Preminula srbska legenda opozorila, da tega sindroma ne jemljejo dovolj resno

I. K., 14. april 2024
Imunski sistem
Foto: instagram

“Pogosto se reducira na poenostavljeno imunsko motnjo, čeprav je v resnici usodna. Žal je bolezen zelo huda, s številnimi imunološkimi spremembami,” je pred časom o svoji bolezni povedala srbska pevka Aleksandra Slađana Milošević.

Pred nekaj tedni je odjeknila vest, da je po krajši bolezni v bolnišnici v Zemunu umrla pevka jugoslovanske pop rock scene Slađana Milošević. Dočakala je 68. let. Telegraf je poročal, da je imela okužbo pljuč, test je potrdil tudi okužbo z novim koronavirusom.

Zvezdnica je bila hospitalizirana tudi pred nekaj meseci. Novinarjem je takrat razkrila, da ima Sjögrenov sindrom. “Simptomatologija bolezni in način zdravljenja mnogim zdravnikom še vedno nista znana. Pogosto se reducira na poenostavljeno imunsko motnjo, čeprav je v resnici usodna. Žal je bolezen zelo huda, s številnimi imunološkimi spremembami. Napada vse telesne sisteme,” je povedala pevka.

Kaj je Sjögrenov sindrom?

“Sjögrenov sindrom je kronična bolezen, ki prizadene predvsem žleze z zunanjim izločanjem. To so solzne žleze, žleze slinavke, žleze v koži, sluznici dihal in prebavil. Zaradi motenega delovanja teh žlez se pojavlja suhost sluznic, še posebej suhost ust in oči,” pišejo na spletni strani Revma.net. “Sjögrenov sindrom je za revmatoidnim artritisom druga najpogostejša vnetna revmatična bolezen. V Sloveniji ima primarni Sjögrenov sindrom 0,6 % odraslega prebivalstva. V enem letu na novo zbolijo štiri osebe na 100.000 prebivalcev,” še dodajajo.

Stanje pogosto spremlja druge motnje imunskega sistema, kot sta revmatoidni artritis in lupus. Takrat govorimo o sekundarnem Sjögrenovem sindromu.

Čeprav se lahko Sjögrenov sindrom razvije v kateri koli starosti, je večina ljudi v času diagnoze starejših od 40 let. Stanje je veliko pogostejše pri ženskah, zdravljenje pa je usmerjeno predvsem v lajšanje simptomov, pravijo strokovnjaki klinike Mayo Clinic.

Jezik bolnika s Sjögrenovim sindromom. Foto: Profimedia

Glavna simptoma Sjögrenovega sindroma sta suhe oči in suha usta.

Pri nekaterih bolnikov pa se pojavljajo tudi:

  • bolečine v sklepih, otekanje in togost
  • otekle žleze slinavke – zlasti žleze, ki se nahajajo za čeljustjo in pred ušesi
  • kožni izpuščaji ali suha koža
  • suha nožnica
  • vztrajen suh kašelj
  • dolgotrajna utrujenost

Kot rečeno, gre za avtoimunsko motnjo. “Vzrok nastanka bolezni ni jasen. Verjetno je zanjo več vzrokov. Čeprav bolezen ni dedna, imajo pri nastanku bolezni verjetno določen vpliv geni, poleg tega pa še spolni hormoni in okužbe. Imunski sistem, ki nas sicer varuje predvsem pred okužbami, iztiri in poškoduje telesu lastne, zdrave celice,” razlagajo na Revma.net.

Pri tem sindromu imunski sistem najprej napade žleze, ki proizvajajo solze in slino. Lahko pa poškoduje tudi druge dele telesa, kot so:

  • sklepi
  • ščitnica
  • ledvice
  • jetra
  • pljuča
  • koža
  • živci
Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
15.07.2024 ob 15:40
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,026
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close