Vam je v družbi neprijetno? Ti nasveti vam bodo pomagali!

Foto: Profimedia

Socialna anksioznost je motnja, za katero je značilen strah pred kritiko drugih.

Ljudem, ki imajo socialno fobijo, po glavi pogosto rojijo misli v stilu: “Vsi menijo, da sem dolgočasen in neprivlačen.” Normalno je, da se v določenih situacijah počutimo tesnobne, zato je treba pri postavitvi diagnoze upoštevati določena merila, kot sta trajanje in resnost stiske.

Socialna anksioznost se kaže tudi s telesnimi simptomi:

  • Zardevanje
  • Prekomerno potenje
  • Slabost
  • Tresenje
  • Težave pri govorjenju

Ti simptomi se lahko začnejo več dni ali tednov pred socialnimi stiki. Socialna anksioznost vam lahko oteži kariero, obiskovanje šole in ohranjanje prijateljstev. V najhujših primerih se posameznik celo popolnoma izogiba socialnim situacijam, piše portal Health.com.

Foto: Profimedia

Kako si lahko pomagate?

  1. Izogibajte se alkoholu: Mnogim se zdi, da jih bo kozarček rujne pijače sprostil, kar je morda tudi res, vendar se lahko iz te strategije razvije težava. Če razvijete toleranco na alkohol, boste potrebovali vedno več alkohola, da zmanjšate tesnobo, in verjetnost, da se boste vedli na načine, ki bodo pozneje le še povečali vašo socialno anksioznost, bo večja. Zanašanje na alkohol, čeprav se zdi kratkoročno koristno, lahko pogosto poslabša socialno anksioznost, saj deluje kot hitra rešitev in vam ne omogoča, da razvijete potrebne veščine obvladovanja.
  2. Postavite si izziv: Vaja dela mojstra. Pojdite na zabavo, čeprav bi se najraje zavlekli na svoj kavč. Čez čas bo lažje in v družbi se boste počutili bolj sproščeno. S sabo povabite prijatelja, ki vam bo pomagal premagati strah.
  3. Spoprimite se z negativnimi mislimi: Ljudje s socialno anksioznostjo pogosto domnevajo, da se bo zgodilo najhujše. Razmišljajte logično. Vprašajte se, zakaj bi ljudje na zabavi mislili, da ste neumni ali dolgočasni. Morda mislite, da vas bodo negativno ocenili, če se tresete in težko govorite. Poiščite dokaze, da ni tako. Ali vaša predpostavka temelji na resnici ali le predvidevate, kaj si bodo mislili drugi? Kako pa vi gledate na osebo, ki ima tremo? Negativne misli boste čez čas zamenjali s pozitivnimi ali nevtralnimi.
  4. Spoznavajte nove ljudi: Če se boste pogovarjali le z ljudmi, ki jih poznate, socialne fobije ne boste premagali. Pred odhodom na zabavo si postavite cilj: Nocoj bom spoznal dve novi osebi in se z njima pogovarjal 10 minut!
  5. Imejte načrt: Pred druženjem razmislite o temah, o katerih se radi pogovarjate. Priporočljivo je tudi, da si vnaprej pripravite predstavitev in jo povadite pred ogledalom ali prijateljem.
  6. Poiščite si podporo: Morda vam bo pomagalo, če se boste o strahu pogovarjali z drugimi. Obrnite se na prijatelje in družino, ki vam lahko pomagajo pri preoblikovanju negativnih misli.
  7. Prepoznajte simptome in vedenjske vzorce: Izogibanje socialnim stikom bo vaše težave le še poglobilo in povečalo simptome. Prepoznajte jih: zardevanje, hiter srčni utrip, potenje, beg pred družbo … Dopovejte si, da so ti simptomi povsem normalen odziv na vaše negativne misli in da je vaš um strahove izkrivil. Postavite si izziv in se podajte na zabavo!
  8. Korak za korakom: Bodite potrpežljivi. Anksioznosti se ne boste znebili čez noč. Postavite si cilje, ki ne bodo sprožili napadov panike, a vam bodo kljub temu predstavljali velik izziv.
  9. Pogovorite se s terapevtom: Psiholog, psihiater ali terapevt lahko pomagajo pri diagnosticiranju in zdravljenju socialne anksioznosti, na primer s kognitivno vedenjsko terapijo. Strokovnjak vam bo pomagal preoblikovati negativne misli in razviti nove načine odzivanja. Lahko vas nauči tudi sprostitvenih tehnik, kot so na primer dihalne vaje.

V primeru, da vam zgornji nasveti ne bi pomagali in socialna anksioznost vpliva na vaše vsakdanje življenje in odnose, se le obrnite po zdravniško pomoč.
Lahko pa postavite vprašanje našemu moderatorju na forumu Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
25.07.2024 ob 11:13
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
19.07.2024 ob 05:26
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close