Največja sreča je biti zdrav in to ni samoumevno

ženska pije čas na terasiob sončnem zahodu
Foto: Profimedia

V teh dneh smo še posebej pozorni na zdravje. 7. april mu je posvečen po celem svetu. Glede na splošno zdravstveno stanje in počutje, je morda danes priložnost, da razmislimo o svojem odnosu do zdravja in osebni odgovornosti do njega.

“V času, ko se zdravstveni sistemi povsod po svetu soočajo z velikimi preizkušnjami in so marsikje ogrožene temeljne človekove pravice, je še bolj pomembno, da se ponovno poudari pravica vseh ljudi do zdravja,” je v svoji poslanici ob Svetovnem dnevu zdravja zapisala ministrica za zdravje, dr. Valentina Prevolnik Rupel.

Pravica do zdravja je lahko deklarirana kot pravica in se vsi strinjamo, da bi morala biti uresničena. Pa vendar se dogaja, da nimajo vsi dostopa do zdravstvene oskrbe, kaj šele, da bi vsi imeli pogoje za življenje in delo, ki njihovega zdravja ne bi ogrožali.

  • Ljudje pod pragom revščine, ki jih je v Sloveniji več kot 250.00, živijo v razmerah, ki ne omogočajo zdravju primernega okolja.
  • V zadnjih letih je strmo narasel tudi delež tistih, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika. Konec letošnjega januarja jih je bilo več kot 140.000.
  • Čakalne dobe se daljšajo in vsak peti bolnik, ki je naročen na pregled ali operacijo, na dogovorjeni termin ne pride in tudi ne sporoči, da ga ne bo. Tako zdravniška ekipa čaka v prazno, drugi bolniki pa ne morejo priti na pregled.
  • Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji je obvezno in vsak je zdravstveno zavarovan. Iz tega naj bi pripadale določene pravice, ki pa jih v praksi pogosto ni mogoče uresničevati.
  • Vse več bolnikov zdravniško pomoč išče v zasebnem sektorju ali pri ponudnikih alternativnih oblik zdravljenja, kjer plačajo za obravnavo, ki je ne morejo dobiti na podlagi svojega zavarovanja.

Ko smo že mislili, da slabše ne more iti, se je zgodila še zdravniška stavka, ki traja in ji ni videti konca. Edina zanesljiva rešitev je, da zdravje vzamemo v svoje roke, dokler še ni prepozno.

“Ne želiš si zboleti in biti prepuščena na milost in nemilost sistemu”

Pred nekaj leti mi je prijateljica, ki je zbolela za obliko raka, ki je terjala mesece preiskav in je pri njej niso pričakovali, izrekla stavek: “Ne želiš si zboleti in biti prepuščen na milost in nemilost sistemu.” Slišati to na lastno uho je bilo srhljivo in odkrito povedano, sem mislila, da pretirava. Kasneje sem slišala še druge zgodbe in spoznala, da je naše zdravje, ko je pod vprašajem in ogroženo, najbolj odvisno od:

  • naše notranje moči, da se spopademo z boleznijo,
  • podpore bližnjih,
  • veščin strokovnjakov, ki nas oskrbujejo, to so zdravniki, medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje.

Zdravstveni sistem je pomemben del, ki daje pogoje zgoraj naštetemu in občutek varnosti, da bo za nas poskrbljeno, če bi kaj šlo narobe. Prijateljica je imela srečo, in se ji je vse poklopilo. Danes je zdrava in družbi hvaležno vrača vse, kar je prejela tako, da pomaga drugim bolnikom s podobno izkušnjo.

V Sloveniji imamo veliko dobro organiziranih društev bolnikov, ki so prav tako steber zdravja in prinašajo upanje vsem, ki trpijo za podobno obliko bolezni. Nekateri izmed njih sodelujejo tudi na portalu Med.Over.Net s svojim forumom ali nasveti v prispevkih.

Društva bolnikov nudijo čustveno podporo, izobraževanje o boleznih, olajšajo dostop do informacij in zdravljenja, zagovarjajo pravice bolnikov ter spodbujajo medsebojno pomoč in razumevanje, kar izboljšuje kakovost življenja bolnikov in njihovih družin.

Seznam društev bolnikov:

Vsak je za svoje zdravje v prvi vrsti odgovoren sam

Najbolje bo vsak poskrbel za svoje zdravje tako, da bo izkoristil vse priložnosti za zdrav način življenja, redno spremljal svoje počutje, prisluhnil potrebam svojega telesa po počitku, zmernemu gibanju in uravnoteženi prehrani ter bil v dobri družbi.

“Svetovni dan zdravja naj bo priložnost in spodbuda, da se skupaj zavzemamo za še bolj zdravo in pravično družbo, kjer bo zdravje dostopno vsem, in kjer bomo spoštovali in uresničevali pravice vsakega posameznika. Tako danes kot skozi vse leto poskrbimo za svoje zdravje in zdravje svojih najbližjih,” poslanico zaključuje ministrica in naj se pridružimo njenim željam.

Za več zdravih nasvetov spremljajte portal Med.Over.Net, kjer dnevno objavljamo prispevke na temo varovanja zdravja in preventive bolezni ali obiščite forume in za nasvet vprašajte strokovnjaka. Za podporo pri sprostitvi od stresa pa prisluhnite podkastu Harmonija.

Veliko zdravja vam želimo!

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
01.08.2024 ob 15:03
3,917
14.08.2024 ob 07:02
33,809
14.08.2024 ob 21:06
1,237
11.08.2024 ob 13:12
572
07.08.2024 ob 13:13
Preberi več

Več novic

New Report

Close