Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Flosteron posledice

Flosteron posledice

Pozdravljeni,

moje vprašanje je ali lahko enkratna aplikacija kortikosteroidov (Flosteron) v nosečnosti povzroča avtizem pri otroku in ali je spodaj opisano vedenje kaze na morebitne znake avtizma pri dojencku.

v 31.tednu nosečnosti sem preventivno prejela 1 dozo Flosterona za razvoj otrokovih pljuc, zaradi skrajšanega MV, ki je v 31. tednu meril 2cm. Rodila sem v 36.tednu 3/7 zaradi PROM. Otrokove mere so bile 3180g, 51cm in obseg glavice 33cm. Ocena po Apgarju 9/9/10. Ob rojstvu je UZ glave pokazal SEH 1.stopnje.

Otrok je sedaj star 5 mesecev (korigirano 4) in je že od rojstva zelo razdražljiv in jokav, zmeraj želi biti na rokah, večino budnega stanja prejoče, velikokrat se mi zdi da joče brez pravega razloga. Njegov jok je zelo intenziven in vreščeč. Čez dan spi cca. 2-3x po 20 min in ima zelo rahel spanec. Čez dan zaspi samo v naročju, ko ga želim odložiti v posteljico se prebudi. Ponoči sicer spi bolje od 20.ure do 5.ure zjutraj s tem, da se okoli 2.ure zjutraj zbudi za hranjenje. Hranjen je z AM Alernova zaradi prehranske preobčutljivosti in abdominalnih kolik, ki so se sedaj umirile ampak otrok še zmeraj večino dneva prejoče.

Veliko krili z rokami, po igračkah sam še ne posega in ne kaže pretiranega zanimanja, če mu dam igračo v roko jo sicer za kratek čas  prime a potem hitro izpusti.

Očesni kontakt sicer redno vzpostavlja ampak ga ne zadrži prav dolgo, rad pogleduje okoli po prostoru. Na zvoke se odziva in z očkami sledi izvoru zvoka. Velikokrat se nasmehne, smeji tudi na glas. Zdi se, da se na ime še ne odziva. Začel se je oglašati oz.tvoriti lažje zloge (ne, mam-mam, ajo, ipd.).

Pri pull&sit testu ne dvigne glave, glavica mu ostane na podlogi.

Pri pasenju kravic glavice še ne zadrži povsem stabilno ampak jo nagiba levo desno kot da lovi ravnotezje. Pri pasenju kravic pogosto joče, na trebuščku ne zdrži več ko 3min.

Zna se obrniti iz trebuha na hrbet, iz hrbta na trebuh pa ne. Tezko zadrzi bocni polozaj (se kar prekotali na hrbet). Obiskuje RA zaradi ekstenzijskega vzorca in hipotonosti.

Trenutno tehta 7300g in v dolžino meri 64cm. (Star 5 mesecev- korigirano 4). Ali so to ustrezne mere za njegovo starost?

Skrbi me ali bi glede na opisano morala biti zaskrbljena, da ima otrok bistvene zaostanke v razvoju in ali so to morda kakšni zgodnji simptomi avtizma.

Hvala za odgovor.

Flosteron ste dobili zaradi grozečega prezgodnjega poroda zato, da otrok ne bi imel dihalne stiske in mnoge zaplete, ki so lahko povezani s tem. Da bi Flosteron povzročal sam po sebi kakršnekoli gtibalne ali duševne zaostanke, pa ni nikjer omenjeno.

Avtizma v tako zgodenjem obdobju ni mogoče diagnosticirati, tudi mali znaki, ki bi napovedovali podobne motnje, so zelo nezanesljivi.

Vsekakor ukrepajte tako, kot vam svetujejo v razvojni ambulanti.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close