Mnogo trendov, ki obljubljajo lepši nasmeh, nam škodi, opozarja zobozdravnik

I. K., 21. april 2024
Stomatologija
nasmeh, zobje
Foto: Lesly Juarez, Unsplash

Razkrivamo, čemu se je bolje iuogniti.

Drgnjenje zob z ogljem, pitje olja in jabolčnega kisa – v imenu lepote počnemo precej nenavadne stvari. Zagovorniki trdijo, da na primer olje čisti telo, limonina voda krepi imunski sistem, oglje pa bo poskrbelo za bolj bele zobe. Zobozdravnik dr. Harald Holzer pa svari pred tovrstnimi “wellness” trendi, saj lahko svojim zobem povzročite veliko škodo.

Strokovnjaka so najbolj zmotili sledeči nasveti:

Pitje jabolčnega kisa: “Zobje ne marajo kisline, zato je tudi zobozdravniki ne. Kislina v jabolčnem kisu je problem, ker napada zobno sklenino, iz katere odstranjuje kalcij in jo zato lažje napadejo bakterije, ki povzročajo karies,” je za RTL opozoril Holzer.

Spiranje ust z oljem: “Olje ne vpliva na zobe, lahko pa pomaga pri vnetju dlesni. Če imate torej akutno vnetje dlesni, vam bo pomagalo metino olje. Če simptomi ne izginejo, se morate posvetovati z zobozdravnikom. Pri zdravih dlesnih preventivno izpiranje z oljem ni potrebno. Najpomembnejše je, da vsak dan z zob temeljito odstranimo obloge in se zdravo prehranjujemo,” svetuje strokovnjak.

Pitje limoninega soka: “Tudi v tem primeru težavo predstavlja kislina, ki demineralizira sklenino. Kljub temu se vam ni treba odpovedati limoninemu soku, dovolj bo že to, da zmanjšate njegovo koncentracijo,” pravi dr. Holzer.

Foto: Profimedia

Uporaba zobnih past z aktivirnim ogljem: “Zobne paste z aktiviranim ogljem nikakor ne smemo uporabljati vsak dan, saj so v njej abrazivne snovi, ki škodijo zobni sklenini,” je povedal zobozdravnik in dodal, da se takšne zobne paste ne bi smele uporabljati pogosteje kot dvakrat na mesec.

Uživanje mlečnih alternativ (ovseno mleko, sojino mleko …): Holzer opominja, da naši zobje potrebujejo kalcij, ki ga v mlečnih alternativah ne bomo našli. “Kalcij si lahko zagotovite z uživanjem prehranskih dopolnil. Po uživanju sojinega mleka pa so bakterije v ustih proizvajale več kisline, ki napada sklenino,” je posvaril.

Pitje velikih količin sadnih sokov: “Bolje se je odžejati z mineralno vodo,” pravi Holzer. Tudi v primeru sadnih sokov je problematična kislina, zato zobozdravnik priporoča, da, če se jim ne moremo upreti, da jih razredčimo z vodo.

Foto: Profimedia

Tako bodo vaši zobje bolj zdravi in lepi

Tekom dneva si večkrat izperite usta ali umijte zobe: Če smo jedli kislo hrano ali sladkarije, si splaknimo usta ali umijmo zobe, svetuje Holzer. Tako bomo vrednost pH v ustih vrnili v normalno stanje.

Uporabljajte zobno nitko in medzobne ščetke: Medzobni prostori se z leti večajo. Ostanki hrane se nam zato pogosto zataknejo med zobe, zato je pomembno, da uporabljamo nitko in/ali medzobne ščetke.

Uporabite strgalo za jezik: Tudi na jeziku se nabirajo bakterije, ki se lahko naselijo na zobe in napadejo dlesni, zato je priporočljivo občasno uporabiti strgalo za jezik.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
119
19.04.2024 ob 10:11
31
22.05.2021 ob 22:40
14
20.09.2018 ob 11:48
296
12.05.2024 ob 14:52
380
15.07.2024 ob 23:28
Preberi več

Več novic

New Report

Close