecijo areata in drugimi avtoimunskimi boleznimi, potrjujoč, da je imunski sistem močno povezan z izpadanjem las.
  • Kemoterapija: Zdravljenje raka pogosto povzroči izpadanje las. Več kot 65 odstotkov bolnikov, ki prejemajo kemoterapijo, doživi izpadanje las, kar je ena od najpogostejših in najbolj opaznih stranskih učinkov zdravljenja.
  • Čustveni stres: Študija v Archives of Dermatology je povezala akutni stres z začasnim izpadanjem las, znanem kot telogen effluvium.
  • Stranski učinek številnih bolezni: Bolezni, kot so lupus, diabetes in policistični jajčnikov sindrom, lahko vplivajo na zdravje las.

Viri:

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,833
09.07.2024 ob 13:59
1,539
11.07.2024 ob 12:27
913
08.07.2024 ob 11:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close